OI Rio – Rudisha obranio zlato, Miller bolja od Felix

Foto: fah

Kenijski atletičar David Lekuta Rudisha pobijedio je u utrci na 800 metara na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru obranivši zlato osvojeno prije četiri godine u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rudisha je pobijedio s rezultatom 1:42.15 ispred Alžirca Taoufika Makhloufija (1:42.61) i Amerikanca Claytona Murphyja (1:42.93).

Svjetski rekorder i svjetski prvak postao je prvi atletičar u posljednje 52 godine koji je obranio olimpijski naslov u ovoj disciplini. Posljednjem je to uspjelo Novozelanđaninu Peteru Snellu koji je pobijedio 1960. u Rimu i četiri godine kasnije u Tokiju.

“Oduševljen sam. Ovo je veliki trenutak moje karijere. Nije bilo lako, zbog toga je ova medalja još posebnija,” kazao je ‘Kralj David’, kako ga zovu u domovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makhloufi je prije četiri godine u Londonu pobijedio na 1,500 m, sada je dvostruko kraćoj dionici bio drugi, dok je Murphy ostvario najveći rezultat u karijeri.

U dramatičnom nadmetanju u skoku s motkom mladi Brazilac Thiago Da Silva je izazvao euforiju na tribinama Olimpijskog stadiona. Skokom od 6,03 metara osvojio je zlato postavivši novi olimpijski rekord. Svjetski rekorder i zlatni iz Londona Francuz Renaud Lavillenie osvojio je srebro sa 5.98 metara, dok je broncu osvojio Amerikanac Sam Kendricks s preskočenih 5,85 m.

Lavillenie je uoči svog posljednjeg skoka tražio tišinu na tribinama, no gledatelji se nisu previše obazirali već su nastavili s ‘nogometnim’ navijanjem. Kada je Francuz rušio letvicu izazvao je eurupciju oduševljenja na tribinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hvala navijačima što su bili uz mene. Uvjeti za natjecanje nisu bili lagani,” kazao je 22-godišnji Brazilac.

U jedinom ženskom finalu večeri Shaunae Miller s Bahama je osvojila zlato na 400 metara ispred favoritkinje Amerikanke Allyson Felix. Miller je pobijedila s rezultatom 49,44 doslovno se bacivši u cilj. Felix je bila druga sa sedam stotinki sekunde slabijim rezultatom, dok je treća bila Jamajčanka Shericka Jackson (49.85).

Miller je ovom pobjedom uzvratila Felix za poraz u finalu svjetskog prvenstva u Pekingu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Felix je to bilo sedmo olimpijsko odličje i može se utješiti podatkom kako je postala najuspješnija američka atletičarka na olimpijskim igrama. Do sada je dijelila prvo mjesto na ljestvici sa Jackie Joyner-Kersee, obje su osvojile po šest olimpijskih odličja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.