Ovo mu nije trebalo: Zašto je Dino Rađa u svom obračunu s Aleksandrom Petrovićem spominjao Dražena?

Foto: fah

Nakon debakla hrvatske košarkaške reprezentacije, a za koju su u nekim utakmicama igrale i najveće zvijezde hrvatske košarke koje danas briljiraju u NBA ligi, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo,  javnost s pravom traži od odgovornih neke odgovore, međutim, uporno ih ne dobiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naprotiv, predsjednik Stručnog savjeta HKS-a, Dino Rađa, u jednom od brojnih Facebook statusa za debakl je optužio ”nerad iz prošlosti.” Indirektno je tako bivši hrvatski košarkaški reprezentativac ”udario” i na bivšeg izbornika Aleksandra Petrovića, pod čijom je ”palicom” reprezentacija posljednji puta djelovala kao ozbiljna momčad, sposobna za najveće stvari. Primjerice, Hrvatska je prije tri godine na Olimpijskim igrama u Brazilu igrala sjajnu košarku, shvatili su to i Brazilci te su angažirali Petrovića koji je danas izbornik njihove ne baš slabašne reprezentacije.

Aleksandar Petrović, koji je bio pomoćni trener izborniku Petru Skansiju na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. kada je Hrvatska osvojila povijesno srebro, reagirao je na navode Dina Rađe te je između ostaloga u razgovoru za Sportklub Rađu identificirao kao jednog od glavnih krivaca za činjenicu da Hrvatske neće biti na SP-u u Kini.

Žestoko je Aco Petrović odbrusio Rađi: ”Red, rad i disciplina, to je govorio Rađa. Taj isti Rađa koji se 1998. za kvalifikacijsku utakmicu u Slavonskom Brodu pripremao tako što je spavao u hotelu s pet zvjezdica u Zagrebu te svaki dan autom išao na trening. Je li to red rad i disciplina?”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksandar Petrović bio je grub u svom odgovoru Rađi, no, i dovoljno jasan.

”Stručni savjet kao takav ne postoji. Postoji samo predsjednik Stručnog savjeta koji gotovo autonomno donosi sve odluke. Radi se o Dini Rađi. On mi je svojevremeno rekao: ‘OK, ti si taj’. Instalirao je Skelina, nakon početna dva poraza brzo ga je maknuo pa instalirao Anzulovića. Nakon što Anzulović podnese izvještaj, odnosno nakon što se vidi hoće li Cedevita igrati Euroligu ili ne, Anzulović će dobiti otkaz i netko novi, čitajte između redaka, će dobiti u ruke reprezentaciju Hrvatske”

Naravno, očekivao se Rađin odgovor, koji je uslijedio, no, ne i tako žestok, neki bi rekli nizak, ispod pojasa s obzirom da se Dino dotaknuo pokojnog Dražena Petrovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije lako živjeti u sjeni i biti ‘samo’ brat velikog Dražena Petrovića. Očito Aci treba pažnje pa izlazi van s ovakvim izjavama. Ovim putem ga pozdravljam i više od toga nemam potrebe govoriti”, glasio je, između ostaloga, odgovor Rađe preko Tportala Aleksandru Petroviću.

Primijetili ste,  nitko ne želi ”sječu” u HKS-u, no, poslije debakla u kvalifikacijama očekivalo se i svojevrsno posipanje pepelom, nekoliko riječi samokritike, međutim, od toga ništa. Rađa se okomio uglavnom na sve ono što je bilo i na one koji su bili prije njega, pa je indirektno napao i samog Dražena Petrovića, koji, nažalost, ne može odgovoriti na ove sramotne riječi predsjednik Stručnog savjeta HKS-a, niti može stati u zaštitu svog starijeg brata koji ga je učio košarku i s kojim je tijekom bogate karijere jedno vrijeme tvorio sjajan košarkaški tandem. Zagreb i Hrvatska pamte legende i nezaboravne uspjehe Cibone osamdesetih.  Uostalom, zbog svojih dalekometnih projektila na parketu Aco Petrović dobio je svojedobno nadimak Aleksandar ”Trica” Petrović, i nije bio ”samo” brat najvećeg hrvatskog košarkaškog virtuoza svih vremena već i vrhunski košarkaš, koji je kao mali prebolio tuberkulozu i nije bilo izgledno da će se uopće moći baviti košarkom, no, uspio je.

Ne bi Rađi pala kruna s glave da se i sam posuo pepelom i da je neuspjeh hrvatske reprezentacije prozvao pravim imenom. Uostalom, nakon takvog debakla predsjednik HKS-a i predsjednik stručnog Savjeta HKS-a, dakle, i Stojko Vranković i Dino Rađa, trebali su ponuditi ostavke kako bi pokazali da shvaćaju što se dogodilo i da dijele odgovornost s igračima. Nitko, dakako, ne tvrdi da bi ostvke bile prihvaćene, i gesta bi možda u ovom slučaju bila dovoljna. Umjesto toga imamo optužbe preko Facebooka, odlaske na koncerte opskurnih ratnih huškača i uvrede na račun legendi hrvatske košarke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.