Pedofil osuđen za silovanje djevojčice nastupa na Olimpijskim igrama: Bit će smješten na posebnoj lokaciji

odbojkaš pedofil
Foto: Maarten van Hassel - wikiportret.nl

Za tjedan dana počinju Olimpijske igre u Parizu na kojima nastupa i nizozemski odbojkaš Steven van de Velde, pedofil koji je silovao 12-godišnju djevojčicu. I za to je osuđen. Van de Velde neće biti smješten u olimpijskom selu s ostalim sportašima. Ovaj pedofil će dobiti odvojenu lokaciju te neće razgovarati s novinarima tijekom Igara. No, svejedno jača zabrinutost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reintegrirani pedofil

“Znamo Stevenovu povijest. Bio je osuđen prema engleskim zakonima i odslužio je svoju kaznu. Od tada smo stalno u kontaktu s njim, a Steven je danas u potpunosti reintegriran u nizozemsku odbojkašku zajednicu.

Dokazao je da je uzorno profesionalno i ljudsko biće i nije bilo razloga sumnjati u njega otkako se vratio iz Engleske”, izjavio je Michel Everaert, generalni direktor Nizozemskog odbojkaškog saveza krajem lipnja.

> Nizozemski odbojkaš, pedofil osuđen za silovanje 12-godišnje djevojčice, ide na OI u Pariz

Što se dogodilo?

Stravični događaj odvio se prije deset godina, u kolovozu 2014., kad je van de Velde doletio iz Nizozemske u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi upoznao djevojčicu s kojom se dopisivao neko vrijeme na Facebooku. Proveo je s njom nekoliko dana, a zatim je silovao. Znao je koliko djevojčica ima godina, priznao je krivnju za tri točke optužnice za silovanje djeteta, zbog čega je osuđen na četiri godine zatvorske kazne. Odslužio je samo godinu dana kazne. Zatim je pedofil pušten na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želim ispraviti sve gluposti koje su napisane o meni dok sam bio u zatvoru. Ništa od toga nisam pročitao, namjerno, ali razumijem da je bilo dosta loše, da sam označen kao seksualno čudovište, kao pedofil, ali nisam. Stvarno nisam. Svatko može imati mišljenje o meni, ali jedino je pošteno ako zna i moju stranu priče”, kazao je prilikom izlaska na slobodu.

Zabrinutost zbog sudjelovanja pedofila

Ju’Riese Colon, glavna izvršna direktorica američkog centra SafeSport, u izjavi za CNN je rekla kako je “njena organizacija duboko zabrinuta zbog toga što netko tko je osuđen zbog seksualnog napada na maloljetnicu može sudjelovati na Igrama.”

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) tvrdi kako nije imao nikakvu ulogu u odluci nizozemske odbojke da odabere osuđenog silovatelja za Olimpijske igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imenovanje pojedinačnih članova momčadi, nakon kvalifikacija na terenu za igru, isključiva je odgovornost svakog nacionalnog olimpijskog odbora”, rekao je glasnogovornik MOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.