Povijesni dani u jeku velikosrpske agresije: Neki pišu samo o Sarajevu, a prije 26 godina Hrvatska je kao samostalna država započela svoju olimpijsku avanturu u Albertvilleu

Foto: Snimka zaslona

Prije 26 godina Hrvatska je po prvi puta nastupila na Zimskim olimpijskim igrama. Bilo je to u francuskom Albertvilleu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok veći dio hrvatskih medija posljednjih dana ”okupiraju” medijski prostor isključivo Zimskim olimpijskim igrama održanim u Sarajevu 1984. godine, koje jesu bile važne, koje jesu bile među ljepšim u povijesti, ali koje za hrvatski sport nemaju značaj kao one u Albertvilleu, Hrvatska obilježava svoj sportski početak kao samostalna država.

Hrvatska je teškom mukom izborila nastup na Zimskim olimpijskim igrama u francuskom Albertvilleu, u jeku rata, velikosrpske agresije, a neposredno nakon međunarodnog priznanja.  Bila je to utrka s vremenom.

Podsjetimo, Međunarodni olimpijski odbor privremeno je priznao Hrvatski olimpijski odbor 17. siječnja 1992. godine, velike zasluge za to pripadaju tadašnjem predsjedniku MOO-a Juanu Antoniju Samaranchu, velikom prijatelju hrvatskog sporta te tadašnjeg predsjednika HOO-a Antuna Vrdoljaka. Dakle, bez dvojbe 17. siječnja 1992. godine veliki je datum hrvatskog sporta, a onda i nastup hrvatskih sportaša na svojim prvim Olimpijskim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te 1992. godine ”popločen” je put Janici i Ivici Kostelić, Jakovu Faku, i medaljama čije je osvajanje počelo deset godina kasnije, dakle, 2002. godine, a onda i na Igrama nakon toga.

U francuskom Albertvilleu su se, podsjetimo, održavale su se XVI. zimske olimpijske igre. Hrvatski stijeg na otvaranju nosio je  Tomislav Čižmešija, dok je na zatvaranju stjegonoša bio Siniša Vukonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo također na članove hrvatske delegacije: umjetnički klizači Željka i Tomislav Čižmešija, alpski skijaš Vedran Pavlek, skijaški trkač Siniša Vukonić. Uz njih su bili treneri Ozren Müller, Mladen Mumelaš i Darko Štimac te liječnik Ivan Drinković. Hrvatsku olimpijsku delegaciju vodila je šefica Misije Sanda Dubravčić, inače, sudionica ZOI-a iz Sarajeva 1984, koja je tada i upalila olimpijski plamen.

Podsjetimo i na rezultate hrvatskih sportaša na ZOI Albertville 1992.

Alpsko skijanje:
slalom, Vedran Pavlek, 1.7,28, ukupno 36. mjesto
veleslalom, Vedran Pavlek, ukupno bez plasmana (pad u prvoj vožnji na petim vratima)
superveleslalom, Vedran Pavlek, ukupno bez plasmana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skijaško trčanje:
10km slobodno, Siniša Vukonić, 34.01,1 , ukupno 75. mjesto
15km slobodno, Siniša Vukonić, 34.01,1, ukupno 69. mjesto (zaostatak za pobjednikom : 10.43,6)
50km maraton, Siniša Vukonić, 2:28.19,4, ukupno 60. mjesto

Umjetničko klizane:
Originalni program, muškarci, Tomislav Čižmešija, 14,5 bodova, ukupno 29. mjesto
Originalni program, žene, Željka Čižmešija, 12,5 bodova, ukupno 25. mjesto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.