Pred Vatrenima bogata jesen: Slijedi nevjerojatan niz utakmica hrvatske reprezentacije

Foto: fah

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom pregršt je novih izazova. Da nije bilo koronavirusa ove godine igralo bi se Europsko prvenstvo i već bi zapravo bilo završeno, umjesto toga UEFA je ovaj nogometni spektakl prebacila za ljeto iduće godine. Hrvatska je, podsjetimo, među onim reprezentacijama koje su već osigurale nastupu na Euru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Hrvatski nogometni savez postigao je dogovor o odigravanju prijateljske utakmice između Vatrenih i reprezentacije Švicarske u listopadu ove godine”, objavljeno je na službenoj stranici HNS-a.

Naime, Hrvatska će protiv Švicarske odmjeriti snage 7. listopada 2020. godine u St Gallenu. Utakmica na stadionu Kybunpark započet će u 20:45 sati. Švicarska je, naravno, ozbiljan protivnik, što je potvrdila i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prije dvije godine, kada su, između ostaloga, zasluženo eliminirali Srbiju.

”Nakon duge stanke uzrokovane globalnom pandemijom novog koronavirusa, svjetske doprvake očekuje sadržajna jesen. Vatreni bi prvo okupljanje trebali imati u rujnu kada ih čekaju gostovanja kod Portugala (5. rujna u Portu) i Francuske (8. rujna u Parizu) u okviru novog izdanja Lige nacija, dok ih u listopadu i studenom čeka trostruki program”, piše portal gol.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja jeseni Hrvatsku osim susreta sa Švicarskom čeka još nekoliko vrhunskih izazova, listopad tako donosi  domaće susrete u Ligi nacija protiv Švedske (11. listopada) i Francuske (14. listopada), dok će u studenom Hrvatska igrati u Švedskoj (14. studenoga) i kod kuće protiv Portugala (17. studenoga).

Naknadno će biti dogovorena još jedna prijateljska utakmica u studenom, s obzirom na obvezu svih reprezentacija da u okviru Uefinog centraliziranog natjecateljskog ciklusa odigraju identičan broj utakmica.

Podsjetimo, od hrvatske samostalnosti do danas Vatreni su u tri navrata igrali protiv Švicarske i nikad nisu pobijedili. Naime, na Europskom prvenstvu 2004. godine, na kojem je Europu šokirala Grčka koja je postala europski prvak, Vatreni su predvođeni izbornikom Ottom Barićem izborili nedovoljni remi, bilo je 0:0, u jako teškoj skupini u kojoj su bili još i Francuzi te Englezi. I dok je Hrvatska propustila pobijediti moćnu Francusku, bilo je 2:2, protiv Engleske Barićeva momčad doživjela je težak poraz, iako je povela. Naravno, skupinu nismo uspjeli proći.  Pobjedu protiv Vatrenih Švicarci su ostvarili u prijateljskoj utakmici 2012. u Splitu (2:4). U posljednjem međusobnom susretu, prijateljskoj utakmici 2014. godine – također odigranoj u St. Gallenu – bilo je 2:2. Drugim riječima, Hrvatska čeka konačni trijumf protiv Švicarske, a ove godine imat će i priliku i momčad sposobnu za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Švicarska je  trenutno 12. reprezentacija po Fifinoj ljestvici, a na posljednja tri velika natjecanja (SP 2014., Euro 2016. i SP 2018.) izborila je osminu finala, dok je u posljednjem izdanju Lige nacija izborila završni turnir kao prvoplasirana ekipa u skupini s Belgijom i Islandom. Po imenima Hrvatska je, predvođena izbornikom Zlatkom Dalićem te kapetanom Lukom Modrićem, bez sumnje kvalitetnija reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.