Proslava Zrinjskog u Mostaru završila sukobom: Bošnjaci nisu dali da Stari most bude osvijetljen u bojama kluba

Foto: Getty Images, HŠK Zrinjski

Hrvatski klub Zrinjski iz Mostara proslavio je u utorak osvajanje dvostruke krune, naslova prvaka Premijer lige i Kupa BiH, no slavlje nije prošlo bez prijepora. Naime, Stari most u gradu na Neretvi nije osvijetljen grbom Zrinjskog, jer se tomu usprotivila najveća bošnjačka stranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na platou Trga hrvatskih velikana u središtu Mostara igrači i stručni stožer podigli su pokale osvajača naslova prvaka te Kupa Bosne i Hercegovine, a uslijedio je i vatromet. Nogometaši su se fotografirali s navijačima te su potpisivali dresove i druge rekvizite mostarskog kluba.

Zajedno s proslavom u središtu grada po odluci gradonačelnika Mostara Marija Kordića osvijetljen je Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače s grbom Zrinjskog, no ne i Stari most iako je odluka o tome također bila donesena. Osvjetljenje je tražila oporbena Hrvatska republikanska stranka (HRS), čemu je udovoljio gradonačelnik Mostara. Ali uslijedila je oštra poruka vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije, čiji je lokalni predsjednik Salem Marić zabranio da se provede odluka gradonačelnika Kordića i osvijetli Stari most znakovljem Zrinjskog.

Politički sukob

Marić je optužio HRS za pokušaj “unošenja nemira i narušavanja sigurnosne situacije u Mostaru” i poručio kako hrvatska strana u Mostaru nije doživjela katarzu te izrazila žaljenje zbog rušenja Staroga mosta u ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da su u tom dijelu postignuti povijesni pomaci i koraci k stvarnom prihvaćanju istine i osjećaja za sve ono što je proživio Stari most i stanovništvo koje je gravitiralo oko simbola Mostara, tada bi bez ikakvih napetosti i emocija bilo moguće čisto u sportskom pogledu projiciranje na Starome mostu”, mišljenja je Marić.

> Kako je Zrinjski na hrvatski pogon uvjerljivo obranio titulu?

HRS je reagirao rekavši , kako Marić i SDA zapravo dijeli Mostar te da je njihova inicijativa “imala za cilj pokazati kako je Grad Mostar jedinstven i proeuropski”. “Pokažimo svima kako je Mostar jedinstven i tolerantan grad u stvarnosti, a ne samo na papiru i izgovorenoj riječi, te da smo usmjereni prema budućnosti izgrađenoj na suživotu, toleranciji i međusobnom uvažavanju”, naveli su Republikanci.

Mostarski gradonačelnik ocijenio je kako HRS i SDA politiziraju cijeli slučaj, a za a vodeću bošnjačku stranku naveo je kako zloupotrebljava Stari most. Rekao je kako je necivilizirano što iz te bošnjačke stranke nisu čestitali Zrinjskom na osvojenoj tituli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.