Proslavljeni Roberto Mancini odlazi iz Zenita i preuzima talijansku reprezentaciju

Foto: fah

Talijanski 53-godišnji nogometni trener i bivši proslavljeni reprezentativac Roberto Mancini sporazumno je raskinuo suradnju sa ruskim prvoligašem Zenitom iz St. Peterburga, u koji je stigao prošlog ljeta i potpisao trogodišnji ugovor, a prema pisanju talijanskih medija već sljedećeg tjedna postat će novim izbornikom reprezentacije Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mancini je u sljedeće dvije godine trebao zaraditi još 13 milijuna eura kao trener Zenita, ali se odlučio odreći tog novca kako bi preuzeo talijansku nogometnu reprezentaciju koja se pod vodstvom Gian Piera Venture nije uspjela kvalificirati na Svjetsko prvenstvo u Rusiji izgubivši u dvije utakmice doigravanja od Švedske.

Pod Mancinijevim vodstvom Zenit nije ostvario velik rezultat. U ruskom prvenstvu Zenit je uoči posljednjeg kola na petom mjestu bez mogućnosti da se izbori za nešto više od ulaska u kvalifikacije Europske lige, natjecanja u kojem je momčad iz St. Peterburga ove sezone zaustavljena u osmini finala od njemačkog RB Leipziga.

Osim Zenita, Mancini je u svojoj trenerskoj karijeri vodio Fiorentinu (2001-02.), Lazio (2002-04.), u dva navrata Inter (2004-08. i 2014-16.), Manchester City (2009-13.) i Galatasaray (2013-14.). Zanimljivo, u svakom od klubova u kojima je radio, osim u Zenitu, uspio je osvojiti barem jedan trofej: s Fiorentinom i Laziom je bio pobjednik u talijanskom Kupu, baš kao i u Turskoj s Galatasarayom, s Interom je osvojio tri trofeja talijanskog prvaka, dva Kupa i dva talijanska Superkupa, a Manchester Cityju je 2012. donio prvi naslov engleskog prvaka nakon 44 godine te osvojio jedan FA Cup (2011.) i jedan Superkup, odnosno FA Community Shield (2012.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski mediji prenose da će Mancini najkasnije do srijede potpisati dvogodišnji ugovor o vođenju izabrane vrste, a prva utakmica u kojoj će voditi “azzurre” bit će prijateljski dvoboj protiv Saudijske Arabije, koji je na rasporedu 28. svibnja. Italija će uoči Svjetskog prvenstva poslužiti kao pravi test i Francuskoj kod koje će gostovati 1. lipnja u Nici, a 4. lipnja će u Torinu ugostiti Nizozemsku, također veliko razočaranje europskih kvalifikacija za SP 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.