Prvak je odavno poznat, ali borba se vodi za Europu i ostanak u ligi

Ne računajući ovo 30. kolo koje se odigrava ovog vikenda, pred nama je još šest kola MAXtv Prve lige do kraja sezone. Dinamo je sinoć slavio u Stanovima s 1:0, ostali su neporaženi po 30-ti put ove sezone u prvenstvu, u kojem su do sada skupili osam neriješenih rezultata. Titulu prvaka mogli bi potvrditi već u idućem kolu, pogotovo ako Rijeka večeras kiksa protiv Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba za prvaka stoga je najdosadniji dio HNL-a, međutim uzbuđenja ne nedostaje kad je u pitanju ostanak u ligi i izlazak u Europu. Donosimo vam analizu kroz nekoliko redaka o tome tko su glavni kandidati za Drugu ligu, a tko još uvijek može izboriti nastup u Europi.

Trojac se bori za ostanak, jedan sigurno ispada

Zadrani su u najtežoj poziciji jer trenutno drže posljednje mjesto u ligi. Međutim, nije sve izgubljeno za momčad Igora Štimca, jer Osijek ima isti broj bodova (27) i isto utakmica do kraja sezone. Čini se kako je Istra u najboljem položaju, a on bi se mogao popraviti ili pogoršati, ovisi o večerašnjem susretu s Rijekom na Kantridi. Istra trenutno ima dva boda više od Zadrana i Osječana, uz utakmicu manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad pogledamo na raspored do kraja sezone, čini se kako najteži posao očekuje Osijek. Na papiru imaju vrlo teška gostovanja (Dinamo, Hajduk i Rijeka), na kojima bi u nekom realnom scenariju mogli ostati bez i jednog boda od mogućih devet. Istra ima domaću utakmicu protiv Dinama, a u tom susretu bit će lišeni najboljeg strijelca kluba Dejana Radonjića koji je na posudbi iz Dinama.

Zadrani imaju relativno solidna gostovanja, uključujući i odlazak na Aldo Drosinu, gdje bi eventualnom pobjedom mogli zamijeniti poziciju s Istrom. Hajduk je tradicionalno dobro prolazio na Stanovima, ali pitanje je kako će Splićani reagirati i odigrati sad kad Zadru “gori pod nogama”. Protiv Dinama su pokazali “zube” ali su ostali bez bodova, ponove li takav pristup protiv Hajduka, nije nemoguće da dođu do važnih bodova.

Nezahvalno je prognozirati ishode i kreirati ljestvicu zato što je u igri dosta faktora poput ozljeda bitnih igrača, forme kluba, vremenskih uvjeta, sudačkih pogrešaka, stoga nećemo ni pokušati predvidjeti rasplet situacije na dnu, to ostavljamo vama na maštu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduku je spas sezone u Europi, šanse imaju Slaven Belupo i Zagreb

Dinamo je kvalifikacije za Ligu prvaka izborio kao budući prvak, dok je Rijeka osigurala kvalifikacije za Europa ligu. Treće mjesto također vodi u Europu, a njega zasad drži Lokomotiva, ako tako ostane zlobnici bi rekli kako će Mamić imati čak tri momčadi u Europi (Dinamo, Lokose i mladu momčad u juniorskoj Ligi prvaka).

Lokomotiva je u najboljoj poziciji kad govorimo o trećem mjestu, iako ima utakmicu više od Hajduka koji joj puše za vratom. Ne mogu se pohvaliti dobrom formom, baš kao ni Splićani u ovom trenutku. Osim toga ima tri teške i važne utakmice, gostovanja kod Rijeke i Hajduka i domaću utakmicu protiv Splita koji vija što bolju poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk danas igra u Koprivnici i za njih je to vrlo važna utakmica jer bi se mogli približiti Lokomotivi na samo dva boda, a u međusobnom ogledu mogu ih čak i preskočiti. Hari Vukas do kraja sezone ima dosta lagan raspored. Osim vječnog i gradskog derbija, nemaju neku težu utakmicu u kojoj se ne mogu nadati bodovima.

Split se plasirao u finale kupa Hrvatske i to je za njih veliki plus jer su na taj način osigurali Europu iduće sezone, ako računamo da Dinamo kao prvak već ide u kvalifikacije za Ligu prvaka. Mjesto u Europi još uvijek mogu dohvatiti i Zagreb, kojem Lokomotiva bježi šest bodova, kao i Slaven Belupo koji za Lokosima zaostaje osam bodova, ali ima i utakmicu manje (večeras protiv Hajduka).

Šest kola do kraja, a dosta toga je još u igri rekli bismo. Hajduku je Europa cilj i spas, a oni na dnu samo žele i iduće sezone boriti se na travnjacima Prve lige. Tko će se pridružiti nekadašnjem prvoligašu Cibaliji u Drugoj ligi saznat ćemo 30. svibnja, a možda i ranije. Kako stvari stoje, nije nemoguće da se “Slavonski derbi” iduće sezone igra u sklopu Druge lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.