Smirile se strasti u Maksimiru: Samo dan nakon odlaska Nenada Bjelice glavni igrači Dinama potpisali smanjenje plaća

Foto: fah

Nakon sporazumnog raskida s Nenadom Bjelicom glavni igrači Dinama, a među njima i hrvatski reprezentativci, shvatili su realnost i prihvatili su ponuđeno od kluba. Je li doista Bjelica bio kamen spoticanja, kako se nedavno tvrdilo, pokazat će vrijeme, međutim, igrači hrvatskog prvaka i nisu imali previše izbora. Diljem svijeta bogati i moćni klubovi režu plaće igračima s obzirom da nogomet jednostavno, osim u Bjelorusiji, stoji. Zašto bi Dinamo bio drugačiji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se i očekivalo strasti u Maksimiru su se smirile te su jučer ugovore o smanjenju plaća potpisali kapetan Arijan Ademi, dokapetan Dominik Livaković, Bruno Petković, Mislav Oršić, Sandro Kulenović i Damian Kadzior”, pišu Sportske novosti. Drugim riječima, najvažnije i najbolje što Dinamo trenutno ima u svlačionici dočekat će novog trenera. Tko će to biti? Navodno je glavni kandidat Igor Jovićević, trener mlade momčadi Dinama.

Kako smo već spomenuli glavni igrači Dinama, odnosno hrvatski reprezentativci, pričekali su da se okonča slučaj Nenada Bjelice, koji se sporazumno rastao od kluba te pritom poručio kako se ”nije posvađao sa Zdravkom Mamićem”, kako bi se i njihovi problemi počeli rješavati.  Dakle, sva nagađanja, tlapnje raznih portala, koji već pišu o nasljedniku izbornika Zlatka Dalića, iako je pred Hrvatskom nastup na Europskom prvenstvu tek iduće godine, pala u u vodu, potonula, kao što tlapnje tonu i s vremena na vrijeme se ponovno pojavljuju i opet tonu.

”U cijeloj priči vrlo važno je naglasiti da su potpisala tri – pregovarača! Ademi, Livaković i Petković su u konačnici pregovarali s Upravom o smanjenju plaća. Kad su na koncu oni rekli ‘da’, jasno jest da svlačionica opet diše skupa, baš kao što je to bilo i donedavno”, navode Sportske novosti, koje tvrde kako se jučer dogodilo i nešto ”senzacionalno.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu se zapravo radi?

”Čovjek koji je već praktički bio otpisan, na pragu je potpisivanja novog ugovora. Radi se o stoperu, tamnoputi francuski branič Kevin Theophile-Catherine bi početkom sljedećeg tjedna trebao potpisati novi ugovor s Dinamom! Ugovor mu istječe 30. lipnja, a Dinamo ga želi zadržati. Iako je već nekoliko puta odbijao potpisati novi ugovor, ovoga puta, u vrijeme najveće krize izazvane koronavirusom, Theophile bi po našim saznanjima trebao potpisati, to je i njegova želja. Naravno, pod novim okolnostima, uz već toliko puta spominjano smanjenje plaće.”

Theophile ima 30 godina, dakle, u završnom je dijelu karijere te mu je u Maksimiru puno bolje ostati, gdje je značajan igrač i gdje ga cijene navijači, suigrači, Uprava, nego otići u neizvjesnost. Uostalom, kamo bi i otišao a da bi mu u ovo neizvjesno vrijeme pandemije koronavirusa, kada je nogomet zamro, bilo bolje? Bolje mu je, pa makar i uz manju plaću, a opet itekako visoku, ostati na sigurnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Dinamo neće trebati koristiti one upute FIFA-e o jednostranom smanjenju plaća. Naime, iako još nije sve dogovoreno s Gavranovićem, Hajrovićem i Moubandjeom, na vidiku je i sporazum s njima. Postoji čak i mogućnost da ostane netko od njih, ali ako se to ne dogodi, onda će se dogoditi isto ono kao i s trenerom Bjelicom, doći će do sporazumnog raskida ugovora. Realno, Dinamo je gazda, mogao je jednostrano smanjiti plaće i poslije to objašnjavati pred FIFA-om, ali se ipak odlučio za dogovor. Tako je, uostalom, bilo uvijek posljednjih godina”, zaključuje se u članku Sportskih novosti, uz dodatak kako Dinamo ”nastavlja jak i moćan” te da su Modri riješili na koncu sve na financijski zadovoljavajući način, i s bivšim trenerom, i s velikom većinom igrača…

Što su igrači Dinama potpisali?

jedna trećina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

plaće Dinamovim nogometašima isplatit će se u redovnim rokovima slijedom važećih dogovora

jedna trećina

plaće isplatit će se u roku od šest mjeseci od datuma odigravanja prve sljedeće službene utakmice Dinama

jedna trećina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

plaće nogometašima maksimirskog kluba, zaključno s 30. rujna 2020. godine, neće se isplatiti

Šestorka koja je jučer stavila potpis na aneks?

ARIJAN ADEMI

Datum rođenja:

29. svibnja 1991.

Ugovor s klubom:

do ljeta 2023.

Učinak za Dinamo:

256 utakmica/24 gola

Vrijednost na TM:

5,5 milijuna eura

DOMINIK LIVAKOVIĆ

Datum rođenja:

9. siječnja 1995.

Ugovor s klubom:

do ljeta 2024.

Učinak za Dinamo:

131 utakmica/33 gola

Vrijednost na TM:

10,5 milijuna eura

MISLAV ORŠIĆ

Datum rođenja:

29. prosinca 1992.

Ugovor s klubom:

do ljeta 2022.

Učinak za Dinamo:

78 utakmica/33 gola

Vrijednost na TM:

7,5 milijuna eura

BRUNO PETKOVIĆ

Datum rođenja:

16. rujna 1994.

Ugovor s klubom:

do ljeta 2024.

Učinak za Dinamo:

75 utakmica/23 gola

Vrijednost na TM:

11,0 milijuna eura

DAMIAN KADZIOR

Datum rođenja:

16. lipnja 1992.

Ugovor s klubom:

do ljeta 2021.

Učinak za Dinamo:

70 utakmica/20 golova

Vrijednost na TM:

2,4 milijuna eura

SANDRO KULENOVIĆ

Datum rođenja:

4. prosinca 1999.

Ugovor s klubom:

do ljeta 2024.

Učinak za Dinamo:

7 utakmica/0 golova

Vrijednost na TM:

1,3 milijuna eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.