SP jedrenje: Nova olimpijska norma za Hrvatsku

Foto: fah

Hrvatska ima sigurna najmanje dva mjesta u jedrenju na Olimpijskim igrama u Riu 2016. nakon što su na Svjetskom prvenstvu u Santanderu osigurane norme u muškom i ženskom samcu Laseru i Laser Radialu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tina Mihelić se kao sedma plasirala u sutrašnji plov za odličja i time potvrdila olimpijsku normu u ženskom samcu, dok su Šime Fantela i Igor Marenić su nakon tri plova drugi u dvojcu.

Laseraši koji su prvi startali 12. rujna stigli su do same završnice. Tina Mihelić se kao sedma plasirala u sutrašnji plov za odličja za Laser Radial i time Hrvatskoj donijela drugu olimpijsku normu u jedrenju za OI 2016. S obzirom na stanje s bodovima do medalje ne može.

“Glavni cilj je ostvaren, norma je tu, to je najvažnije, šteta što nisam malo bliže borbi za medalje, ali jako teški uvjeti su bili i treba biti zadovoljan i s ovim”, kazala je Tina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Laseru nakon zaista dugo vremena nemamo predstavnika u završnom plovu za odličja na nekoj važnoj regati. Zadnji put kad Tonči Stipanović nije natjecanje završio među najboljih deset bilo je na regati Europskog kupa u Nizozemskoj u svibnju 2013., a i to je bio jedinstven slučaj nakon dužeg vremena.

“Moje jedrenje je bilo katastrofa. Napravili smo jake pripreme i sve je izgledalo super i možda baš što je na treninzima sve izgledalo super sam opušteno ušao u ovu regatu. To me koštalo koncentracije, krivih odluka i nije moglo bolje. Šteta, sezona je bila izvrsna kao i prošle godine, i opet je nisam zatvorio baš kako treba. Nadam se da ćemo izvući pouku i da se neće ponoviti, da dočekamo ponovno medalju sa svjetskog prvenstva”, kazao je Stipanović, do je u ovoj klasi Filipu Jurišiću pripalo 46. mjesto.

Dvojci u klasi 470 još uvijek nisu završili kvalifikacije, u četiri dana su odradili samo tri plova, tako da kvalifikacije još nisu završili, no Šime Fantela i Igor Marenić su na drugom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Izazovno je danas bilo na moru zaista, najprije ujutro vrlo jak vjetar, visoki valovi, pa smo se vratili na kopno za novu podjelu na skupine, ponovno isplovili, ali nažalost poslijepodne nismo ništa uspjeli odjedriti. Jedrimo dobro, to je najvažnije i sigurno idemo dalje. U današnjem jedinom plovu bili smo treći”, kazao Igor Marenić.

Odlični hrvatski kormilari u Finnu, u završnu, zlatnu skupinu, nakon četiri plova plasirala su se čak četvorica, što nismo nikad imali. Šesto mjesto drži Ivan Kljaković Gašpić, osmi je Milan Vujasinović, Josip Olujić je 23., a kao 30. u finalna jedrenja ulazi Nenad Bugarin. U srebrnoj skupini ostao je samo Dan Lovrović na 66. mjestu.

Flota klase 49er bila je skoro do 20 sati na moru da bi okončali kvalifikacije, i uspjelo im je, pet jedrenja, Pavle Kostov i Petar Cupać su kao 15. ušli u finalnu zlatnu skupinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U još dvije discipline su se naši jedriličari plasirali u finalnu zlatnu skupinu, gdje će nastaviti nadmetanje za dobre rezultate i mjesto na OI. Za očekivati je da će to ostvariti i Fantela/Marenić, kad konačno završe kvalifikacije za ovu disciplinu. Još su četiri dana do kraja prvenstva, sutra natjecanje završava za laseraše, 19. rujna za daskaše, 20. rujna za 470, 21. rujna za 49er i Finn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.