Splićanka Lidija Lijić u velikom pothvatu: Hrabra Hrvatica okovana ledom postavila novi Guinnessov rekord

Foto: Damir Zurub

Hrabra Splićanka Lidija Lijić višestruka je svjetska rekorderka u ronjenju na dah, europska i svjetska prvakinja, instruktorica ronjenja na dah, a svojoj bogatoj ronilačkoj karijeri pridružila je i Guinnessove rekorde u ronjenju na dah ispod leda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Lidija je pod pokrivačem od leda debljine 31 cm te na temperaturi od tek dva stupnja Celzija srušila postojeći Guinnessov rekord u disciplini ronjenje na dah ispod leda s perajama u daljinu na jezeru Weissensee, Austrija, piše Večernji list.

Kako i sama kaže uoči i tijekom pothvata uvjeti za ronjenje su bili vrlo dobri, osjećala se sigurno zahvaljujući sjajnoj organizaciji te sigurnosnim uvjetima.  “U početku mi je bilo hladno, međutim isplatilo se jer sam postavila novi Guinnessov rekord” rekla je Lidija Lijić nakon velikog pothvata za koji je trebalo itekako puno truda i vremena.

Foto: Damir Zurub
Foto: Damir Zurub

Splićanka je u disciplini dinamika ronjenje na dah ispod leda s perajama u daljinu srušila rekord koji je bio 120 metara te je postavila jedan novi rekord tri metra duži, dakle, 123 metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenimo kako je multisportaš Vitomir Maričić zadnjih godina aktivan u globalnim ekstremno sportskim i pustolovnim projektima pokušao oboriti muški Guinnessov rekord u disciplini ronjenje na dah ispod leda s perajama u daljinu koji trenutno iznosi 152,5 metra, nažalost zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta takav podvig nije bilo moguće izvesti u prvom pokušaju.

Napomenimo kako su prvi rekord u ronjenju na dah ispod leda u tandemu s perajama u daljinu od 50 metara postavili Lidija Lijić i Vitomir Maričić.

“Tandem se je pokazao puno kompleksnijim od strane sigurnosti i usklađivanja dvoje ronioca pod vodom, nego što se je činilo u početku”, istaknuo je Vitomir Maričić. Iako je ovo bio njihov prvi uron ispod leda koji nije uspio, iz navednih razloga, sasvim sigurno neće odustati jer su poslije samo nekoliko mjeseci priprema napravili odličan rezultat. Uz malo sreće, puno rada, moglo bi i uspjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vidljivost ispod leda je bila manja od 5 metara. Ukupno je otvoreno 10 rupa na trasi ronjenja, a ispod leda je potegnuto 160 metara konopa koji je označavao trasu ronjenja. Osam sigurnosnih ronioca Nemo-Adria Rescue Teama pokrivalo je trasu ronjenja, od toga dvoje ronioca na podvodnim skuterima”, rekao je Davor Ostrman Oscar, voditelj Nemo-Adria Rescue Teama, a prenosi Večernji list.

Naravno, u takvim uvjetima, u ekstremnom sportu, sve mora biti osigurano koliko je to moguće, pa su tako medicinski tim iz Thalassotherapije Opatija, kao i vanjsko osoblje iz Hrvatskog Crvenog križa bili u potpunoj pripravnosti, zlu ne trebalo.

Spomenimo i organizatora projekta, ARCTIC BREATH je tvrtka Nemo Adria koja ima već nekoliko Guinnessa u organizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.