Foto: Damir Zurub

Hrabra Splićanka Lidija Lijić višestruka je svjetska rekorderka u ronjenju na dah, europska i svjetska prvakinja, instruktorica ronjenja na dah, a svojoj bogatoj ronilačkoj karijeri pridružila je i Guinnessove rekorde u ronjenju na dah ispod leda.

Naime, Lidija je pod pokrivačem od leda debljine 31 cm te na temperaturi od tek dva stupnja Celzija srušila postojeći Guinnessov rekord u disciplini ronjenje na dah ispod leda s perajama u daljinu na jezeru Weissensee, Austrija, piše Večernji list.

Kako i sama kaže uoči i tijekom pothvata uvjeti za ronjenje su bili vrlo dobri, osjećala se sigurno zahvaljujući sjajnoj organizaciji te sigurnosnim uvjetima.  “U početku mi je bilo hladno, međutim isplatilo se jer sam postavila novi Guinnessov rekord” rekla je Lidija Lijić nakon velikog pothvata za koji je trebalo itekako puno truda i vremena.

Foto: Damir Zurub
Foto: Damir Zurub

Splićanka je u disciplini dinamika ronjenje na dah ispod leda s perajama u daljinu srušila rekord koji je bio 120 metara te je postavila jedan novi rekord tri metra duži, dakle, 123 metra.

Spomenimo kako je multisportaš Vitomir Maričić zadnjih godina aktivan u globalnim ekstremno sportskim i pustolovnim projektima pokušao oboriti muški Guinnessov rekord u disciplini ronjenje na dah ispod leda s perajama u daljinu koji trenutno iznosi 152,5 metra, nažalost zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta takav podvig nije bilo moguće izvesti u prvom pokušaju.

Napomenimo kako su prvi rekord u ronjenju na dah ispod leda u tandemu s perajama u daljinu od 50 metara postavili Lidija Lijić i Vitomir Maričić.

“Tandem se je pokazao puno kompleksnijim od strane sigurnosti i usklađivanja dvoje ronioca pod vodom, nego što se je činilo u početku”, istaknuo je Vitomir Maričić. Iako je ovo bio njihov prvi uron ispod leda koji nije uspio, iz navednih razloga, sasvim sigurno neće odustati jer su poslije samo nekoliko mjeseci priprema napravili odličan rezultat. Uz malo sreće, puno rada, moglo bi i uspjeti.

“Vidljivost ispod leda je bila manja od 5 metara. Ukupno je otvoreno 10 rupa na trasi ronjenja, a ispod leda je potegnuto 160 metara konopa koji je označavao trasu ronjenja. Osam sigurnosnih ronioca Nemo-Adria Rescue Teama pokrivalo je trasu ronjenja, od toga dvoje ronioca na podvodnim skuterima”, rekao je Davor Ostrman Oscar, voditelj Nemo-Adria Rescue Teama, a prenosi Večernji list.

Naravno, u takvim uvjetima, u ekstremnom sportu, sve mora biti osigurano koliko je to moguće, pa su tako medicinski tim iz Thalassotherapije Opatija, kao i vanjsko osoblje iz Hrvatskog Crvenog križa bili u potpunoj pripravnosti, zlu ne trebalo.

Spomenimo i organizatora projekta, ARCTIC BREATH je tvrtka Nemo Adria koja ima već nekoliko Guinnessa u organizaciji.

Izvor: narod.hr