Što bi se dogodilo u slučaju da Vatreni ne uspiju kroz grupnu fazu kvalifikacija izboriti Europsko prvenstvo?

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra od 15 sati u Osijeku ( stadion Gradski vrt ) igra treću utakmicu u sklopu kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo protiv Walesa. S obzirom na pobjedu i poraz u prve dvije utakmice Vatreni se nalaze pred imperativom pobjede, iako je Hrvatska favorit ovih kvalifikacija trenutno se nalazi tek na četvrtom mjestu skupine E, prostora za nova iznenađenja više nema.  U slučaju poraza, u koji nitko, a pogotovo igrači, ne vjeruje Hrvatska bi se našla u ozbiljnom problemu, s obzirom na činjenicu da su Vatreni svjetski doprvaci eventualni neodlazak na EURO bio bi težak udarac hrvatskom nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što bi se dakle, dogodilo, u slučaju da Vatreni prirede neugodno iznenađenje i ne uspiju kroz grupnu fazu kvalifikacija izboriti Europsko prvenstvo?

Na prvi pogled bila bi to sportska katastrofa, no, nada i u tom slučaju ne bi umrla, zbog novog sustava natjecanja UEFA-e Hrvatska može na Euro čak i ako izgubi sve utakmice do kraja grupne faze kvalifikacija, a kvalifikacije  više ne sadrže klasični način doigravanja. Kako se onda može do Eura?

Podsjetimo, prve dvije reprezentacije iz svake od deset skupina izravno idu na Euro te tako popunjavaju 20 od 24 mjesta. Preostala četiri mjesta tražit će se u doigravanju koje će se održati tek iduće godine,  između 26. i 31. ožujka. U tom bi doigravanju trebalo sudjelovati šesnaest reprezenatacija prema plasmanu u Ligi nacija, naime, po četiri najbolje rangirane preostale reprezentacije iz svake jakosne skupine Lige nacija (A, B, C i D) sudjelovat će u tom doigravanju. Dakle, u tom doigravanju, što je posve logično, neće sudjelovati one momčadi koje su već izborile plasman na Europsko prvenstvo. Drugim riječima,  ako bi minimalno pet reprezentacija od osam koje su na toj ljestvici ispred devetoplasirane Hrvatske osiguralo nastup na Euru kroz kvalifikacije, što je vrlo izgledno, Hrvatska bi imala šansu za novi prolazak na veliko natjecanje kroz doigravanje u kojem bi također bila favorit. Naime, Vatreni bi igrali protiv tri najslabije reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, tih 16 reprezentacija bit će u konačnici raspoređeno ždrijebom po jakosnim skupinama u četiri mala turnira s po četiri reprezentacije, svaki pobjednik turnira popunit će završna četiri mjesta na Euru. Drugim riječima, čak i ako ”zabrljamo” u kvalifikacijama nada ostaje živjeti. No, vjerujemo kako ovakve kalkulacije neće biti potrebne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.