Što se krije iza pozadine povratka BBB-a na Maksimir?

Foto: Snimka zaslona

Nakon dugotrajnih pregovora najglasniji navijači Dinama Bad Blue Boysi vraćaju se i službeno na Maksimir. Naravno, to ne znači da su izgladili sve one “nesporazume” zbog kojih su duže vrijeme apstinirali od posjete stadionu na kojima igra njihov “najdraži klub” već se isključivo dogodio kompromis. Neki bi rekli kako je riječ o “trulom kompromisu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će se “Zločesti plavi dečki” vratiti na Maksimiru ne znajući što se stvarno događa dao je svojom izjavom naslutiti legendarni talijanski reprezentativni golman Gianluigi Buffon nakon ždrijeba Lige prvaka talijanskim medijima. Naime, Buffon je rekao da Juventus na Maksimiru čeka paklena atmosfera, bilo je to u vrijeme kada se još nije sa stopostotnom sigurnošću nije znalo da će se BBB-i vratiti na svoju tribinu i da će, kako neki tvrde, “crne liste”, koje su bile temom pregovora, biti ukinute.  Povratkom BBB-a stekli su se uvjeti da se preuranjena tvrdnja Buffona ipak na kraju pokaže točnom.  Maksimirski sjever napokon bi trebao primiti svoje stare stanovnike, otkad ih nije bilo na Maksimiru mnogi su skloni tvrditi da je atmosfera bila komorna, otprlike kao u “Frljićevom kazalištu” u Rijeci. Pobuna protiv Zdravka Mamića trajala je predugo a da to klub ne bi osjetio.  Nije ni igračima lako igrati pred praznim tribinama, bez atmosfere kakva inače krasi stadione nekih velikih klubova.

Poslije dugotrajnih pregovora, iako zapravo još uvijek nije postignut dugotrajni kompromis, povratkom navijača, dogovorom, dobili su svi, navijači, pregovarači, čelnici kluba, sport te dakako sam klub. Klub bez navijača teško može dugotrajno opstati, posebno ne klub koji želi biti velik i u europskim okvirima.  Vidjet ćemo zapravo koliko će se stvarno odraziti na posjet Maksimiru povratak BBB-a. Hoće li na utakmicama Hrvatske nogometne lige Dinamo barem približno doći na razinu Hajduka, koji je u prosjeku prošle sezone imao najveći broj posjeta na svom stadionu.  Ako sve ostane isto, dakle, ako se ne podigne broj posjetitelja na utakmicama, ostat će uglavnom sve kao i ranije, kao da se nisu vratili oni koji se danas na utakmici protiv Juventusa službeno vraćaju.

Tijekom pregovora s navijačima iz Dinama se inzistirali da se oni usredotoče na navijanje, a ne na vrijeđanje, navodno su dobili jamstvo da će tako i biti, iako to nitko ne može jamčiti sto posto. Kako ćete nekome zabraniti vikanje na stadionu, pa i vrijeđanje, kako to uopće netko može jamčiti i kako to netko može kontrolirati posebno ako je na utakmici preko 30 000 gledatelja? Navodno su oni koji su pregovorali u ime navijača dali obećanje da neće biti baklji na terene tu da neće biti ulijetanja na teren tijekom utakmice. I to je obećanje na klimavim nogama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom dijelu medija se barata informacijom da ostale navijačke skupine, ponajprije Torcida, zamjeraju BBB-ima povratak na stadion. Međutim, iz BBB-a stiže obećanje da će “nastaviti borbu za pošteniji Dinamo”, što god to danas nakon svega značilo. Iako mnogi smatraju da je sve ostalo isto, puno se toga promijenilo u zadnjih deset godina. Dolazi do smjene generacija i među navijačima, različito pojedine skupine artikuliraju svoje zajtjeve i provode u naum “borbu” za “pošteniji” Dinamo.  Malo je poštenja kad imate nogometaše koji, sada općenito govorimo na europskoj razini, zarađuju milijune eura godišnje dok sirotinja koja odlazi na stadione skuplja i prodaje plastične boce kako bi uopće kupili ulaznicu.

“Vraćamo se da bismo se izborili za promjene u našem klubu jer je to naša obveza. Vraćamo se i zato što je maksimirski stadion naša kuća, sjeverna tribina naš je dom, a svi drugi osim Dinama i nas su prolazni. Dinamo je klub koji pripada njegovim navijačima i naša će borba završiti tek onda kada se postave jasni kriteriji u odabiru vodećih ljudi kluba na zadovoljstvo većine navijača Dinama sa svih tribina“, objavili su Boysi odluku nakon što su održali čitav niz sastanaka i razgovora u okviru same navijačke skupine. Ako ni zbog čega drugoga, ako ne već zbog vrhunskog nogometa,  ovo će neutralnim gledateljima u Hrvatskoj biti motiv više da pogledaju utakmicu između hrvatskog i talijanskog prvaka.

Zanimljivo da Zdravko Mamić uopće nije komentirao povratak BBB-a na Maksimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.