Strahonja odgovorio na kritike Kulušića: ‘Za razliku od nekih, srećom ja mogu nazvati UEFA-u’

Foto: snimka zaslona

Sudački ekspert Mario Strahonja otvoreno pismo u kojem je odgovorio na kritike koje je na njegov račun uputio Ante Kulušić, šef sudačke organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenosimo ga u cijelosti:

“Poštovani,

nastavno na jučerašnji osvrt predsjednika Sudačke komisije gospodina Ante Kulušića imam potrebe demantirati i napraviti kratki osvrt. Ono što je sigurno neću se spuštati na nivo komunikacije gospodina Ante Kulušića i zamarati time javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne dozvoljavam niti ću dozvoliti da se omalovažava moja stručnost, kompetencije i sudačko iskustvo koje sam stjecao 20 godina. U tim sudačkim godinama nalazi se 13 godina međunarodnog iskustva kroz utakmice Champions League, Europa League i ostalih međunarodnih utakmica reprezentacija. Poznavanje pravila igre, iskustvo, objektivnost i neovisnost mi nitko ne može oduzeti i to ću ponosno isticati.

U ovom trenutku s velikim zadovoljstvom obnašam dužnost stručnog komentatora na javnoj televiziji HTV u kojoj odgovorno pristupam u pripremi bilo koje sporne situacije ili događaja koji se dogodio, a vezan je za sudačku problematiku.

Što se tiče stručnog mišljenja koje sam iznio u ponedjeljak na HTV emisiji “Stadion”, potkrijepljeno je odgovornim pristupom u analizi apsolutno svake situacije kao i u svim prethodnim emisijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija koja je izazvala najviše polemike potkrijepljena je službenim video materijalom L13 koji se nalazi u UEFA RAP1 edukativnom programu. UEFA RAP1 jedini je službeni materijal koji je proslijeđen svim sudačkim odjelima nacionalnih saveza pod okriljem UEFA-e i služi za edukaciju sudaca u narednom periodu, odnosno za jesenski dio sezone 2019/2020. Taj materijal je vjerodostojan i daje obavezu biti slijeđen svim potpisnicima UEFA-ine sudačke konvencije kao što je i sudački odjel pri HNS-u.

Srećom za razliku od nekih koji si daju za pravo komentirati i neosnovano kritizirati druge, osobno imam mogućnost nazvati u bilo koje vrijeme pojedine članove UEFA-ine sudačke komisije koji su mi potvrdili da je situacija na Poljudu u skladu video sadržaja L13 i da je UEFA RAP1 jedini službeni video sadržaj.

Video sadržaj koji je objavljen na drugoj televiziji nije UEFA-in sadržaj, čak je jednom UEFA-inom članu nepoznat i nije vjerodostojan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jedan od nacionalnih sadržaja u ovom slučaju Mađarske nogometne organizacije koji služi u razmjenama unutar nacionalnih saveza i radnih skupina pod organizacijom UEFA-e i FIFA-e. Mišljenja i razmatranja koja se događaju na radnim skupovima su pozitivna i produktivna i one su smjernice UEFA-inoj komisiji sudaca da eventualno prihvati sugestije i objavi ih u sljedećem službenom materijalu UEFA RAP2 koji u ovom trenutku još uvijek službeno ne postoji.

Sportski pozdrav, Marijo Strahonja”, napisao je.

“Nije mi jasno kako javna televizija sebi može dopustiti da u eter pušta neistine, da na taj način obmanjuje javnost. Onaj tko komentira tako važne stvari na državnoj televiziji mora biti dobro educiran, ali i znati koja su pravila aktualna, a koja nisu. Nisam gledao HTV-ovu emisiju Stadion jer sam već nekoliko puta doživio površnost u određenim sudačkim analizama, ali pročitao sam da je izrečen termin da igrač ‘djelomično utječe na golmana’. Ne postoji termin ‘djelomično’. Ili utječe ili ne utječe. Zamislite da netko kaže da je lopta djelomično prešla crtu?” rekao je za Sportske novosti Ante Kulušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.