Svatko ima svoju viziju sastava za odlučujuću utakmicu Vatrenih protiv Slovačke, srećom, odlučuje Zlatko Dalić

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija za točno mjesec dana, dakle, 16. studenog, na Rujevici ili ipak Maksimiru igra odlučujuću utakmicu za plasman na Europsko prvenstvo protiv Slovačke. Vatrenima je za pobjedu dovoljan i bod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, osvojeni bod u Cardiffu protiv Walesa Vatreni su skupo platili, naime, za utakmicu odluke izborniku Zlatku Daliću na raspolaganju neće biti standardni stoperski tandem Dejan LovrenDomagoj Vida, dakako, razlog su žuti kartoni. Dobra vijest je ipak da se nakon što je prebolio kartonsku groznicu vraća Marcelo Brozović, koji je itekako nedostajao protiv Walesa.

Nažalost, izbornik Zlatko Dalić nema prave zamjene za Lovrena i Vidu, ili je barem tako prezentirano u javnosti. Iako igra na boku s obzirom na ozljedu Šime Vrsaljka Tin Jedvaj bi mogao biti dobro rješenje za stopera, uostalom, to je već u reprezentaciji i igrao. Tko umjesto Jedvaja na bok i tko uz Jedvaja na drugu stopersku poziciju?

Naravno, veći dio medija ima svoju viziju za odlučujuću utakmicu Vatrenih, srećom, ipak odlučuje Zlatko Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši igrač Dinama, Dražen Biškup,  smatra kako bi idealan stoperski par bio Perić-Jedvaj.

”Naravno da je ogromni hendikep što ćemo protiv Slovačke igrati bez prvog stoperskog para Lovrena i Vide. Radi se o igračima koji se znaju u dušu, dugi niz godina igraju skupa. Ali igralo se prije i bez drugih važnih igrača pa će se tako ovoga puta i bez njih dvojice. Da se mene pita, jedan stoper svakako bi trebao biti Dino Perić. Čovjek igra nogomet života, igra u Dinamu utakmice Lige prvaka, djeluje zaista izvrsno. Definitivno se dokazao i nakon Lovrena i Vide on je naš najbolji stoper. Držim da bi on mogao odgovoriti svim zadaćama koje će pred njega postaviti izbornik Zlatko Dalić. Kad je riječ o drugom stoperu, ja bih na to mjesto postavio Tina Jedvaja! On je stoper, a ne bočni igrač. Mislim da bi on trebao igrati u paru s Perićem, da bi to bila dobra kombinacija. Treba li vratiti Duju Ćaletu-Cara? Na to mi je pitanje teško odgovoriti jer ne znam pozadinu onih događanja kad je otkazao mladoj reprezentaciji uoči puta na Euro. Igra u Marseilleu, velikom klubu, kvalitetan je igrač. Međutim, možda plaća grijehe svoje nepromišljenosti. Ne znam, velim, što se točno događalo ovog ljeta, to će najbolje znati izbornik Dalić”, rekao je Biškup za Sportske novosti.

Još jedan bivši Dinamovac, Srđan Mladinić, vrlo sličnog je mišljenja kao i Biškup. Naime, Mladinić smatra kako bi na desni bok umjesto Jedvaja mogao Karlo Bartolec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Mene zanima gdje je Karlo Bartolec? On je odlično reagirao po dolasku u reprezentaciju, zašto on ne igra na poziciji desnog beka? Zašto se na toj poziciji non-stop forsira Tin Jedvaj, koji je stoper? On ne može biti dugoročno, već pričuvno rješenje. Neka protiv Slovaka na beku igra Bartolec, a onda smo riješili pitanje jednog stopera. To je onda – Jedvaj. Držim da bi on na najvišoj razini mogao odigrati protiv Slovaka u odlučnoj utakmici. Kad je riječ o drugom stoperu, onda bih sigurno u sastav uvrstio Dinu Perića, stopera Dinama. Pa on igra na najvišoj razini, igra u Ligi prvaka protiv najboljih svjetskih napadača, najboljih svjetskih klubova, a igra odlično. Tko ima jače reference od njega? Definitivno najbolji stoperski par protiv Slovaka bili bi Jedvaj i Perić. Ćaleta-Car? Ne znam, to ne mogu komentirati. Sve o tome najbolje zna izbornik Dalić, o tome se zaista ne bih izjašnjavao.”

Dio medija spekulira o mogućem povratku Duje Ćalete-Cara u reprezentaciju, no, malo je vjerojatno da će Dalić pribjeći takvom rješenju s obzirom na sve ono što se događalo, iako je Duje trenutno standardan u MarseilleuVedran Ćorluka se oprostio od Vatrenog dresa, iako bi njegovo iskustvo sada dobro došlo Vatrenima. Nema šanse da se Ćorluka, bez obzira na medijska nagađanja, vrati kao vatrogasno rješenje za jednu utakmicu. Podsjetimo, tako je dio medija svojedobno najavljivao i povratak Darija Srne, također kao privremeno rješenje, pa od toga, naravno, nije bilo ništa.

Zlatko Dalić ne tako davno najavio je proširenje reprezentativnog kadra, a Lovren i Vida više nisu u godinama kada je cijela karijera pred njima, dakle, dolazak mladih igrača, pa i smjena generacija, postaje realnost. Samo je pitanje kada. Vjerojatno nakon Europskog prvenstva 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastav Hrvatske za utakmicu odluke mogao bi, ako uzmemo kao ozbiljno medijska nagađanja, biti:

Livaković, Bartolec – Barišić, Jedvaj – Perić, Brozović – Rakitić – Modrić-Perišić-Rebić-Petković

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.