Svjetsko prvenstvo Jedrenje: Stipanović ispunio olimpijsku normu, Fantele skočile na drugo mjesto

Foto: fah

Hrvatsko jedrenje je steklo pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. u klasi Laser, a normu je ispunio Tonči Stipanović s 20. mjestom na Svjetskom prvenstvu u Aarhusu. Nakon kvalifikacija su bili jedanaesti, a danas su braća Šime i Mihovil Fantela u klasi 49er odjedrili sjajno i skočili na drugo mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četrnaest je olimpijskih normi bilo rezervirano za ovu Laser u prvom krugu kvota, a Tončiju Stipanoviću 20. mjesto je bilo dovoljno da bude među tih 14. Tko će predstavljati Hrvatsku u Tokiju ovisi o ishodu nacionalnih kvalifikacija. Kako zasad stvari stoje Stipanović je svakako kandidat broj jedan. Tokio bi mu nakon Londona i Rija bile treće Olimpijske igre.

Zlatna finalna skupina Lasera odjedrila je zadnji, deseti, plov prvenstva danas, opet u problematičnim uvjetima. Tonči je ciljem prošao 37., što svakako nije način na koji je htio završiti natjecanje. Filip Jurišić upisao je ponovno jako dobro deseto mjesto, što mu je u konačnici donijelo 27. poziciju na prvenstvu.

“Finale sam odjedrio odlično i vratio se maksimalno s obzirom na jako loše kvalifikacije, što je bilo iznimno teško. No, s konačnim rezultatom nisam zadovoljan”, rekao je Filip.S prvog mjesta u plov za odličja ulazi Cipranin Pavlos Kontides.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radialke su također završile svoj nastup: Anđela de Micheli Vitturi je 76., Sandra Lulić 81., a 91. je Karla Šavar.

Da je Šime Fantela jedan od najboljih svjetskih jedriličara u olimpijskim krugovima znamo odavno. Da je vladar klase 470 potvrdio je s naslovima svjetskog prvaka i olimpijskog pobjednika. Ali da će nakon malo više od godinu dana od prijelaza u novu disciplinu, u 49er, i to s novim partnerom, bratom Mihovilom, moći tako odjedriti da će na svjetskom prvenstvu biti u igri za medalje to je bilo neočekivano. Sjajan nastup braće Fantela u četiri plova finalne zlatne skupine – 11., 1., 4. i 2. ulaz u cilju donio im je ukupno drugo mjesto, sa samo jednim bodom zaostatka za vodećim Njemcima Fischerom i Grafom.

“Odličan dan, ono što smo rekli na početku, čekali smo svoje uvjete. Na startu smo preuzeli malo više rizika, rekli smo finale je, idemo sad, nema konzervativno. Imali smo odlične odluke, nismo bili opterećeni rezultatom, samo smo gledali kako što bolje odjedriti. Bili smo brzi, dakle sve na svom mjestu. Sutra je prognoza jak vjetar, bit će zahtjevno, borit ćemo se za svako mjesto, to nam je moto ovdje. Mi još nemamo ništa, dva plova i medal race je puno. Danas je dobar dan, zapisati što je bilo dobro, pripremiti se za sutra, probati da nas ne iznenadi taj jaki vjetar po kojem nemamo dovoljno iskustva”, kazao je Šime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bodovne razlike nisu velike u vrhu, još su dva plova sutra uoči plova za odličja u subotu, u 49eru se bodovi lako skupe, tako da ne treba ništa prejudicirati, međutim već ovo što su braća napravila je vrijedno divljenja.

Ženski 49er FX stigao je do 12 plovova, dakle do kraja, Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi zauzele su 27. mjesto. Uoči plova za odličja vode Austrijanke Frank i Abicht.

Priču o klasi finn pratili smo sinoć do kasnih sati, nažalost ishod nije bio onakav kakvom smo se nadali. Prosvjed zbog neregularnosti desetog plova je odbačen, Josip Olujić ostao je 11., na korak do finala i karte za Tokio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Gorak okus sve skupa. Biti nadomak plova za odličja i norme za Tokio, sve do zadnjeg plova biti unutra i onda to izgubiti nije lijep osjećaj. Rezultat je dobar, ali nije ono što sam zacrtao i htio. Puno velikih imena i nacija je ostalo iza, ali to ne treba i ne smije biti satisfakcija. Sad slijedi odmor, sezona je bila duga, i onda opet se bacam na trening i pripreme za slijedeću sezonu kad treba ponovno napasti normu, te odraditi i interne nacionalne kvalifikacije”, kazao je Josip.

U neolimpijskom Formula kiteu Martin Dolenc pokazuje da se apsolutno s pravom puno od njega očekuje, nakon 14 jedrenja napredovao je na 13. mjesto. Među daskašima Luka Mratović je nakon devet jedrenja 63., a Palma Čargo 58.

Podijeljena su tri kompleta medalja. Svjetski prvak u Finnu je Mađar Zsombor Berecz, u ženskom 470 Japanke Kondo Yoshida/Yushioka, a u muškom Francuzi Peponnet/Mion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.