“Tata steel” šahovski turnir: Carlsenov šesti trijumf u Wijk aan Zeeu

Foto: Thinkstock

Svjetski šahovski prvak, Norvežanin Magnus Carlsen pobjednik je jubilarnog 80. “Tata steel” turnira u Wijk aan Zeeu, on je u dopunskom mini-dvoboj od dvije partije brzopoteznim tempom sa 1,5-0,5 svladao Nizozemca Anisha Girija i tako osigurao svoj rekordni šesti trijumf na “Šahovskom Wimbledonu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjem, 13. kolu su i Giri i Carlsen osvojili po pola boda – Carlsen protiv Sergeja Karjakina, a Giri protiv Yi Weija. Tako su Giri i Carlsen podijelili prvo mjesto sa po devet bodova i u skladu s propozicijama odigrali dopunski mini-dvoboj od dvije partije brzopoteznim tempom. Svjetski prvak se tu pokazao mnogo vještijim.

Pobjedom nad Indijcem Baskaranom Adhibanom Rus Vladimir Kramnik osvojio je treće mjesto jer je Azerbajdžanac Šahrijar Mamedjarov remizirao s bivšim svjetskim prvakom Viswanathanom Anandom. Mamedjarov je četvrti, a Anand je peti. Najveći skok na svjetskoj ranglisti napravio je Anish Giri.

Rezultati 13. kola:
So-Hou 1-0, Mamedjarov-Anand remi, Matlakov-Jones remi, Karjakin-Carlsen remi, Caruana-Svidler remi, Adhiban-Kramnik 0-1, Wei-Giri remi.
Poredak prije posljednjeg kola:
1. Carlsen 9 bodova, 2. Giri 9, 3.-4. Kramnik i Mamedjarov po 8,5, 5.-6. Anand i So po 8, 7. Karjakin 7,5, 8. Svidler 6, 9. Wei 5,5, 10.-12. Jones, Caruana i Matlakov po 5, 13. Adhiban 3,5 i 14. Hou 2,5 boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.