Tko je sudac Danny Makkelie, čovjek koji je uništio hrvatske snove u Leipzigu?

Leipzig, 24.06.2024. - Utakmica 3. kola skupine B na EURU nogometaša Hrvatska - Italija. Na fotografiji sudac Danny Makkelie. foto HINA/ Daniel KASAP/ lsd

Je li glavni sudac utakmice, Danny Makkelie, čovjek koji je uništio hrvatske ambicije na Europskom nogometnom prvenstvu? Naime, radi se o iskusnom sucu, koji vrlo dobro odrađuje svoje zadatke, a prema društvenim mrežama u ”sretnoj je vezi s jednim muškarcem iz Italije”, k tome je još i policijski inspektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac je ”samo” pripomogao našoj nesreći

Sudac je, naravno, odradio svoj posao kako je već to običavao u prošlosti, tendenciozno, ne bez razloga, čak i kad suci dolaze iz nogometno egzotičnih zemalja, daleko je bolje suđenje na svjetskim prvenstvima. No, o tom potom, odgovornost za neuspjeh Hrvatske na Europskom prvenstvu trebamo ponajprije tražiti u svojim redovima. Nizozemski sudac je tek nuspojava našeg nesnalaženja na ovom turniru, naših lutanja i naših promašenih prilika.

Protiv Španjolske smo promašili nekoliko prilika, uključujući i jedanaesterac, a danas vidimo koliko je gol razlika bitna, promašili smo jedanaesterac i protiv Italije, iako taj promašaj nije utjecao na rezultat. Naime, da je Modrić realizirao jedanaesterac i svladao sjajnog Donnarumu akcija za Modrićev gol iz igre ne bi se tako razvila i ne bi bilo tog gola postignutog samo tridesetak sekundi poslije promašenog kaznenog udarca.

Dakle, i sami smo krivi, i ta krivica, bolje rečeno odgovornost, nije mala, kako smo već spomenuli, splet okolnosti, konfuzija u nekim dijelovima utakmice, dekoncentracija u završnici… Jednostavno, nije ovo bio naš turnir, to su doslovno riječi izbornika Zlatka Dalića nakon remija s aktualnim europskim prvacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tretman kakav Hrvatska ne zaslužuje

Kad smo kod Dalića, izbornik je nakon šokantnog remija s Italijom komentirao i status hrvatske reprezentacije kad taj status usporedimo s ostalim vrhunskim reprezentacijama kao što su Engleska, Njemačka, Francuska, Italija… Definitivno, Hrvatska je zakinuta, i nema isti tretman, nikad ga, što god se napravilo, nije bi imala. Zašto su Vatreni igrali od 15:00 sati a spomenute reprezentacije nisu morale igrati po ”pasjoj vrućini”?

Govorio je Dalić i o kontroverznih osam minuta sudačke nadoknade, i u pravu je, hrvatski se igrači nisu previjali po terenu i nisu glumatali kao što je to svojstveno nekim igračima, nekih reprezentacija. Gdje je tu Mikkiele našao osam minuta i da li bi se toliko dugo igralo da je Hrvatska bila u bodovnom zaostatku?

Nizozemski sudac ne bi sudio ni kazneni udarac za Vatrene a da ga VAR nije prisilio na takvu odluku, barem je takav dojam onih koji su susret gledali sa sigurne distance, s tribina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sklon skandaloznim odlukama

Mikkiele već godinama sudi velika natjecanja, dakle, kako smo već rekli, radi se o iskusnom sucu, koji uživa maksimalno povjerenje UEFA-e bez obzira što ga prate razne kontroverzne situacije. I takvih kontroverzi nije bilo malo.

Sudio je i prošlo Europsko prvenstvo. Tada je u polufinalu igranom u srpnju 2021. godine dao vjetar u leđa Englezima te je sudio nepostojeći kazneni udarac za Gordi Albion te je isti Harry Kane realizirao. Engleska je otišla u finale Eura. Naravno, većini je bilo šokantno kada je sudac takvog iskustva napravio takav propust, Nije otišao pogledati ni VAR, iako mu je sugerirano da to napravi, što samo sugerira o koliko se arogantnom čovjeku radi koji teško priznaje pogrešku, no nekad je jednostavno MORA priznati. I to se dogodilo.

Isti je sudac veliku pogrešku napravio nekoliko mjeseci prije toga na Euru, u kvalifikacijama za spomenuto natjecanje. Naime, u ožujku 2021. godine nije priznao gol Cristianu Ronaldu u susretu Srbija – Portugal. Pogodak je bio ”čist kao suza”, a Ronaldo je bio izuzetno bijesan poslije te utakmice. Poslije svega se Makkelie odlučio ispričati Ronaldu i Portugalcima, a svoju produženu ruku na terenu Maria Diksa je ‘nogirao’, naravno radi vlastitog uspjeha.

Ugledan član nizozemske LGBT populacije

U Nizozemskoj Danny Mikkiele zapravo uživa povlašten sudac te sam bira svoje pomoćnike, što je samo po sebi skandalozno i pokazuje koliko je spomenuti sudac bahat, iritantan i arogantan. Naime, pred Euro 2020., koji je zbog pandemije odigran godinu dana kasnije, Makkelie je odlučio odbaciti jadnog Diksa te umjesto njega angažirati Jana de Vriesa. Kontroverzni je Nizozemac nastavio suditi i unatoč svemu, tako je sudio i na SP-u u Kataru, na kojem je Hrvatska osvojila treće mjesto. Utakmica Hrvatska – Italija 44. mu je utakmica ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Makkelie je inače “ugledan član nizozemske LGBT populacije”, a njegov odabranik ili partner upravo je baš Talijan, tvrde korisnici društvenih mreža. Sve ostalo, što bi se možda komentiralo, bilo bi možda i previše, iako neki tvrde kako je tom sucu zasmetalo što je Dalić odveo kod Svetog oca svoje nogometaše uoči Eura. Izvjesno je to nema nikakve veze s odlukama spomenutog suca, jer on je sudac koji godinama izvršava ono što se od njega traži, što god to bilo. Ukratko, čovjek zadatka. Uostalom, zašto bi se već u osmini finala sastale Njemačka i Italije, dvije reprezentacije koje zajedno imaju osam naslova prvaka svijeta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.