Ususret Svjetskom prvenstvu: Sreća za uspjeh, zarade izbornika ili kako ipak novac nije sve…

Foto: fifa.com

Za otprilike dva i pol mjeseca u Rusiji počinje najveći sportski događaj godine i svakako najvažniji nogometni događaj u posljednjih četiri godine, Svjetsko prvenstvo. Hrvatska ponovno ide na jedno veliko natjecanje s velikim ambicijama, i ponovno, kao po nepisanom pravilu, s novim izbornikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, na prošlo Svjetsko prvenstvo Vatrene je poveo aktualni hit trener Bundeslige Niko Kovač, dok je prije dvije godine na Euru u Francuskoj hrvatski izbornik bio Ante Čačić. U Brazilu prije četiri godine Hrvatska nije prošla skupinu, dok je prije dvije godine Hrvatska kao pobjednik skupine otišla u osminu finala Eura, a tamo, u produžetku, ispala nesretno od Portugala, koji je na tom natjecanju predvođen Cristianom Ronaldom stigao do naslova.

Drugim riječima, za veliki rezultat na velikom natjecanju potrebno je isto tako i puno sreće. Stariji zaljubljenici u nogomet sjetit će se legendarne utakmice hrvatske reprezentacije u Francuskoj, na SP-u 1998. u četvrtfinalu protiv Njemačke. Hrvatska je pobijedila Njemačku 3:0, ali je Hrvatska imala fenomenalnog golmana, Dražena Ladića, i puno sreće, posebno u prvom poluvremenu.

Dva i pol mjeseca prije početka Svjetskog prvenstva u Rusiji mediji su, posve razumljivo, prepuni raznih zanimljivosti vezanih uz sam turnir, ali i uz ono što nema puno veze sa samim turnirom, odnosno Svjetskim prvenstvom. Naime, proteklih dana mediji su objavili i plaće izbornika koji će voditi svoje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, među tri najslabije plaćena izbornika su izbornici Srbije (300 tisuća), Poljske (270 tisuća) te Senegala (200 tisuća).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Snimka zaslona
Foto: Snimka zaslona

Portal TOTAL SPORTEK.com, piše kako će najbolje plaćen izbornik na Svjetskom prvenstvu biti izbornik aktualnih svjetskih prvaka, dakle,  izbornik Njemačke Joachim Löw, koji godišnje za svoj posao dobije 3,85 milijuna eura, odmah iza njega je izbornik Brazila Tite, reprezentacije koja je jedina do sada igrala na svim svjetskim prvenstvima, tako nešto nije uspjelo ni Njemačkoj. Podsjetimo, u Rusiji neće biti ni višestrukog svjetskog prvaka Italije, kao ni Nizozemske. Na trećem je mjestu francuski izbornik, inače nogometna legenda te zemlje koju je trenirao i bivši hrvatski izbornik Miroslav Ćiro Blažević, Didier Deschampes, brazilski i francuski izbornici navodno zarađuju 3,5 milijuna eura godišnje.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji bit će i bivši trener zagrebačkog Dinama Dinama Vahid Halilhodžić, koji sad vodi Japan. Vaha navodno godišnje zarađuje milijun eura. Hrvatski izbornik Zlatko Dalić nalazi se na jednoj takvoj ljestvici u donjem domu te zauzima 23. poziciju. Hrvatski izbornik godišnje zarađuje 550 000 eura.

Recimo kako je na prošlom Svjetskom prvenstvu, prije četiri godine u Brazilu, rekorder bio tadašnji izbornik Rusije Fabio Capello s devet milijuna eura godišnje i nije se baš proslavio. To je samo jedan od dokaza kako, srećom, ipak novac nije sve, možete puno platiti, ali sve ipak ne možete kupiti, čak ni u politici, a kamoli u sportu. Iako, nažalost, nogomet postaje sve više zabava za bogate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.