Vargić i Kardum o Uskrsu hrvatskih nogometaša

Blagdani su najradosniji dani za sve vjernike. To su dani rekli bismo, kad čovjek posvećuje vrijeme Bogu i svojoj obitelji. Kako blagdane provode profesionalni sportaši pitali smo dva nogometna vratara, nekad konkurente u NK Osijeku, a sad na suprotnim stranama HNL-a, Ivana Vargića iz Rijeke i Ivana Karduma iz Slaven Belupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavili smo dvojici imenjaka par pitanja o blagdanskim vremenima, kako ih provode kao profesionalni sportaši, da li imaju vremena za obitelj i koliko trenutaka stignu posvetiti Bogu. Pročitajte što su vrsni vratari rekli o onoj drugoj strani profesionalizma u nastavku teksta…

Kako vama prolaze ovi uskršnji blagdanski dani, koji redovito padaju u proljeće baš kad je sezona u punom jeku?

Ivan Kardum: Hvala dragom Bogu pa još nisam u karijeri imao sportskih obveza na dan Uskrsa, sve se odrađivalo prije ili poslije Uskrsa, stoga sam na taj dan uvijek bio slobodan da ga posvetim proslavi Isusovog Uskrsnuća što mi kao vjerniku puno znači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Vargić: U pravu ste što se tiče slavlja Uskrsa i blagdana taman pred kraj sezone. Nažalost izgubi se duh Uskrsa zbog treninga i utakmica, ali svakako da pokušavam to vrijeme što više provesti u krugu obitelji, koliko mi to obaveze dopuštaju.

Koliko vremena možete posvetiti obitelji i bližnjima za vrijeme blagdana?

Ivan Kardum: U to vrijeme sve druge obveze (osim profesionalnih), brige i problemi su na strani, sva pažnja usmjerena je na obitelj koliko god je to moguće u tom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Vargić: Za vrijeme Božićnih blagdana imamo više vremena za obitelj i odlaske u crkvu jer je tada duža pauza, za razliku od uskršnjih blagdana kad imamo slobodno samo jedan ili dva dana, ali i njih iskoristim na najbolji mogući način da nađem mir.

Često znamo pročitati kako nogometaši islamske vjere poste za vrijeme Ramazana, kao npr. Soudani iz Dinama, da li se vi držite posta na Veliki Petak i utječe li to na vašu tjelesnu spremu?

Ivan Kardum: U to vrijeme je na meniju riba ili neki drugi posni obrok, ali još nisam postio na kruhu i vodi zbog profesionalnih obveza. Zasad nisam imao problema sa spremom, ipak je to samo jedan dan i svatko ga može provesti u postu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Vargić: Ja se osobno držim zapovijedanog posta i to mi uopće ne predstavlja nikakav problem jer ipak je to samo jedan dan, tako da mogu normalno trenirati i obavljati sve obaveze. Osim toga organizam se malo “pročisti” kao i duša…

Kakvo mjesto zauzima vjera u Boga u vašem životu?

Ivan Kardum: Jako važno mjesto, jer sve što sam do sada napravio bilo je uz molitvu i rad. Moram priznati da bez vjere i molitve ne bi bilo moguće ostvariti uspjehe, a tako sam i odgajan da mi vjera u Boga zauzima važno mjesto u životu.

Ivan Vargić: Vjera je nešto što se ne može opisati riječima, ali daje mi snagu ići prema naprijed. U Božju pomoć se uzdam, naravno ako sam ju zaslužio i molim se da mi bude u pomoći kad dođu teški trenuci u životu. Tada utjehu i snagu potražim u molitvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete li poručiti mladim sportašima što za kraj? Da li trebaju ići samo za slavom i novcem ili je u životu sportaša potrebno ostaviti mjesta i za one duhovne stvari?

Ivan Kardum: Sva ta slava, novac i popularnost je kratkog vijeka. Jedino uz vjeru i molitvu, sljedeći Isusova učenja čovjek može ići pravim putem bez obzira kakav posao imao ili sportsku karijeru. Ne treba se zavaravati, to je jedini ispravan put, kad-tad svi to shvatimo, a sve ostalo je prolazno…

Ivan Vargić: Mislim kako vjera pokreće čovjeka, dok su novci i slava bitni ali prolazni. Vjera  je to što te ispunja iznutra i čini te sretnim, ne trenutno nego čitavog života. Naravno da treba naporno raditi i trenirati, ali uz sve to važno je pronaći vremena za misu, molitvu i Boga.

Sjećamo se našeg Stipe Pletikose koji je godinama nosio ispod dresa majicu s likom Gospe, a ni naš dvojac nije ništa drugačiji. Ne stide se svoje katoličke vjere i s ponosom ističu kako je pouzdanje u Boga važan segment njihova sportskog i privatnog života.

Za kraj su svim našim čitateljima zaželjeli sretan i blagoslovljen Uskrs te da nikada se skrenemo s pravog puta bez obzira na kakve poteškoće naletimo…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.