Vatreni više neće izgledati isto: Hrvatska reprezentacija uoči novih izazova i nagovještaj ‘kraja’ jedne velike generacije!

Foto: fah

Nakon Svjetskog prvenstva i najvećeg uspjeha hrvatskog nogometa plasmanom u finale pred Vatrenima su novi izazovi. Nažalost, prije toga uslijedili su oproštaji, neki planirani, ali neki baš i ne, od reprezentacije, koja očito nikad više neće izgledati kao što je izgledala na SP-u u Rusiji, što ne znači da jednog dana Vatreni ponovno neće biti na samom svjetskom vrhu. Jednog dana… Kako to sada daleko zvuči. Trebat će puno strpljenja, kako navijača tako i medija te trenera, dakle, čitave hrvatske javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, pobjednička generacija, sposobna za ostvarenje snova na velikim natjecanjima, ne stvara se preko noći. Dvadeset godina je Vatrenima trebalo za novo polufinale SP-a,  od 1998. do 2018., što zapravo i nije loše s obzirom kako nas Hrvata ima, ali nas nema 100 milijuna, koliko primjerice ima Nijemaca. Podsjetimo, koliko je vremena trebalo jednoj Argentini za veliki rezultat na SP-u? Dvadeset i četiri godine, od Diega Maradone i finala u Italiji 1990. do SP-a i Lionela Messija te finala u Brazilu 2014. Engleska više od 50 godina sanja finale Svjetskog prvenstva, u međuvremenu igrali su polufinale 1990. i 2018.  A oni su navodno izmislili nogomet. To sve govori…

Izbornik Zlatko Dalić predstojeće jeseni više na dispoziciji neće imati nekoliko igrača koji su obilježili jednu nezaboravnu eru hrvatskog nogometa, nema više, barem ako je suditi prema najavama, u svlačionici Vatrenih Vedrana Ćorluke, Marija Mandžukića, Danijela Subašića… Sve se glasnije spekulira o odlasku najboljeg igrača svijeta u ovom trenutku, kapetana Luke Modrića, koji još uvijek se nije oglasio, a navijači se nadaju kako će Luka ostati barem još dvije godine – do Europskog prvenstva 2020.  Očekuje se da će do tada Mateo Kovačić, koji je ovog ljeta napustio Madrid, proigrati onako kako mnogi vjeruju da zna te da će biti u stanju zamijeniti najboljeg igrača Hrvatske svih vremena.

Odlaskom Vedrana Ćorluke Hrvatska ostaje na Domagoju Vidi i Dejanu Lovrenu, kao standardnom stoperskom tandemu, koji je igrao zajedno, i to dosta uspješno, na SP-u u Rusiji. Danijela Subašića zamijenit će Lovre Kalinić, koji se dokazao više puta, pa i na SP-u, u pobjedi protiv Islanda 2:1, u grupnoj fazi, uz Milana Badelja bio je najbolji igrač utakmice. Iako će Hrvatska Subašića dugo pamtiti, briljirao  je u Rusiji, obranama odveo Vatrene do finala, Dalić za mjesto vratara može računati na kvalitetnu zamjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tko umjesto Marija Mandžukića, a nakon ”slučaja Nikole Kalinića”? Andrej Kramarić kao rješenje nameće se samo po sebe, iako napadač Hoffenheima nije klasični napadač Mandžinog tipa, preostaje Ivan Santini iz Anderlechta, koji je krenuo golovima u Belgiji.

To je, reći će mnogi, premalo za ambicije kakve ima svjetski doprvak, pred kojim je je novo natjecanje, vrlo jaka Liga nacija, i protivnici poput Španjolske te već spomenute Engleske.  Srećom, sve bolje igra Marko Livaja, a postoji mogućnost da Dalić s krila u napad prebaci Antu Rebića, koji kao napadač igra i u Eintrachtu.  Međutim, mnogi smatraju kako bi to bila šteta, s obzirom kako je Rebić ipak najopasniji s krila, u tandemu s Ivanom Perišićem, što se pokazalo na Svjetskom prvenstvu. Vremena, nažalost, za uživanje u euforiji i u snovima nezaboravne ”ruske bajke” nema puno, za tri tjedna kreću novi izazovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.