Veliki intervju Zlatka Dalića za Narod.hr: O veličanstvenim dočecima, braniteljima, Thompsonu, vjeri, obitelji…

Foto: fah

Hrvatski nogometni izbornik, Zlatko Dalić, predvodio je Vatrene na Svjetskom prvenstvu u Rusiji do najvećeg rezultata u povijesti hrvatskog nogometa. Drugo mjesto na svijetu nogometne reprezentacije najveći je uspjeh u povijesti ne samo hrvatskog nogometa nego i sporta naše domovine općenito. Vatreni su svojim igrama, ponašanjem igrača te izbornika Dalića oduševili cijeli svijet, a ujedinili Hrvatsku kao malo tko do sada. Napokon zajedništvo kakvo Hrvati čekaju dvadesetak godina, a kakvo nas je i dovelo do pobjede u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić je zajedno s igračima pri povratku iz Rusije u domovinu dočekan kako i dolikuje sportskim junacima s kojima je Hrvatska živjela tridesetak dana, s kojima se radovala, pa čak i pustila suzu nakon sjajno odigranog finala te ipak nesretnog poraza, uz nekoliko ključnih pogrešaka argentinskog suca Nestora Pitane. Prvo poluvrijeme protiv Francuske u finalu Svjetskog prvenstva mnogi će se složiti bilo je možda i najboljih 45 minuta naše reprezentacije zadnjih godina.

Pola milijuna Hrvata na ulicama Zagreba…

Vatrene je u Zagrebu dočekalo pola milijuna ljudi, nakon toga igrači i izbornik imali su spektakularne dočeke u svim mjestima u koja su se vraćali, a iz kojih su potekli. Izbornik Dalić je tako dočekan veličanstveno u svom Varaždinu, spektakularno u svom rodnom Livnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zagreb, 16.07.2018 – Doèek hrvatske nogometne reprezentacije na križanju Frankopanske i Ilice u Zagrebu. foto HINA/ Ante GUDELJ/ ik

U razgovoru za portal Narod.hr izbornik je prokomentirao nešto od onoga što se događalo posljednjih mjesec dana. Nažalost, neki su nekorektnim potezima pokušali pokvariti veliko hrvatsko slavlje i zajedništvo koje Hrvatsku krasi u posljednje vrijeme, Hrvatsku ujedinjenu oko Vatrenih i vrijednosti koje Vatreni žive i koje zagovaraju. Domoljublje, čovjekoljublje, vjera…

Zajedništvo…

Vrlo često spominjete zajedništvo, je li ono zajedništvo koje smo imali prilike vidjeti na ulicama Zagreba prije nekoliko dana, kad je pola milijuna Hrvata dočekalo Vatrene, zatim u Livnu kad Vas je dočekalo 50-60 tisuća ljudi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Kad govorim o zajedništvu to je prvenstveno vezano za moj posao. Mi moramo kao reprezentacija djelovati zajedno i bez toga nema reprezentacije. Vidjeli ste na Svjetskom prvenstvu ekipe koje su imale istaknute pojedince, a nisu imale zajedništvo, nisu ništa napravile. To je zajedništvo koje mora postojati. Drugo je zajedništvo cijele Hrvatske, koje smo vidjeli u Zagrebu, Livnu, Varaždinu, Splitu… Samo u zajedništvu možemo napraviti dobre stvari. Kao pojedinci i grupice ne možemo ništa učiniti, nema napretka, ali zajedno možemo pokazati snagu, hrabrost i to je ono što se pokazalo na i nakon SP-a. Vidjelo se kako se Hrvatska ujedinila, nije bilo podjela, sve je odrađeno bez incidenata i to je to zajedništvo, ljubav i suradnja koju pokazujemo.”

Foto: fah

Kako ste postigli to zajedništvo u reprezentaciji?

Prvo smo morali postići međusobno poštovanje. Svi mi imamo svoja ega i razmišljanja, no morali smo imati zajednički cilj, a to je napraviti rezultat. Rekao sam na sastanku da svi moramo staviti ego sa strane i ići prema rezultatu. Bez toga nema zajedništva. Bilo tko da ide s figom u džepu – on to pokvari. Ipak, najvažniji je rezultat, jer on pomaže da se zajedništvo održi na nivou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je ponoviti ove nezaboravne dane…

Serija veličanstvenih dočeka nakon sjajnih igara i srebra na Svjetskom prvenstvu kako igračima tako i Vama diljem Hrvatske, zatim i u Livnu je, nažalost, završila, mislite li da će se ovakvo slavlje, ovakav doček više ikad ponoviti?

”Daj Bože da se ponovi uz neki dobar rezultat. Ovo je bilo okupljanje ponosa, prkosa, navijanja za Hrvatsku i pokazivanje svoga domoljublja. Hrvatska nogometna reprezentacija je pokazala ako nešto vjeruješ, ako si hrabar, gineš do kraja, daješ sve od sebe, na kraju mora doći rezultat.”

Nema ljepše pjesme od ”Lijepa li si…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već ste o tome govorili i to otvoreno, poznato je da vas politika ne zanima i da ste isključivo fokusirani na posao hrvatskog izbornika, koji sjajno radite, je li Vama iz te pozicije Marko Perković Thompson, koji je ujedno i hrvatski branitelj, sporan?

”Nisam političar i politika me ne zanima. Poštujem i cijenim svoje, znam tko sam, nikad ne dijelim ljude, sa svima razgovaram… Marko je moj prijatelj i nema ljepše pjesme od ‘Lijepa li si’.”

Foto: fah

Jeste li ponosni na činjenicu da imate poštovanje hrvatskih branitelja, koji su Vama kao izbornikom i čovjekom oduševljeni?

”Da nije bilo branitelja ne bi bilo ni Hrvatske, ni hrvatske reprezentacije, ni uspjeha, ni srebra…”

O Bogu, vjeri općenito…

Na kraju nakon svake utakmice u Rusiji zahvalili ste prije svega Bogu, koliko vam je vjera u životu znači?

”Ja sam rekao da sve što sam postigao u životu moram zahvaliti dragom Bogu i obitelji. Čovjek mora imati vjeru, bez nje ne bi bilo ni ovoga uspjeha.”

Koliko je vjera, osim na Vas, utjecala i na igrače dok ste igrali na Svjetskom prvenstvu?

”Svaki čovjek ima tu vjeru na svojoj osobnoj razini, to im je sigurno dalo snage kad je trebalo i pomoglo im.”

Supruga i sinovi nisu često u javnosti, ali sigurno su Vam bili podrška?

”Istina, cijela obitelj mi je bila podrška od mladih dana, u nogometu, u uspjehu, u reprezentaciji. Obitelj je odlučila da će u prvom planu biti moj uspjeh s reprezentacijom. Pomalo nam čak i smeta tolika medijska pozornost, nisam ja takav čovjek, ali shvaćam znatiželju.”

Na kraju, uz zahvala Vama izborniče kako na razgovoru tako i na svemu što se sa svojim sportskim vitezovima napravili za Hrvatsku posljednjih tjedana  i možete li samo čitateljima portala Narod.hr reći ostajete li izbornik i hoćemo li Vas gledati u Ligi nacija i na Euru za dvije godine, posve je jasno što navijači žele, a i npr. Igor Štimac smatra da je to vaša moralna obveza s obzirom na sve?

”Ja sam čovjek iz naroda, nemam nikakve prohtjeve i narod je moja snaga. Kad vidim toliku ljubav i emocije kod naroda nemam pravo prevariti ili izigrati narod. Toliko emocija se ne može dobiti lako od naroda. Zasad sam na odmoru po tom pitanju, odluku ću donijeti uskoro.”

Hrvatska može biti ponosna na svoje Vatrene i na čovjeka koji ih vodi. Naime, Dalić će, čak su se i mnogi strani mediji složili s tom konstatacijom oduševljeni spontanošću i iskrenošću našeg izbornika, jedan posebno jednostavan čovjek.  Danas je, nažalost, najteže biti čovjek, i to u vrijeme kad nam čovjek treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.