(VIDEO) Mate Rimac: ‘Gledajući automobilsku industriju Hrvatska je na začelju, želim dovući strane investitore da se zajedno borimo’

Foto: snimka zaslona

Svjetska poduzetnička elita okupila se u Monacu na izboru za EY poduzetnika godine. Hrvatsku ove godine predstavlja Mate Rimac. Proizvođač najbržeg svjetskog električnog automobila javio se iz Monaca za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čast je biti tu. Od deset tisuća poduzetnika iz cijelog svijeta koji su bili u izboru na kraju nas je samo ovdje 56. I kao što ste rekli, imaju više prihoda, dvostruko više nego što Hrvatska izvozi, sve hrvatske tvrtke. Velika mi je stvar i razgovarati s tim ljudima. Naravno, meni je fokus na poslu. Neke stvari su lijepe, ali glavna stvar mora biti izgraditi firmu koja je održiva i ispunjava svoje ciljeve.”

Sudeći prema vašem primjeru, u Hrvatskoj se može uspjeti, zaposliti velik broj ljudi, izvoziti… no je li to doista tako? Jeste li vi iznimka ili pravilo? I što bi Hrvatska trebala poduzeti da sutra ima još 100-tinjak Rimaca?

“Na neki način dogodili smo se. Firma je krenula, dogodili smo se unatoč puno toga, a ne zbog nečega. Ima u Hrvatskoj sjajnih primjera, ali ih, na žalost, ima vrlo malo. Ako pogledamo automobilsku industriju Hrvatska je na začelju. Imamo naravno nekoliko firmi koje se bave automobilskom industrijom i proizvodnjom komponenti, ali u odnosu u zemlje u okruženju ili uopće Europu – tu smo isto dosta na začelju. Meni je jedan od ciljeva pokazati stranim investitorima da u Hrvatskoj postoje tvrtke kao što smo mi i dovući njih da se zajedno borimo. Kad nas je vrlo malo teško se boriti. Što više dođe stranih firmi to će moći zajedno stvarati taj eko sustav koji će gurati jedni druge.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Rimac, vjerujem da pobjeda nije imperativ, ali lijepo je pobjediti. No, kako Vi osobno, vaša tvrtka i Hrvatska mogu profitirati od ovakvog događaja na kojem se nalazite?

“Važno je biti prisutan ovdje, da svake godine imamo sjajne poduzetnike koji dođu ovdje među ovakvu ekipu koja je stvarno vrlo, vrlo jaka. Prosječna tvrtka ovdje prijavljena ima 500 milijuna dolara prihoda i tu se naravno mogu sklopiti sjajni kontakti i promijenit razmišljanje tih ljudi o našoj zemlji. Važno je da se naši poduzetnici prijavljuju i sudjeluju u tome jer i oni će puno naučiti, a i predstavljat svoju zemlju.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.