(VIDEO) Prekrasno zdanje na kojem će Hrvatska krenuti po pobjedu protiv Nigerije: Impresivni stadion u Kalinjingradu izgrađen na močvari

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija otvorit će nastup na svjetskom prvenstvu u Rusiji utakmicom protiv Nigerije u Kalinjingradu na Areni Baltika koja će se za vrijeme World Cupa zvati stadion Kalinjingrad. Stadion prima 35.212 gledatelja, a izgradnja je stajala nešto više od 250 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su rađeni planovi procijenjeno je da je najbolje mjesto za novi stadion otok Oktobarski između dva rukavca rijeke Pregole u središtu grada.

Plan je bio izgraditi stadion kapaciteta 45.000 mjesta. No, planovi su morali biti mijenjani zbog močvare. Naime, na tom otoku za vrijeme Nijemaca močvara je bila duboka i do 50 metara. I svi pokušaji da se isuši i da se na tom području izgradi nešto senzacionalno su završavali neuspjehom, jer se voda uvijek ponovno vraćala. Prusi su taj dio grada zvali Lomse ili močvara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski ministar sporta Vitali Mutko je želio da se stadion izgradi na mjestu starog gradskog stadiona, ali lokalne vlasti ga nisu željeli rušiti stadion izgrađen 1892. jer je kulturno blago.

“Željeli smo stadion u središtu grada, a ne na periferiji. Otok je bio jedino pogodno mjesto premda smo znali da će biti problema prilikom gradnje,” kazao je Aleksander Rolbinov, zamjenik guvernera Kalinjgradske oblasti.

Na koncu je pronađeno rješenje. Stadion je izgrađen na blokovima. Više od 15.000 blokova je ubodeno u tlo i na njih su postavljene ploče. Zbog toga je stadion morao biti lakši. Kapacitet je smanjen na 35 tisuća gledatelja, a ostao je i bez krova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadion je prvotno trebao biti otvoren u ožujku utakmicom lokalnog drugoligaša Baltike i njemačkog prvoligaša Schalkea, ali je utakmica odgođena zbog lošeg vremena.

Na koncu je stadion otvoren 14. svibnja utakmicom ruskih drugoligaša Baltika Kalinjingrad i Tjumen koja je završila pobjedom domaćina 3-1.

Stadion je službeno otvorio guverne regije Anton Alihanov koji je izveo početni udarac, a svečanosti su prisustvovali i opunomoćenik ruskog predsjednika Aleksander Beglov, te zamjenica premijera Olga Golodets. Utakmicu je na tribinama pratilo više od 35.000 gledatelja što je novi klupski rekord Baltike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kalinjingradu će se igrati četiri utakmice i to sve četiri u prvom krugu natjecanja. Prva službena utakmica bit će ogled Hrvatske i Nigerije 16. lipnja. Šest dana kasnije snage će odmjeriti Srbija i Švicarska, potom će 25. lipnja igrati Španjolska i Maroiko, a 28. lipnja Engleska i Belgija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.