Vrsaljko, Rebić i Pašalić razlog optimizmu: Hoće li Hrvatska na Europskom prvenstvu biti jača nego prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu?

Foto: fah

Šime Vrsaljko, Mario Pašalić i Ante Rebić, trojica su hrvatskih reprezentativaca koji uoči prvih pripremnih utakmica hrvatske reprezentacije za Europsko prvenstvo privlače pozornost najuglednijih europskih sportskih medija. Sva trojica, a posebno Rebić i Vrsaljko, bili su pod velikim upitnikom, brojnim sumnjama.  No, igrama su pokazali da će Hrvatska i ove godine s pravom na novo veliko natjecanje ići s velikim ambicijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema svemu sudeći, ako ne dođe do nekih nemilih situacija, nezgoda koje su u sportu uvijek moguće, izbornik Zlatko Dalić će na Euru 2020. imati na raspolaganju jaču momčad nego što je imao prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a tada su Vatreni oduševili svijet i osvojili povijesno srebro.

Razloga za zadovoljstvo ima i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, poglavito nakon uspješnog povratka desnog bočnog Vatrenih, koji je bio jedan od najvećih hrvatskih aduta na SP-u prije dvije godine. Malo je tko vjerovao da će se Vrsaljko vrati na takav način, odnosno, da će odmah biti spreman ići bez straha, punom snagom.

”Najvažnije je da se Šime Vrsaljko vratio i da ostane zdrav. Simeone ga je spremao, čekao, kad je vidio da je maksimalan odmah ga je stavio u igru i forsira ga. Šime sve odrađuje odlično, jako sam sretan. On je jedan od bitnijih igrača koji nam je nedostajao. Važan je i nama i Atleticu”, rekao je u kraćem razgovoru za Sportske novosti Zlatko Dalić te je dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Šime će biti sve bolji, što više bude igrao. Sigurno će mu trebati mala pauza, da preskoči pokoju utakmicu. Njegovo htijenje, volja, upornost i znanje nikad nisu bili upitni. Dugo je trpio i mučio se zbog ozljede, bio je izvan ekipe godinu dana. Srećom, vratio se i jedva čekam da se priključi reprezentaciji, da ponovno zaigra u državnom dresu. I zbog igračke kvalitete, ali i odnosa i atmosfere kojoj pozitivno pridonosi.”

Uspješan povratak Šime Vrsaljka nakon višemjesečne pauze zbog teške ozljede komentirao je za Sportske novosti profesor Boris Nemec, ortoped svjetskog glasa, dugogodišnji liječnik Vatrenih.

”Vrsaljko se potpuno vratio, impresivno je što izdržava takve napore pet utakmica zaredom, to govori da je operacija jako dobro napravljena. Trener i klub gledaju sebe, a Šime tu nema izbora, ne može reći: “Danas ne bih igrao“. Međutim, bilo bi dobro da ga ne troši iz utakmice u utakmicu. Takav ulazak s oporavka odmah u jak tempo nastupa sigurno povećava rizik od nove ozljede. Njegova hrskavica ne može biti u stanju kao što je u zdravom koljenu, jer nakon toliko mirovanja mora se postupno adaptirati na velike napore. Ako će to biti preteško za koljeno, počet će oticati. Ukoliko nema znakova, ne možeš ništa reći…”, poručio je Nemec te je dodao: ”Oko 60 posto igrača vrati se na razinu na kojoj je bio prije takve ozljede. Mnogo toga ovisi o psihi, strahu od ponovljene ozljede.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, sjajno raspoloženje koje vlada oko reprezentacije i u samom hrvatskom stožeru donekle remeti teška ozljeda Ivana Perišića, nogometaš Bayerna trebao bi biti spreman već na proljeće, no, još uvijek ne za pripremne utakmice protiv Švicarske i Portugala. Neki se čak pribojavaju da bi se ozljeda koju je ”zaradio” mogla utjecati i na Perišićev doprinos na predstojećem Europskom prvenstvu.

S obzirom na sjajnu formu Marija Pašalića, a onda i na sve boljeg te sve zrelijeg Matea Kovačića, hrvatski vezni red s pravom možemo smatrati ponajboljim na svijetu. Redom imamo zvijezde najvećih svjetskih klubova i zvijezde koje dolaze, Modrić, Rakitić, Vlašić, Brozović… A ni napad, s povratnikom u sjajnu formu nogometašem Milana Antom Rebićem, Andrejom Kramarićem, Petkovićem…, nije ništa puno slabiji, bez obzira što više nema zvijezde prošlog SP-a  Marija Mandžukića. Obrana je puno dobila povratkom Vrsaljka, uz već standardne stupove hrvatske obrane Lovrena i Vide tu je i sve bolji Borna Barišić, na donedavno najkritičnijem mjestu hrvatske reprezentacije, mjestu lijevog bočnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.