Zašto HRT-ov Drago Ćosić nema pravo? Hrvati su zaslužili uživati u igri hrvatske reprezentacije jer su to sami platili!

Foto: Snimka zaslona/HRT

Hrvatska nogometna reprezentacija u znatno oslabljenom sastavu, bez nekolicine standardnih prvotimaca predvođenih kapetanom Lukom Modrićem, svladala je u prijateljskoj utakmici Meksiko 1:0. Jedini pogodak djelo je Ivana Rakitića, koji je iz opravdano dosuđenog kaznenog udarca pogodio u 62. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom kako Hrvatska nije igrala u punom  sastavu, odnosno da je izbornik Zlatko Dalić pustio ”glavne zvijezde” da se vrate u Europu na zahtjev njihovih klubova podiglo se dosta prašine, pobunili su se čak i Meksikanci koje su Hrvati smirili na najbolji mogući način – pobjedom. Utakmicu je, kako smo već pisali, rano ujutro, s obzirom kako je susret u Dallasu počeo u četiri sata po hrvatskom vremenu, za HRT komentirao iskusni sportski komentator – reporter te televizije Drago Ćosić, koji već desetljećima prati i komentira utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.

HRT-ov komentator Drago Ćosić napao Dalića i HNS: ‘Skupo smo platili prijenos, a nema Modrića i Mandžukića’

U jednom trenutku, a tijekom izravnog prijenosa, Ćosić je osuo žestoku paljbu po HNS-u, ali i po izborniku Zlatku Daliću: ‘‘Malo koji hrvatski izbornik zadnjih godina je imao toliko simpatija javnosti kao Dalić, ali je ovi potezom malo razočarao navijače pa i, ako hoćete, nas na televiziji. Skupo smo platili ovaj prijenos iz SAD-a i imali smo pravo gledati Modrića i Mandžukića. Da smo znali da njih i još nekoliko drugih igrača neće biti ovdje, i cijena bi bila drukčija. No, to je ona figa u džepu s kojom HNS dogovara ovakve utakmice…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ponovimo, Drago Ćosić je rekao kako je Hrvatska televizija ”skupo platila prijenos iz SAD-a”, međutim, koliko je to zapravo točno, osim formalno?

Naime, prijenos iz SAD-a ”skupo su platili RTV pretplatnici”, koji su zaslužili gledati Vatrene u izravnom prijenosu dva i pol mjeseca prije Svjetskog prvenstva, kada je svaki potez izbornika, svaki korak Vatrenih, važan i pod posebnim povećalom. Posljednjih dana diljem svijeta igrane su prijateljske nogometne utakmice koje su poslužile izbornicima kao poligon za testiranje igrača uoči najveće nogometne smotre, većina tih utakmica izazvale su veliko zanimanje.  Drugim riječima,  igrali Vatreni kompletni ili ne Hrvati su zaslužili gledati svoju reprezentaciju jer su to sami platili, dakle, bez obzira u kojem sastavu reprezentacija igrala, to je još uvijek hrvatska reprezentacija.

”Ratnička” prijateljska utakmica…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je gledao izravni prijenos jasno je mogao zaključiti kako je noćas u Dallasu igrana sve samo ne klasična prijateljska utakmica. U ”ratničkoj” predstavi dva motivirana protivnika bilo je, nažalost, i teže ozlijeđenih. Tko bi ”oprao” izbornika da se primjerice teško ozlijedio kapetan Luka Modrić i da smo ga izgubili za SP? Tim prije jer je Hrvatska dva dana prije toga igrala i izgubila tešku utakmicu protiv jakog Perua… Tada je Hrvatska, predvođena ”iscrpljenim” zvijezdama bila kompletna.

Čemu služe prijateljske utakmice ako ne kao prilika za one koji inače igraju manje? Kako bi Dalić uvjerio sebe i hrvatsku javnost da na klupi leži sjajan potencijal u Anti Rebiću a da isti nije dobio priliku odigrati gotovo cijelu utakmicu?  Naravno, imaju pravo i oni koji žele gledati Hrvatsku u punom sastavu, u pravu su i Meksikanci kada to traže, u pravu su gledatelji koji su ”okupirali” prekrasni stadion u dalekom Teksasu… Nemoguće je sve pomiriti, a da svi budu zadovoljni.

Drago Ćosić brani, pa napada, poklič ‘U boj, u boj’: Tko je stvarni autor ‘skandala’ uoči možda presudne utakmice Turska – Hrvatska?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprofesionalizam…

Ćosić je napao HNS jer je to sada ”popularno”, jer je to trenutno u modi, a ne zbog čistih argumenata. Za ”napasti”, kažu neki,  HNS ima puno razloga, komentator HRT-a odabrao je najmanje valjan, kako iz perspektive gledatelja, RTV pretplatnika HRT-a, tako i ”običnih” navijača koji se ne zamaraju akrobacijama novinara javne televizije, koja, se nažalost, posljednjih dana uključila neprofesionalnu u kampanju onih koji zagovaraju ratifikaciju Istanbulske konvencije. Na HRT-u se može tu i tamo, sporadično, čuti glas protiv iste, argumenti onih koji argumentirano obrazlažu zašto su protiv također se čuju na Prisavlju, ali u omjeru 1:3.  Daleko je to od ravnopravne ”utakmice.” I oni koji su  protiv ratifikacije Istanbulske konvencije su također RTV pretplatnici i zaslužili su svoju priliku jer su za istu platili, međutim, nisu je dobili.  Hrvatska televizija nam ništa nije dala i ništa nam nije poklonila, osim onoga što smo sami platili.

Napad…

Kad smo kod iskusnog doajena HRT-a Drage Ćosića podsjetimo također na utakmicu protiv Malte od prije nekoliko godina. Naime, tijekom prijenosa  nogometne utakmice Hrvatska – Malta prije četiri godine komentator Hrvatske televizije spomenuti Drago Ćosić eksplicitno je osudio tradicionalni navijački uzvik hrvatskih navijača ”U boj, u boj, za narod svoj!“ I to je postalo sporno za Hrvatsku televiziju, iako se radi o skandiranju koje se već desetljećima ori stadionima kad igraju hrvatske reprezentacije, prvenstveno nogometna, ali ne samo nogometna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana…

Zanimljivo, taj isti pozdrav isti taj Drago Ćosić branio je prije pet godina kad je na Maksimiru gostovala Srbija. Hrvatska je, naravno, slavila 2:0, a Maksimirom se orilo također ”U boj, u boj, za narod svoj”, tada je Drago Ćosić branio skandiranje navijača doslovce ovim riječima: ‘‘Znam da ima onih koji reže i na ”U boj, u boj, za narod svoj”, ali to je nešto što je sastavni dio navijačkog pokliča, koji prati reprezentaciju godinama i dušebrižnici se ne moraju brinuti zbog toga…”

”Glasna glazba…”

Kad se svojedobno stadionom orila Thompsonova ”Lijepa li si”, a koja je zapravo neslužbena himna Vatrenih, Drago Ćosić se žalio na ”glasnu glazbu”. U devetom mjesecu prošle godine, a prije smjene Ante Čačića, Ćosić je kapetana Luku Modrića ispitivao o suđenju u Osijeku, a odlučujuće utakmice pred vratima!?  Razumljiva je, naravno, i dobrodošla novinarska znatiželja, međutim, za sve postoji vrijeme i mjesto.

Što će ostati HRT-u i RTV pretplatnicima?

Kad smo već kod tvrdnje kako HRT ”skupo plaća prijenose hrvatske reprezentacije” zapitajmo se onda jesu li RTV pretplatnici zaslužili da bez Vatrenih ostanu na duže vrijeme? Naime, HRT odavno ne prenosi utakmice hrvatske rukometne reprezentacije sa svjetskih i europskih prvenstava, tenis iz Indian Wellsa, na kojem je briljirao mladi Borna Ćorić također nismo mogli gledati na HRT-u, uskoro ćemo ostati bez hrvatske nogometne reprezentacije… Naime, nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji Vatrene preuzimaju razni regionalni sportski kanali, što će onda ostati javnoj televiziji i pretplatnicima koji plaćaju pristojbu?  Nedjeljom u dva Aleksandra Stankovića i gosti poput Rade Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.