Zašto Hrvatska krcata zvijezdama, sjajnim veznim redom i vrhunskim napadačima zabija tako malo golova?

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija, većina će se nogometnih stručnjaka složiti s tom konstatacijom, ima možda i najbolji vezni red na svijetu. Modrić, Kovačić, Rakitić, Pjaca, Perišić, Badelj, Brozović… Hrvatska ima vrlo dobar napadački red, Mandžukić, Kramarić, Kalinić, Ante Rebić može igrati u napadu, na krilu, kao i već spomenuti Perišić, Pjaca također…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, reprezentacija koja u svojim redovima ima zvijezde Reala, Milana, Juventusa, Barcelone, Intera… ne zabija golova ni blizu kako su možda neki očekivali, naprotiv. Vatreni napadači su, nažalost, u vatrenom dresu posebno neučinkoviti, zapravo, Hrvatska ima najneučinkovitiji napad u posljednjih 15 godina te treći najgori napad ikada. Zašto?

Naravno, puno toga ovisi o treneru, primjerice, Hrvatska je protiv Perua i Meksika igrala s tri ofenzivna igrača. Protiv Perua Perišić, Mandžukić te Kalinić, no, samo je ovaj potonji bio klasičan napadač, usamljen i odsječen u napadu nije mogao puno napraviti, kao što i nije napravio ništa. Slična stvar dogodila se protiv Meksika, uz konstataciju kako je napadač na spomenutoj utakmici, Andrej Kramarić, ipak uspio za sebe izboriti dvije prilike. Protiv Meksika na krilima su bili Pjaca desno te Rebić lijevo. Hrvatska je odavno napustila navodno ”staromodni” ”Ćirin sustav” 3-5-2.

No, vratimo se neučinkovitim napadima Vatrenih kroz povijest, posljednji puta Vatreni su bili tako neučinkoviti u eri Otta Barića, trenera poznatog po tome da su mu uvijek nedostajala još barem dva igrača, no, Otto sasvim sigurno nije previše kriv zbog slabe realizacije, bilo je to vrijeme smjene generacija, izvorni Vatreni su odlazili, rađala se nova generacija predvođena tada mladim lavovima Darijom Srnom i Ivicom Olićem. Uz sve to Otto Barić je od Mirka Jozića naslijedio reprezentaciju koje su okosnica bili Rapaić, Bokšić, Jarni Vugrinec…, mnogi od njih na zalasku karijere. Podsjetimo, Jozić je na Svjetsko prvenstvo 2002. godine vodio i Davora Šukera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da su se Vatreni na Euro 2004. godine plasirali zbog Dade Prše, koji se odjednom nametnuo kao prvi centarfor Vatrenih i nasljednik Šukera. Na Euru te 2004. zabio je i prekrasni pogodak Francuskoj u utakmici koja je završila 2:2, iako su Vatreni imali pobjedu u rukama.

Hrvatska danas, 2018., ima puno jaču reprezentaciju, krcatu zvijezdama, no, ne zabija puno, samo 1,42 gola po utakmici!

Sasvim sigurno razlog je to za razmišljanje. Naime, između dva velika natjecanja, dakle, ako zanemarimo SP ili Euro, reprezentacija pod vodstvom ranije Ante Čačića, danas Zlatka Dalića, na putu prema Rusiji zabila je 27 golova u 19 utakmica, redom: šest Kosovu, četiri Grčkoj, tri Sjevernoj Irskoj… Vatreni nisu uspjeli zabiti Estoniji, Islandu u jednoj utakmici, Turskoj u jednoj utakmici, Grčkoj u jednoj utakmici te prije nekoliko dana u Miamiju Peruu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnova modernog nogometa su golovi, primjerice Španjolska je Argentini zabila čak šest u jednoj utakmici. Ako želimo biti među favoritima Svjetskog prvenstva u Rusiji morat ćemo se znatno popraviti.

,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.