Ždrijeb Europskog rukometnog prvenstva: Hrvatska u teškoj skupini sa Srbijom, Švedskom i Islandom

Foto: fah

Hrvatska rukometna reprezentacija igrat će u skupini A Europskog prvenstva koje će se od 12. do 28. siječnja 2018. održati u našoj zemlji, zajedno s reprezentacijama Švedske, Srbije i Islanda, odlučeno je na ždrijebu koji je u održan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će sve utakmice prvog kruga igrat će u splitskoj Spaladium Areni. U drugom krugu naši rukometaši se križaju sa skupinom B u kojoj su Francuska, Bjelorusija, Norveška i Austrija.

U skupini C igrat će Njemačka, Makedonija, Crna Gora i Slovenija, dok će u skupini D snage odmjeriti Španjolska, Danska, Češka i Mađarska.

Reprezentacije su uoči ždrijeba bile postavljene u četiri jakosne skupine, a Hrvatska se kao domaćin nalazila u skupini 1 s Njemačkom, Španjolskom i Francuskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvenstvo će se odigravati u četiri grada i to u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Poreču. Ovo je posljednji Euro sa 16 reprezentacija, jer će već 2020. u Austriji, Švedskoj i Norveškoj sudjelovati rekordne 24 momčadi. Naslov prvaka Europe branit će Njemačka, koja je bila najbolja na posljednjem natjecanju u Poljskoj, a gdje je Hrvatska osvojila broncu

Zanimljivo, Hrvatska je prva europska zemlja koja će drugi put biti domaćin turnira. Hrvatska je već bila domaćin Europskog prvenstva 2000. godine, međutim to prvenstvo ne pamtimo po dobrome. Rukometaši su zapeli u skupini osvojivši tek šesto mjesto, a naslov je osvojila Švedska pobjedom nad Rusijom (32-31). Ostali smo i bez plasmana na olimpijske igre u Sydney nakon poraza od Slovenije u borbi za peto mjesto.

Prije samog ždrijeba ispred KD Lisinski od 16 sati bio je organiziran mini rukometni turnir i promocija gradova domaćina Europskog prvenstva 2018 (Zagreb, Split, Varaždin, Poreč) uz gastronomske delicije i prezentacije, dok će nakon ždrijeba od 20:30 sati ispred dvorane za sve posjetitelje biti koncert Nine Badrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SKUPINA A (Split): HRVATSKA, Švedska, Srbija, Island

SKUPINA B (Poreč): Francuska, Bjelorusija, Norveška, Austrija

SKUPINA C (Zagreb): Njemačka, Makedonija, Crna Gora, Slovenija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SKUPINA D (Varaždin): Španjolska, Danska, Češka, Mađarska

Dosadašnji plasmani hrvatskih rukometaša

Premda je u svojoj povijesti osvojila čak 13 medalja na velikim međunarodnim natjecanjima, hrvatska rukometna reprezentacija nikada nije osvojila europsko zlato.

Hrvatska je do sada osvojila pet medalja na europskim prvenstvima – dva srebra (2008, 2010) i tri bronce (1994, 2012, 2016).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je jedna od samo pet reprezentacija (uz Francusku, Njemačku, Rusiju i Španjolsku) koje su nastupile na svim dosadašnjim EP-ima, međutim Rusija neće biti u Hrvatskoj nakon što je zapela u kvalifikacijama.

Hrvatski rukometaši su na europskim prvenstvima ukupno odigrali 82 utakmice ostvarivši 47 pobjeda, 28 poraza i sedam neodlučenih ishoda.

Švedska je rekorder s četiri naslova europskog prvaka, a slijede Francuska (3), Danska i Njemačka (2), te Rusija s jednom titulom.

Hrvatska na Europskim prvenstvima:

2016. Poljska – 3. mjesto

2014 Danska – 4. mjesto

2012 Srbija – 3. mjesto

2010 Austrija – 2. mjesto

2008 Norveška – 2. mjesto

2006 Švicarska – 4. mjesto

2004 Slovenija – 4. mjesto

2002 Švedska – 16. mjesto

2000 Hrvatska – 6. mjesto

1998 Italija – 8. mjesto

1996 Španjolska – 5. mjesto

1994 Portugal – 3. mjesto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.