Zimske olimpijske igre: Biatlonac Peiffer iskoristio podbačaje Fourcadea i Boea

Foto: fah

Nijemac Arnd Peiffer (30) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u biatlonu u disciplini 10 kilometara sprint na ZOI u Pjongčangu, on je do svoje prve individualne olimpijske medalje stigao pogodivši svih 10 meta, a ciljem je prošao u vremenu od 23:38.8 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah

Srebrno odličje je sa 4.4 sekunde slabijim vremenom od Peiffera, uz također svih 10 pogodaka, osvojio Čeh Michal Krčmar, dok je do bronce stigao Talijan Dominik Windisch, koji je pogodio devet od 10 meta i stoga morao trčati dodatnih 150 metara, sa 7.7 sekundi zaostatka za pobjednikom.

U vjetrovitim uvjetima koji su vladali u Alpensia Biathlon Centeru u nedjelju najbolje se snašao iskusni Peiffer koji je imao tek 17. trkačko vrijeme, ali je bio jedan od rijetkih koji je uspio zadržati mirnu ruku na strelištu.

Peiffer je dosada osvojio jednu olimpijsku medalju, srebro iz štafetne utrke prije četiri godine u Sočiju, a u svojoj kolekciji medalja ima i 12 odličja sa svjetskih prvenstava, ali čak 11 od njih osvojene su u štafetnim utrkama. Jedinu pojedinačnu medalju dosada osvojio je upravo u sprintu i to zlato prije sedam godina u Hanti-Mansijsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 27-godišnjeg Krčmara ovo je prva medalja u karijeri, dok je 28-godišnji Windisch dosada osvojio broncu u mješovitoj štafeti na ZOI u Sočiju 2014.

Neugodno su iznenadila obojica najvećih favorita prije početka natjecanja, Francuz Martin Fourcade i Norvežanin Johannes Thingnes Boe. Oni su pobijedili u 14 od 15 utrka u Svjetskom kupu ove sezone, Boe u osam, a Fourcade u šest, no u prvoj utrci na ZOI su upropastili sve svoje izglede već na prvom pucanju u ležećem stavu. Obojica su promašila po tri od pet meta i tako sami sebe izbacili iz borbe za medalje. Fourcade je u pucanje u stojećem stavu pogodio svih pet meta i na kraju završio kao osmi sa 22.1 sekundi iza Peiffera, dok je Boe promašio još jednu metu i na kraju zauzeo tek 31. mjesto sa 1:12.7 minuta iza Nijemca.

Jakov Fak, koji je prije osam godina u Vancouveru u ovoj disciplini osvojio broncu za Hrvatsku, a koji otada nastupa za Sloveniju, imao je po jedan promašaj u oba stava te je na kraju zauzeo 23. mjesto sa 55.4 sekunde iza Peiffera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti zaostaci nisu nevažni, jer se rezultati iz sprinta računaju i za dohvatnu utrku na 12.5 kilometara koja je na programu u ponedjeljak od 13 sati.

REZULTATI:
1. Arnd Peiffer (Njem) 23:38.8 (0 promašaja)
2. Michal Krčmar (Češ) +4.4 (0)
3. Dominik Windisch (Ita) +7.7 (1)
4. Julian Eberhard (Aut) +8.4 (1)
5. Erlen Bjoentegaard (Nor) +17.4 (2)
6. Benedikt Doll (Njem) +17.6 (1)
7. Simon Schempp (Njem) +21.4 (1)
8. Martin Fourcade (Fra) +22.1 (3)
9. Serafin Wiestner (Švi) +23.5 (1)
10. Lukas Hofer (Ita) +31.0 (2)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.