Foto: fah

Australski parlament glasao je u četvrtak u korist zakona o legalizaciji ‘istospolnih brakova’ a homoseksualni parovi mogli bi se vjenčati već od idućeg mjeseca.

Protiv zakona bilo je samo četvero parlamentaraca, od ukupno 150 zastupnika donjeg doma. U zakonu se definicija braka između muškarca i žene mijenja izrazom ‘savez dvoje ljudi’.

Australija: Vrhovni sud odobrio dobrovoljnu anketu o braku koju je LGBT lobi osporavao

“Kakav dan! Kakav dan za ljubav, za kvalitetu, poštovanje! Australija je to učinila. Svaki Australac iznio je svoje mišljenje i rekli su da je to pošteno, nastavite samo tako!”, rekao je premijer Malcolm Turnbull u parlamentu, nekoliko sekundi uoči objave rezultata glasanja.

Nacrt zakona postaje zakon kad ga ratificira guverner, što je očekuje za nekoliko dana.

Svi pokušaji da se unese nekoliko amandmana, uključujući zaštitu vjerskih sloboda, odbijeni su.

Australci poduprli redefiniciju braka

Australija je krenula u redefiniciju braka, opravdavajući se anketom provedenom na nacionalnoj razini. Više od dvije trećine od ukupno 16 milijuna australskih birača sudjelovalo je u ispitivanju. Kako je objavio australski statistički ured 61,6 posto glasača izjasnilo se za redefiniciju braka, dok je 38,4 posto bilo protiv.

Iako ispitivanje nije zakonski obvezujuće vlada se obvezala da će njegove rezultate ugraditi u zakon o “istospolnom braku” koji je sada i  legaliziran.

Podsjetimo, u kolovozu je australska biskupska konferencija u priopćenju pozvala vjernike glasovati protiv tog prijedloga i kako bi brak ostao jedinstvena zajednica između muškarca i žene.

Ujedno su podsjetili da je brak temeljna institucija svih društava, naročito zbog uloge roditelja u odgoju djece.

“U drugim zemljama gdje se promijenila definicija braka, uočili smo kako je svaka sloboda dovedena u pitanje. Prema tome, posljedice promjene definicije braka su stvarne”, zaključili su.

Tijekom priprema ankete, kršćanske organizacije u Australiji trpile su brojne napade, prijetnje i vandalizam. Odjeknulo je slanje sumnjivih paketa bijeloga praha u njihove objekte. Riječ je o paketima koje su slali podupiratelji istospolnih zajednica. Ljudi su pritom morali biti evakuirani iako je na kraju utvrđeno da paketi sadrže inertnu tvar.

Članovi kršćanskih organizacija na to gledaju kao na pokušaj zastrašivanja, a Lyle Shelton istaknuo je kako je to tipično za netoleranciju s druge strane rasprave, navodi Daily telegraph.

“Imali smo prijetnje smrću, bombe, bacanje jaja u ured i sada imamo ovo. Čak smo imali i situacijama u kojima su promicatelji istospolnih brakova pokušavali sabotirati naše susrete. Umoran sam od zastrašivanja i poticanja na nasilje“, kazao je.

Izvor: narod.hr