Bidenova administracija podnijela tužbu protiv Teksasa zbog zakona kojim se štiti život

joe biden bidenova administracija
Foto: Fah

Američki predsjednik Joe Biden zakon kojim se štiti život nazvao je “napadom na ustavna prava žena bez presedana” te obećao svesrdnu pomoć kako bi se osigurala dostupnost pobačaja na zahtjev u Teksasu.

> Teksas namjerava proglasiti operacije za ‘promjenu spola’ na maloljetnicima zlostavljanjem djece

> Teksas zaštitio živote nerođene djece od dana kad im počinje kucati srce

Biden protiv Teksasa

Bidenova administracija u četvrtak je podnijela tužbu protiv Teksasa zbog zakona kojim se u toj saveznoj državi zabranjuje pobačaj na zahtjev nakon što se ultrazvukom ustanove otkucaji srca djeteta, javlja CNA, a prenosi bitno.net

U tužbi podnesenoj na federalnom okružnom sudu u Zapadnom Teksasu Ministarstvo pravosuđa je navelo da je država djelovala “u otvorenom prkošenju Ustavu”, ograničavajući većinu pobačaja.

“Sjedinjene Američke Države imaju autoritet i odgovornost osigurati da nijedna država ne može lišiti pojedince njihovih ustavnih prava kroz zakonsku shemu posebno osmišljenu kako bi se spriječilo ostvarenje tih prava”, kazao je državni tužitelj Merrick Garland.

Zakon stupio na snagu 1. rujna

Novi zakon koji je u Teksasu na snagu stupio 1. rujna nalaže liječnicima da provjere fetalne otkucaje srca prije provedbe pobačaja na zahtjev. Ako se ustanove otkucaji srca – što je moguće od šestog tjedna nadalje – zakon zabranjuje izvršenje pobačaja osim kada je riječ o ugrozi života majke.

Klinike za pobačaje podnijele su zahtjev Vrhovnom sudu da se zakon stopira, ali sud je odbacio njihovu molbu naglasivši pri tome da se odluka „ne temelji ni na kakvim zaključcima vezanim za ustavnost teksaškog zakona“.

Američki predsjednik Joe Biden zakon je nazvao “napadom na ustavna prava žena bez presedana” te obećao svesrdnu pomoć kako bi se “osigurala dostupnost pobačaja” u Teksasu.

Prema novom zakonu žena ne može biti optužena zato što se podvrgnula pobačaju na zahtjev, ali pod tužbom se mogu naći oni koji provode nelegalne pobačaje kao i svi oni koji svjesno pomažu ili potiču njihovo izvršenje. Kazna za kršenje zakona iznosi najmanje 10 000 dolara uz popratne sudske troškove.

“Nije teško shvatiti koji su ciljevi Teksasa – učiniti da klinikama za pobačaje bude preriskantno djelovati u državi”, stoji u tužbi. “Dosad je zakon uspio postići željeni učinak. Pružatelji pobačaja prestali su pružati usluge zabranjene zakonom S.B. 8, čime su žene u Teksasu neprihvatljivo i protuustavno lišene usluga pobačaja.”

Predsjednica udruge za zaštitu života Susan B. Anthony List, Marjorie Dannenfelser, kazala je kako nova zakonska legislativa u Teksasu povećava državnu podršku majkama s niskim primanjima, proširujući zdravstvenu podršku za nove majke i financirajući programe koji pružaju alternativu pobačaju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/bitno.net