CNN i MSNBC preskočili govor američkog predsjednika Trumpa na Hodu za život u Washingtonu: Kako su izvijestili hrvatski mediji?

Foto: GettyImages, Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

“Velika mi je čast biti prvi predsjednik u povijesti koji je nazočio Hodu za život”, istaknuo je američki predsjednik Donald Trump okupljenima u Washingtonu na 47. Hodu za život koji se ove godine održao pod geslom: “Život osnažuje: Biti za život znači biti za ženu”.

> (FOTO, VIDEO) Predsjednik Trump na 47. ‘Hodu za život’ u Washingtonu poručio: ‘Svako je dijete dar od Boga’

“Nerođena djeca nikad nisu imala jačeg zaštitnika u Bijeloj kući … svaki život donosi ljubav na ovaj svijet. Svako dijete donosi radost obitelji. Svaka je osoba vrijedna zaštite.”, naglasio je Trump okupljenim stotinama tisuća građana, kojima su se pridružili brojni senatori i kongresnici na najvećem događaju kojim se promiče zaštita života.

Trump je postao prvi američki predsjednik na funkciji koji je održao govor na skupu za život, ali međunarodni 24-satni informativni kanal CNN nije objavio Trumpove riječi, nego je nastavio analizu procesa mogućeg smjenjivanja predsjednika, predstavljajući preostale argumente u tom procesu. Istovremeno su prikazali izjavu zastupnika Adama Schiffa, voditelja kampanje za smjenu predsjednika, u razgovoru s novinarima.

CNN je spomenuo Hod za život u trenutku kada je Trump završio s govorom. Voditelj Jake Tapper rekao je da Trump “stvara povijest” nazočeći događaju, prije nego što je najavio dopisnicu Kristen Holmes, uz napomenu da predsjednikove primjedbe polariziraju, navodi foxnews.com.

“Trump je, govoreći danas ovdje, zaista postao zaštitno lice ‘pokreta protiv pobačaja‘”, ustvrdila je CNN-ova dopisnica Holmes. “Postoji razlog zašto nijedan drugi predsjednik u zadnjih 47 godina nije došao ovdje.”, dodatno su ustvrdili.

Kabelska televizija MSNBC sa sjedištem u New Yorku također nije prenijela govor američkog predsjednika. Umjesto toga raspravljali su o postupku Trumpove moguće smjene uz objavu izjave zastupnika Schiffa. MSNBC nije odmah ni izvijestio svoje gledatelje da je Trump održao govor.

Tijekom govora je Trump, podsjetimo, opisao stajališta demokrata o pobačaju kao “ekstremna”. “Zahvaljujem desetcima tisuća srednjoškolaca i studenata koji su se satima vozili autobusom da bi bili ovdje u glavnom gradu naše države”, naglasio je Trump.

“Kada je riječ o pobačaju, demokrati … godinama i desetljećima zauzimaju najradikalnije i najekstremnije stavove što ih je ova država vidjela u stoljećima svoje povijesti”, rekao je Trump, skrenuvši pozornost na one koji podržavaju “pobačaj financiran od svih poreznih obveznika sve do trenutka rođenja.”

Kako su hrvatski mediji popratili Trumpov govor i Hod za život u Washingtonu?

Narod.hr pratio je američki Hod za život uživo i prenio naglaske Trumpovog govora. Vijest o ovom najvećem skupu zagovornika prava na život objavili su i katolički mediji poput Hrvatske katoličke mreže, Bitno.neta te još neki manji internetski portali.

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA), javni medij čiji su korisnici gotovo svi važniji elektronički i tiskani mediji u Hrvatskoj u petak navečer donijela je vijest s naslovom “Trump postao prvi predsjednik na američkom Hodu za život“. Vijest je, koliko se jednostavnom pretragom može pronaći, preuzeo samo Tportal. U prosjeku hrvatski tzv. mainstream mediji preuzimaju većinu vijesti s Hine, posebno one koje se tiču svjetskih čelnika. U ovom su slučaju napravili iznimku, za razliku od raznih vijesti o pokušajima Trumpovog opoziva ili “odnosima” mlade aktivistice Grete Thumberg i predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, najmoćnije zemlje svijeta.

> Trumpova administracija odbila još jedan pokušaj EU da se pobačaj na zahtjev uvrsti kao međunarodno pravo u UN-u

> Šeparović: Pobačaj nije niti ljudsko niti ustavno pravo!

>Trumpova administracija zaštitila pravo na priziv savjesti: ‘Nitko ne smije biti diskriminiran zbog odbijanja sudjelovanja u uništavanju života’

> Krešimir Planinić: Ne postoji ljudsko pravo na prekid trudnoće

> (FOTO) Za mainstream medije priziv savjesti je ‘uznemirujući problem’: Pogledajte kako izvještavaju o njemu

> Ugledna psihijatrica dr. sc. Pahljina za Narod.hr: ‘U svojem sam se radu susretala sa ženama koje nisu uspijevale sebi oprostiti učinjeni pobačaj’

> Ivica Šola: Nisu problem ‘populisti’, nego demofobi i mediji

> Velika Britanija – zbog utjecaja mainstream medija izuzetno velik broj djece sumnja u svoj spol

U tiskanim izdanjima hrvatskih dnevnih novina u subotu čitatelji nisu mogli pročitati o ovom velikom događaju kojim se ukazalo na dragocjenost svakog ljudskog života.

Javni servis HRT imao je na svom mrežnom sjedištu najavu događaja, ali se ne može pronaći informacije o samom govoru i održanom Hodu za život.

Neke od komercijalnih televizija i ostalih visokotiražnih medija u stranom vlasništvu uglavnom su samo prenijeli Hininu najavu događaja, ali kao i u slučaju s HRT-om ne može se pronaći koliko se u petak sudionika Hoda za život okupilo i što je predsjednik najmoćnije države na svijetu poručio.

Kolumnistica Višnja Starešina nedavno je upozorila: “Da se oslanjate na spoznaje koje nam serviraju domaći mainstream mediji, mogli biste zaključiti da Donald Trump tek što nije opozvan s dužnosti predsjednika SAD-a”, a Narod.hr već duže vrijeme upozorava na način kako mainstream mediji izvješćuju primjerice o prizivu savjesti. Lijevo-liberalni mediji navode da je riječ o uznemirujućem problemu prikrivajući da je riječ o ljudskom pravu, dok namjerni prekid trudnoće uzdižu u kategoriju prava.

Tako je i Hina uz vijest o Hodu za život i Trumpovom govoru dodala: “Pravo na abortus zaštićeno je presudom Vrhovnog suda iz 1973. kojom je legaliziran prekid trudnoće“. Podsjećamo, život počinje začećem, a abortus nije ljudsko pravo.

Već je, na žalost, postala uhodana praksa da mainstream mediji često prešućuju važne stvari koje bacaju posve drugo svjetlo na događaj, pojavu, ili jednostavno izmisle neku konstrukciju u koju će svi povjerovati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/foxnews