Crna Gora – rasplet oko prepisivanja kurikularne reforme još se čeka

Foto: Thinkstock

Vlada Crne Gore odgodila je izjašnjavanje o skandaloznom prepisivanju školskih programa od Hrvatske za četvrtak pošto dobije izvješće Zavoda za školstvo i utvrdi eventualne odgovornosti, ali i ocijenila da cjelovita reforma obrazovnog sustava ne može biti dovedena u pitanje eventualnim proceduralnim propustima pojedinaca.

Kako je priopćeno u petak nakon redovite sjednice crnogorske vlade u četvrtak, ministar prosvjete Damir Šehović podnio je vladi usmenu informaciju o aktualnom stanju u vezi s nastavnim planovima i programima u Crnoj Gori.

Ministarstvo obrazovanja u Podgorici zatražilo je od Zavoda za školstvo odgovor u povodu navoda da su planovi i programi iz pojedinih predmeta u reformiranom programu obrazovanja Crne Gore kopirani iz prijedloga hrvatske reforme obrazovnog sustava.

RH i Crna Gora – Hoće li prepisivanje Jokićeve kurikularne reforme utjecati na suradnju?

„Ocijenjeno je da cjelovita reforma obrazovnog sustava ne može biti nikako dovedena u pitanje eventualnim proceduralnim propustima pojedinaca“, stoji u priopćenju u petak.

Vlada je podsjetila da reforma podrazumijeva izmjenu više zakona i implementaciju rješenja zahvaljujući kojima su, između ostalog, uvedeni besplatni osnovni studiji te magisteriji, reformiran je model studiranja i financiranja Univerziteta Crne Gore, formiran je poseban fond za najbolje učenike i nastavnike i stvorene su pretpostavke za izvedbu dualnog obrazovanja.

„Vlada je podržala najavu Ministarstva prosvjete da zatraži od Zavoda za školstvo punu informaciju o slučaju poklapanja dijela teksta crnogorskog i hrvatskog kurikuluma i da o tome informira vladu na idućoj sjednici“, ističe se u priopćenju.

Ostavka ministra jer je Crna Gora prepisivala Jokićev obrazovni program

Oporba i velik dio dio akademske javnosti nazvao je događaj skandaloznim i zatražili su ostavku ministra Damira Šehovića.

Oporba je čak ocijenila da je to tek vrh ledenog brijega brojnih skandala, koji bi mogao izbiti ako počne uspoređivanje zakonskih i drugih akata, proizvedenih u Crnoj Gori po hrvatskim predlošcima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž