Bevanda: idući mjeseci pokazati će hoće li Hrvati u BiH dobiti ono što im pripada

Sudionici okrugloga stola “Hrvati u RS, pitanje opstanka i perspektive”, koji je u petak održan u Banja Luci, pozvali su na zajedničku akciju domaćih političara, gospodarstvenika, crkve te Hrvatske i međunarodne zajednice kako bi se Hrvati vratili u Republiku Srpsku, ali i u cijeloj BiH ostvarili jednakopravnost.

Banjolučki biskup Franjo Komarica je u svom govoru pred 35 sudionika okruglog stola održanog u zgradi Europske akademije u krugu banjolučke biskupije iznio dramatične podatke o padu broja Hrvata katolika u posljednjih stotinu godina, a napose u posljednjem ratu kada su praktično etnički očišćeni na polovici zemlje u RS-u, a u FBiH prepolovljeni.

Podsjetio je kako Hrvati katolici u BiH, koja je u srcu Europe, doživljavaju sudbinu katolika u Iraku, Siriji i Bangladešu, koje se nasilno i dalje protjeruje.

“To je sramota, a događa se u 21. stoljeću”, rekao je biskup. Pri tome je naveo kako za nesprečavanje odgovornost snose predstavnici međunarodne zajednice, ali i Hrvata koji su šutjeli na nastavak protjerivanja. Pozvao je na izradu zajedničke strategije u okrilju politike, gospodarstva i crkve kako bi se otvorio prostor za održivi povratak.

Član BiH Predsjedništva Dragan Čović rekao je da je najvažnije osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH što podrazumijeva i hrvatsku opstojnost u RS-u.

“Moramo stvoriti ambijent da od BiH stvorimo normalnu državu, stvoriti ambijent pravne sigurnosti s jasnim naznakama što napraviti na polju gospodarstva i socijalne zaštite. Mi nećemo uspjeti ako se ne izborimo za ustavnu i svaku drugu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Naša opredjeljenje moraju biti euroatlantske integracije, a unutarnjim preustrojem osigurati učinkovitost”, rekao je Čović.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda istaknuo je da druga dva konstitutivna naroda “moraju prestati misliti na to da nam (Hrvatima) nešto daju, jer mi tražimo ono što nam pripada, a naredni mjeseci će pokazati hoćemo li dobiti to što nama pripada”. Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko pozvao je na zaštitu prava najmanje nacionalne zajednice u BiH, Hrvata, ali ih je pozvao da budu najvažnija spona za približavanje Europskoj uniji.

“Hrvati su najmanji od tri brata, i treba im dati najviše pažnje, ali taj najmanji brat može posredovati između druga dva brata, može posredovati BiH na europskome put. Hrvati moraju biti oni koji će vući prema Bruxellesu”, rekao je Inzko. Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio istaknuo je da su “čelnim ljudima RH važni Hrvati u BiH”.

“To pokazuju i posjeti ove godine i premijera Republike Hrvatske i predsjednika Sabora. Bitno je da Hrvati u RS-u odrede prioritete. Definirajte što su priroriteti i mi ćemo stati iza njih, to je rekao i premijer (Zoran) Milanović, to kažem i ja”, rekao je veleposlanik Del Vechio. Sudionici okrugloga stola najavili su izradu strategije oko pitanja opstanka i povratka Hrvata u Republici Srpskoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: rcc.int