Fra Milljenko Šteko: U ime kojeg naroda su ubijeni širokobriješki franjevci i oteta franjevačka imovina?

Hercegovačka franjevačka provincija je prvih godina komunističke Jugoslavije ostala bez 66 franjevaca i bez devedeset posto svoje imovine. Iako se pitanje povrata imovine otete u vrijeme komunizma u Bosni i Hercegovini teško rješava, uprava Provincije nedavno je pokrenula postupak za povrat imovine oduzete nakon 1945.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u prigodi blagdana Velike Gospe i Dana općine je u Širokom Brijegu, zahvalio se županijskim i općinskim vlastima koje su krenule u proces povrata imovine, koju su nekadašnje komunističke vlasti otele hercegovačkim franjevcima – piše hrsvijet.net.

Provincijal je podsjetio da Hercegovačka franjevačka provincija ove godine obilježava i 170 godina svoga postojanja. “Naime, naši su dični franjevački preci prije točno 170 godina pošli iz Bosne „bez kruha i krova“ i zaputili se u presiromašnu Hercegovinu, u selo Čerigaj, na čelu sa širokobriješkim franjevcem, a kasnije i biskupom, fra Anđelom Kraljevićem, jer su dobro znali stanje stvari, stanje duha svoga naroda i zavičaja i zbog toga kao sinovi takve Hercegovine duševno jako trpjeli”.

O tadašnjem stanju u Hercegovini nekadašnji provincijal fra Leo Petrović, ubijen 1945. od strane partizana – komunista, rekao je: “U Hercegovini ne bijaše nigdje nijedne crkve, ni škole, nigdje nijedne kulturne ili prosvjetne ustanove. Namjera je naših otaca bila pomoći svome puku u svakom pogledu: da ga pouče i pridignu; da s njega skinu ‘sramotu i siromaštvo’.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hercegovac nije znao, što je crkva, jer je služba Božja držana pod vedrim nebom u grobljima, po šumama i dolinama, te zabitnim mjestima – istaknuo je provincijal Šteko.

Sunovrat 1945.

“U tom duhu naša su braća, prvenstveno, na Širokom Brijegu zdušno započela graditi i izgradili su sve ono što je za duhovni, intelektualni i svaki drugi rast bilo potrebno za jednu snažnu redovničku zajednicu: samostan, crkvu, sjemenište, gimnaziju, konvikt, knjižnicu, hidrocentralu. Zasigurno, to bijaše nova prosvjetiteljska Atena u Hercegovini. No, taj neopisivi zamah doživio je svoj sunovrat u veljači godine 1945. Normalnu čovjeku staje pamet kad pomisli na sve ono što su tadašnji vlastodršci – slijepi nositelji bezbozničke ideologije, a zvali su se narodna vlast, našim nedužnim zajednicama učinili. Tako je poznati i priznati duhovni centar u Širokom Brijegu doživio svoj Veliki petak – doživio je sudbinu Drezdena, Hirošime…”, rekao je fra Šteko podsjećajući na sudbinu 66 okrutno ubijenih širokobrijeških franjevaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime kojeg naroda?

Zapitao se također u ime kojeg naroda je oteta imovina hercegovačkim franjevcima, pozvavši predstavnike vlasti da konačno „skinu svu prljavštinu s naše osobne i zajedničke povijesti“.

“Evo, došlo je konačno vrijeme, kad smo kao danas odgovorni u ovoj slavnoj Provinciji čuli snažan zov nedovršenih širokobrijeških crkvenih zvonika, kad smo čuli očinski zov zavičajne povijesti, natopljenom krvlju nedužnih i nevinih: skinite konačno svu prljavštinu s naše osobne i zajedničke povijesti! Osvijetlite likove svih velikana koji su i svoje živote položili kao najveći dokaz evanđeoske ljubavi prema svome Bogu i narodu! Sjemenište, gimnazija i konvikt i danas pitaju zašto se ništa nije promijenilo! U ime kojeg naroda je sve oteto? Je li to naš narod, ovaj širokobriješki?”, zapitao se provincijal fra Miljenko Šteko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Provincijal fra Miljenko Šteko na fotografiji desno, foto: franjevci.info
Provincijal fra Miljenko Šteko na fotografiji desno, foto: franjevci.info

Nanovo graditi i raditi

Podsjetio je na ulogu franjevaca u prošlosti, istaknuvši kako se povratak imovine ne traži „poradi pukoga vraćanja“. “Ne želimo povratak poradi pukoga vraćanja, nego želimo ponovno, u duhu početaka, staviti sve u službu naše zajednice i našeg naroda. Da bi ispunili san onih koji su obijajući pragove svijeta i proseći namrijeli zavičaju i pokoljenjima zadužbinu za sva vremena: upalili luč znanja, tehnološkog i svakog drugog napretka, prosvjetnog i svakog drugog uzleta i koji su u zamahu svojih postignuća zaustavljeni vatrom, mecima, mržnjom. Mi koji ih nasljedujemo, dužni smo i poradi njihove uspomene, nanovo graditi, nanovo raditi i pokazati da smo dostojni baštinici njihove žrtve”, istaknuo je fra Šteko.

Hercegovačka franjevačka provincija uskoro očekuje povrat zgrade nekadašnjeg franjevačkog sjemeništa na Širokom Brijegu u kojoj se planira napraviti Muzej pobijenih hercegovačkih franjevaca i sjedište Vicepostulature „fra Leo Petrović i 65 subraće“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.