G7 donosi stroge mjere s ciljem ograničenja globalnog zatopljenja

Zadnji dan summita G7
Foto: fah

Svjetski vođe sastaju se u Cornwallu na zadnjem danu summita G7. Očekuje se dogovor o usvajanju strogih mjera ograničenja državnih subvencija za fosilne izvore energije poput ugljena. Dio je to suočavanja s globalnim klimatskim promjenama, prenosi BBC.

Grupacija G7 koju, uz Britaniju i SAD, sačinjavaju još i Njemačka, Francuska, Italija, Japan i Kanada, obvezala se zadržati ugljenska postrojenja isključivo ondje gdje tehnološka opremljenost to dopušta.

Bijela kuća navodi da će G7 usklađivati svoje klimatske ciljeve tako da se ograniči porast globalnog zatopljenja na 1.5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

To iziskuje konkretne i hitne mjere, među kojima i postupno ukidanje ugljenskih postrojenja, osim ako ona nisu opremljena tehnologijom za zadržavanje ugljika. Tako će G7 prekinuti financijske poticaje daljnjem razvoju ugljenske industrije i nuditi do 2 milijarde dolara zemljama u razvoju.

Države G7 obvezale su se osigurati zaštitu 30% tla i morske površine Zemlje za prirodan razvoj do 2030. Uz to su preuzele obvezu prepoloviti emisiju stakleničkih plinova do istog razdoblja u odnosu na stanje iz 2010.

Svjetskim vođama okupljenima na summitu danas se obraćao prirodoslovac David Attenborough putem video poruke.

U ranijoj izjavi Attenborough je upozorio da je svijet 2021. “na rubu destabilizacije čitavog planeta”. Odluke summita najbogatijih zemalja na svijetu naziva “najvažnijim odlukama u ljudskoj povijesti”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/bbc.com