Geopolitička analiza: Vučićeve igre – “Ranjeni Vučićev čopor” nastavlja bitku za malu-veliku Srbiju

vučićeve
Fah

Nakon Vučićeve pobjede na predsjedničkim izborima u CG – preko Jakova Milatovića, učvršćivanja vlasti u RS/BiH, te nakon nastavka „muljanja“ na sjevernom Kosovu (kako bi se održao na vlasti i nastavio sa svojom agendom), u Srbiji su se dogodila dva pokolja u kojima je smrtno stradalo 18 ljudi, uglavnom djece… i tu se otvara pitanje odgovornosti…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika igra – Vučićeve figure

Aleksandar Vučić i Vučićeve figure (Prvoslav Perić – REM, Aleksandar Vulin – BIA, Milorad Dodik – BiH, Andrija Mandić – CG i dr.) raspoređene po velikosrpskim podružnicama / ekstenzijama na ZB i u Srbiji, prema pisanju beogradskog povjesničara Nikole Samardžića, pokušavaju nekako preskočiti određene zakonitosti, razum i pravdu, kako bi izbjegli odgovornost za spomenuta nedjela… a oni su Srbiju pretvorili u stratište i dužni su joj položiti račune… Osim zbog navedenoga, to su joj dužni učiniti i zbog potpore Putinu – a što je novi delikt iste, Vučićeve ideologije nakon podrške, odnosno suučesništva u Miloševićevim ratovima za veliku Srbiju.

>U Srbiji se nastavlja politička kriza, Vučić objavio odlazak s čela stranke

Ujedno, po istom izvoru, službeni je Beograd, također i marginalni, bizaran otisak „zapadnjačke stabilokracije“ – koja je Putinu otvorila prostor za invaziju na Ukrajinu.

U tom kontekstu Samardžić je dometnuo i istaknuo da se „korumpirani američki dužnosnici uporno zalažu za ‘Otvoreni Balkan’ (radi se o političko-gospodarskom projektu koji je u interesu Vučića, jer Vučićeve namjere u konačnici tendiraju ka Srpskom svijetu, odnosno Maloj-velikoj Srbiji), pri čemu je istraga njihovih stavova tek počela, a ključna je ne samo zbog budućnosti ZB, nego i zbog same funkcije i uopće smisla američke administracije“ na Balkanu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosno, kao što je to napisao urednik podgoričke Pobjede Draško Đuranović „Zapad očito podržava destabilizirajuće faktore na ZB a što se ogleda i u izjavi veleposlanika SAD-a u Srbiji Christopfera Hilla, da su tamošnji novinari mnogo sigurniji nego što su bili prije 20 godina, kada su ih ubijali na ulici!“ Dodao je i da … kao što im je nekad Milošević bio ‘faktor stabilnosti’, tako sada američki izaslanici na ZB – podržavaju Vučića!?“

Zapad je pasivnošću pomogao Vučićeve poteze upropaštavanja oporbe

U ovom je kontekstu potrebno istaći i da je Zapad svojom pasivnošću pomogao Vučićeve poteze pri upropaštavanju oporbe, učinivši ga tako, svjesno ili nesvjesno, jednim kredibilnim političkim sugovornikom u Srbiji.

S obzirom na navedeno, među beogradskom proeuropskim intelektualcima postoji čuđenje / narativ kako to da je slavni Hillov prethodnik, američki veleposlanik u SFRJ Georg Kennan (u razdoblju od 1961 do 1963.), još prvih tjedana boravka u Beogradu shvatio – da Sovjetski Savez treba rušiti preko Jugoslavije, dok današnja američka administracija ne razumije da je Putinov poraz u Ukrajini moguć – tek nakon poraza njegovih velikosrpskih / proruskih punktova na ZB i šire, a Srbija je ključna na tom putu!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Vučićeva Srbija veliča fašizam muralima Mladiću, Hrvatska proganja one koji su se protiv njega borili

Dakle, jedino što današnji Zapad iz spomenutih hladnoratovskih povijesnih okolnosti za sada koristi i primjenjuje u praksi, je okolnost da velikosrpsku / prorusku Srbiju nastojati rušiti preko (odnedavno „litijaške“) velikosrpske ali prozapadne CG – a što je pogrešno, jer je riječ o svojevrsnoj Vučićevoj „zamci / navlakuši“ za Zapad!

Naime, kao dokaz Vučićevog sudjelovanja u toj „zamci“ je i nedavno ukidanje („demobiliziranje“) proruskog Demokratskog Fronta na čelu s četničkim vojvodom („ibeovcem“) Andrijom Mandićem u CG, kako bi time „kao znakom lojalnosti, mahao Zapadnjacima“…

Podsjećamo, CG danas sliči na politički devastirano područje, poput onih koja su velikosrbi ostavljali za sobom 90-ih oslobađajući RH od Hrvata, a BiH od Bošnjaka i Hrvata. Istina, još uvijek bez krvi. Dakle, Zapad već tri godine u CG drži kišobran onima koji negiraju genocid u Srebrenici, slave ratne zločince, veličaju srpske fašiste, vrijeđaju manjine, gaze crnogorsku kulturu i povijest, vijore tuđe zastave…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikancima nedostaje logično ponašanje

U tom je kontekstu za istaknuti i da je nedavno rehabilitiran ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata – četnik / srpski fašist Nikola Kalebić. Također i sudionicima Miloševićevih ratova za Veliku Srbiju počele su se u Srbiji dijeliti
spomenice.

Dakle, vidljivo je da, za sada, Amerikancima nedostaje logično, odnosno očekivano ponašanje na ZB, a što je dodatno razvidno na primjeru sjevernog Kosova, gdje su nedavno održani lokalni izbori u općinama sa srpskom etničkom većinom a koje su Srbi bojkotirali. Naime, tamo je Zapad podržao izbore ali čini se da se protivi postavljanju izabranih dužnosnika zbog njihove etničke pripadnosti? S obzirom na navedeno, proističe da se SAD, iako se načelno zalažu za jednaka prava i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih postojećih država na ZB, i ne ponašaju sukladno tome, osim ako se ne radi o svojevrsnom taktiziranju!?

I konačno, SAD se zavaravaju ako misle da je predsjednik Srbije Vučić faktor stabilnosti. Naime, radi se o istom čovjeku koji je svojedobno tražio da se ubije 100 muslimana za jednog Srbina, da ne ulazimo u njegove aktivnosti u Glini, na brdima iznad opkoljenog Sarajeva i sl. … Osobi koja je na čelu režima – koji prvo krije i štiti, a potom veliča ratne zločince. „Na koncu – na čelu je režima“, kako bi to rekao BiH novinar Dragan Bursać „koji truje zlom narod Srbije i to najmanje tri decenije. To je režim koji spomenute zločince – uz mafijaše, promovira u superheroje, pa se onda licemjerno čudi strašnom masakru nad djecom u beogradskoj osnovnoj školi“.

Cijena zapadnog taktiziranja sa Srbijom

Ironično napisavši, vrijednosti, odnosno ideologija – Velike Srbije („koja je jača od ideologija Istoka i od Zapada“) je ta koja inspirira mnoge masovne ubojice na Zapadu, a ne obrnuto, kako su to obranaški – svaljujući krivnju na liberalni Zapad, navodili neki srbijanski političari povodom nedavnih ubojstva u Srbiji… Naime, masovne ubojice Anders Breivik iz Norveške (77 mrtvih) i Brenton Tarrant s Novog Zelanda (51 mrtvih) otvoreno navode da su u svojim masakrima bili inspirirani i islamofobnim vrijednostima Radovana Karadžića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučićevi medijski Wagneri

A kako to izgleda kada su u punom pogonu TV Pink, Heppy TV, RTS, Politika, Blic, Informer…, Vučićevi medijski Wagneri, odnosno njegove „paramedijske jednice“ – pročitajmo kroz viđenje Edina Smailovića, iz Portala Analitika. „Bez Pinka i Happy i njihove 24-satne tirade primitivizma i mržnje, ovi (Vučićevi) padaju s vlasti veoma brzo. A oni, naravno, nemaju namjeru da odu.
Televizijski programi u susjednoj Srbiji:
…A sada će nam presuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj kao specijalni gost
pojasniti tragediju u Mladenovcu…
…Presuđeni ratni zločinac Nikola Šainović (osuđen za ratne zločine na Kosovu) u
emisiji ,,Ćirilica“ govoriti o aktualnoj situaciji na Kosovu…
…Presuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković alijas kapetan Dragan (osuđen za
ratne zločine u Hrvatskoj) govorit će o tradicionalno neprijateljskoj politici Hrvata prema Srbima…
…Presuđeni ratni zločinac Vinko Pandurević (osuđen zbog učešća u genocidu u
Srebrenici) govorit će o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i agresiji ukrajinskih fašista na
Rusiju…
…Presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić (između gomile ostalih zločina osuđen i za genocid) javio se iz zatvora… Neće govoriti ni o čemu. Javio se tek toliko da pozdravi građane Srbije i poruči im da nastave putem kojim idu već više od tri decenije!“.

>Starešina: Vučićeve prazne prijetnje Kosovu dok vodi Srbiju u geopolitički limb

Dakle, „onog momenta kad bi se Vučić odrekao tih medija, njegova pozicija bi bila
sasvim drugačija. Bez propagande – svakodnevne, apsolutne i totalne – Vučić ne bi imao ni 30% podrške… Ti mediji nemaju… bilo šta što nije agresivna politička propaganda. Vučić će se odreći svakog pojedinca iz vlasti i vlade, ali tih medija nikad“ – mišljenje je profesorice s Fakulteta političkih znanosti u Beogradu Jelene
Đorđević.

Umjesto zaključka

Prema novosadskom profesoru Dinku Gruhonjiću, Vučić je vladajući na konfliktima i antagonizmima oštro podijelio Srbiju i ona je zapravo, od svih zemalja ZB-a najviše sklona unutrašnjoj eksploziji.

Ona se odbija suočiti s krvavom prošlošću, ključnim učešćem u raspadu SFRJ i počinjenim zločinima, a na što se Vučić „štafetno“ nadovezao na Miloševića, promovirajući ratne zločince u TV zvijezde, čime je stvorio ogroman potencijal za
nasilje.

>Vučić tvrdi da iza teksta New Yorku Timesu o njegovim vezama s podzemljem stoji CIA. Autor mu odgovorio

Zaključio je kako Vučić nikada nije bio prozapadno orijentiran, već se uvijek ponašao dvolično i to najčešće na način da Zapadnjacima govori „ukoliko nam ne date novac mi ćemo vam napraviti nestabilnost. To je srbijanska vanjska politika”! Dodatno, u ovom sklopu, treba navesti i „svježu“ vijest iz Rusije a po kojoj je Vladimir Putin upravo obećao taktičko nuklearno oružje svojim (i budućim ) saveznicima! Dakle, ova kriza na ZB bi mogla potrajati!?

Ipak okončat ćemo ovaj uradak sa zbrojem civilnih žrtva kojima je na ovaj ili onaj
način kumovao pasivni i naivni Zapad – dakle 77 žrtava u Norveškoj, 51 na Novom
Zelandu, te 18 u Srbiji. Dakle, može se napisati da je riječ o 146 civilnih žrtva – srpskog velikodržavnog projekta!

Dakako, ovdje tome zbroju, nećemo pribrojiti do 150.000 žrtava Miloševićevih
ratova za Veliku Srbiju, 90-ih godina prošlog stoljeća!

Dakle, ako Zapad ima volje, naći će i način da zaustavi velikosrpsko bezumlje na
ZB. Uostalom pomogao je Njemačkoj i Italiji u defašizaciji nakon Drugog svjetskog rata, pa može i Srbiji.

Kao znakove te nade vidimo nedavni „antivučićevski“ članak u New York Timesu, kao i osudu načelnika DB-a Srbije Jovice Stanišića i njegovog zamjenika Franka Simatovića – za zločine u RH i BiH, a koji su djelom počinjeni i kroz korištenje paravojnih jedinica (Arkanovci, Martićeva milicija, Škorpioni, Crvene beretke i dr.)!

O autoru

* Tonči Mirić završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, bivši je djelatnik hrvatskog sigurnosnog sustava, te analitičar specijaliziran za Balkan i države bivše Jugoslavije. Područja interesa: međunarodna politika / odnosi, geopolitika, vojna pitanja i strategije.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.