Glavni haaški tužitelj Brammertz: Žali zbog oslobođenja Gotovine, Markača, Haradinaja i Perišića

Foto: Fah

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u razgovoru za srbijanske Večernje novosti izrazio je žaljenje zbog nekoliko oslobađajućih presuda Haaškog suda, među ostalima, za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i bivšeg načelnika generalštaba jugoslavenske vojske Momčila Perišića.

> Brammertz se ne slaže s ocjenom da je samo Hrvatska žestoko kažnjena: Udruženi zločinački pothvat potvrđen i za Miloševića

“Nismo zadovoljni zato što smo predočili najbolje dokaze koji su bili na raspolaganju, ali suci se nisu složili s nama”, kazao je Brammertz.

> General Zlatan Mijo Jelić: Na Haaškom sudu ni žrtve nisu bile ravnopravne

“Međutim, također je važno reći da smo u svim tim predmetima dokazali da se zločini jesu dogodili, tako da će materijal iz tih predmeta biti korisni nacionalnim tužiteljstvima ako će htjeti nastaviti s procesuiranjem tih zločina”, dodao je.

> Glavni haški tužitelj: “Previše ljudi” u ex-Jugoslaviji ratne zločince smatra junacima

Na pitanje srbijanskih Večernjih novosti “kako to da su srpski osuđenici na Haaškom sudu dobili ukupno 1024 godine zatvora, a hrvatski samo 183, Brammertz je odgovorio da su se ‘Srbi borili u Hrvatskoj, u BiH i na Kosovu, a njihovi vođe počinili su strašna etnička čišćenja na svim tim mjestima'”.

> Višnja Starešina: Skrivena povijesna i politička pozadina najvećeg i najdužeg procesa haškog suda

“Ako se prihvati ova osnovna činjenica, onda nimalo ne iznenađuje da su većina onih koje je ICTY osudio Srbi. Ako se ta činjenica ne prihvati, što je izgleda slučaj među srpskim dužnosnicima i u javnosti, onda se stvarno radi o odbijanju prihvaćanja istine”, naglasio je Brammertz.

> Ivica Šola: Samo rasisti i islamisti poštuju Haaški sud

Na pitanje je li moguće iz haaških presuda zaključiti da nitko iz srbijanskog državnog vrha nije sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, ali iz hrvatskog vrha jest, Brammertz je odgovorio negativno.

> Robin Harris: Raspadom Jugoslavije JNA i njezin ‘mozak’ – KOS – postali su u stvarnosti novi centar moći

“U više predmeta utvrđeno je da su srpski čelnici bili dio UZP-a za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, uključujući srpske dužnosnike poput Slobodana Miloševića i Nikole Šainovića”, kazao je za srbijanske novine.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, što ga je UN osnovao 1993., zatvorio je svoja vrata u prosincu. Njegove nezavršene postupke preuzima Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu. Brammertz ostaje glavni tužitelj toga mehanizma.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs