Leko: u Hrvatskoj navala na referendume onih koji se protive odlukama vlasti

Civilno društvo važan je oblik izvaninstitucionalne oporbe, rekao je predsjednik Sabora Josip Leko danas na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata Vijeća Europe (ECPP) u Oslu, dodavši kako je u Hrvatskoj na djelu “svojevrsna navala na referendum onih koji se protive odlukama vlasti”.

Leko je u govoru na temu “Većina i oporba – uspostavljanje demokratske ravnoteže” poručio kako uz klasičnu parlamentarnu oporbu i civilno društvo predstavlja važan oblik izvanistitucionalne oporbe.

“Mi smo u Hrvatskoj odnedavno svjedoci svojevrsne navale na referendum kao formu ostvarivanja političkih ciljeva onih koji se protive odlukama vlasti – što je paradoksalno jer je inače praksa da je organiziranje referenduma alat u rukama vlasti”, kazao je Leko.

“U takvim okolnostima postavlja se pitanje je li referendum ona prava, istinska demokracija ili se ovdje radi o dva oprečna principa – jednom koji ide za pregovaranjem, dogovaranjem i traženjem najučinkovitije parlamentarne procedure kako bi se došlo do zajedničkog rješenja, te drugi, koji jest bazična demokracija i ‘direktna volja naroda’, ali se na kraju svodi samo na suprotstavljenost onoga ‘da’ i ‘ne'”, rekao je predsjednik Sabora. Dodao je da se “tako jednostavno crno bijelo ne grade se odnosi u demokratskom društvu.”

Leko je rekao da Hrvatska danas ima jasnu parlamentarnu demokraciju koju karakterizira zajedničko donošenje odluka zakonodavne i izvršne vlasti, ali da taj proces nije lagan.

“Svi znamo da je u stvari parlament ona ključna odrednica i institucija postojanja prave demokratske vladavine, ali, s druge strane, isto tako znamo da je izvršna vlast ili vlada stranke ili koalicije koja je osvojila vlast sklona tome da parlament koristi samo u svrhu potvrđivanja svojih odluka.”, kazao je.

Tu se postavlja pitanje, nastavio je, kako pronaći fini konsenzus i postići da se odluke izvršne vlasti u većoj mjeri podvrgnu demokratskom propitivanju i nadzoru, kako javnosti tako i njezinih legitimno izabranih predstavnika u parlamentu.

Leko smatra da bi vlada trebala predlagati “zakonske prijedloge u skladu s programima na kojima je dobila izbore”, a oporba bi trebala imati ulogu “aktivnog i kreativnog” političkog protivnika.

Uvjeren je da je komunikacijom i pregovaranjem moguće je uspostaviti demokratsku ravnotežu u parlamentu između vlasti i oporbe. “To nam omogućava da balansiramo između većine i manjine, između različitih vrijednosti i stavova, između ‘vladajuće elite’ i javnosti. To otvara prostor za prevladavanje suprotstavljenosti i stvaranje rješenja za opće ili zajedničko dobro”, zaključio je Leko.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah