Za listopadske izbore u BiH prijavile se 72 stranke i 39 neovisnih kandidata

Za sudjelovanje na općim izborima u Bosni i Hercegovini koji su zakazani za 7. listopada u zakonskom roku koji je istekao u petak prijavile su se 72 političke stranke i 39 neovisnih kandidata, potvrdili su tijekom dana iz Središnjeg izbornog povjeverenstva BiH (SIP).

Kako je najavljeno SIP će sukladno zakonu do 9. lipnja provesti provjere i ovjeriti prijave onih političkih stranaka i neovisnih kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete.

BiH: Komšić definitivno kandidat za hrvatskog člana državnog predsjedništva

Riječ je prikupljenim potpisima potpore, propisnoj registraciji političkih stranaka kod ovlaštenih tijela državne uprave, izvješćima o njihovu financijskom poslovanju ali i uplati odgovarajućih depozita ovisno o tome za koje se razine vlasti stranke ili kandidati kane natjecati.

Političke su stranke tako obvezne uplatiti depozit od 20 tisuća konvertibilnih maraka (10 tisuća eura) ukoliko kane istaknuti kandidata za Predsjedništvo BiH ili za zastupnike u državnom parlamentu a najniža pristojba od 10 tisuća KM (5 tisuća eura) predviđena je za kandidiranje zastupnika u skupštinama županija u Federaciji BiH.

Neovisni kandidati plaćaju polovicu iznosa predviđenih za stranke.

Uplata depozita i prikupljanje potpisa potpore stranci odnosno neovisnim kandidatima uvedeni su izborni zakon BiH kako bi se eliminirale neozbiljne kandidature kakvih je bilo u prošlosti.

Izvor: Hina/sv