(VIDEO) Pogledajte urnebesnu obranu na sudu 30-godišnjaka kojeg su roditelji izbacili iz kuće zbog lijenosti

screenshot youtube

I domaći su mediji prenijeli priču o 30-godišnjem Njujorčaninu Michaelu Rotondu, kojeg su roditelji odlučili sudskim putem izbaciti iz kuće jer nije radio niti se školovao, nije pomagao po kući niti davao novac za režije i stanarinu, a čak je odbio prijedlog roditelja da mu daju nešto preko tisuću dolara kako bi za prvu ruku negdje unajmio sobu i odselio. “Postoje poslovi čak i za one s lošom radnom poviješću poput tebe. Nađi posao – moraš raditi!”, stajalo je u jednoj od pisanih obavijesti kojima su ga roditelji pokušali istjerati iz kuće. U SAD, obaveza roditelja da uzdržavaju potomka prestaje s punoljetnošću.

Kako u SAD pravosuđe funkcionira drukčije nego u Hrvatskoj, tužba podnesena 7. svibnja je već riješena, i Michael je na sudu izgubio. Za suđenje je vladao velik interes, pa ga je snimalo nekoliko kamera.

Sudac ga pohvalio za pravno istraživanje, pa iselio

Sudac Vrhovnog suda države New York Donald Greenwood pokušao je sve kako bi uvjerio lijenog tridesetogodišnjaka da dobrovoljno iseli iz kuće svojih roditelja u mjestu Camillus, no nakon pola sata natezanja između suca i bezobraznog Rotonda, sucu je dojadilo: presudio je da mora iseliti iz kuće. Također je naredio službi koja se bavi zaštitom iskorištavanih i zanemarenih starijih osoba (Adult protective services) da ispita cijelu stvar, pa bi Rotondo mogao zaraditi i optužnicu za zanemarivanje roditelja ili čak za zlostavljanje istih.

U svojih pola sata na sudu, koji su graničili s nadrealizmom, Rotondo nije poricao da su mu roditelji uručili nekoliko naloga za iseljenje, sastavljenih uz pomoć odvjetnika, kako bi napustio kuću na adresi 408 Weatheridge Drive home. No on nije htio iseliti bez pravne borbe.

Odvjetnik roditelja, Anthony Adorante, rekao je sucu kako traži nalog kojeg će provesti šerifov ured, jer Michael odbija iseliti. Sudac Greenwood je šutke odslušao argumentaciju Rotonda po kojoj, on smatra, ima još šest mjeseci prije nego što mora iseliti. Ispravio je Rotonda koji je tvrdio da članovi obitelji imaju drukčiji tretman ukazujući da to važi samo u posebnim okolnostima kojih ovdje nema.

Greenwood je potom zahtjev tridesetogodišnjeg sina za još šest mjeseci neplaćenog plandovanja kod roditelja nazvao “nečuvenim”. Rotondo je uzvratio time da je sučev nalog nečuven.

Greenwood je potom pokušao uvjeriti Michaela da pokuša razgovarati sa svojim roditeljima Christinom i Markom, no ovaj je to odbio rekavši kako je iznio svoje zakonske argumente.

Greenwood je međutim pohvalio Rotonda za njegovo istraživanje zakonskih mogućnosti, i pronalaženje presedana u kom je član obitelji dobio dodatnih šest mjeseci za iseljenje, no Rotondo je rekao kako mu je trebalo samo par minuta na internetu kako bi pronašao taj slučaj.

Tražio poništenje ročišta zbog pogrešno navedenog broja sobe

No sudac je istražio slučaj malo bolje, pa je stavio Rotondu pod nos presudu apelacijskog suda koji je poništio odluku na koju se Rotondo pozvao. Što Rotonda nije zbunilo: nastavio je tvrditi da sudac griješi. Ništa nije promaklo njegovoj pažnji, pa niti pogrešno naveden broj sobe na sudskom pozivu. Zbog toga je tražio poništenje ročišta, no sudac mu je objasnio da je on u pravoj sobi, pronašao ju je, i da nema potrebe za poništenjem.

Dok su roditelji mirno sjedili na galeriji, Michael je na svaki način pokušavao skrenuti pažnju na sebe. U jednom trenutku, Rotondo je primijetio da su mikrofoni koje su mediji postavili na odvjetnikovom podiju, pa ga je pokušao odnijeti sa sobom. Kasnije je pozvao ekipu s TV kamerama da im da intervju nakon suđenja. Zatim je najavio žalbu na odluku suca.

Kad ga je sudac pitao je li razmislio o tome da uloži jednak trud u pronalaženje novog mjesta za život, sobe, stana, koliki je uložio u pokušaje da spriječi iseljenje iz roditeljske kuće, Rotondo je jednostavno odgovorio kako nije bio spreman napustiti kuću.

Na pitanje kakav je bio odnos s njegovim roditeljima, rekao je da nije bilo incidenata, ali kako ne razgovara s roditeljima. Na pitanje živi li u podrumu, rekao je da živi u svojoj sobi na katu.

“A da preselite u airbnb apartman?”

Na sudu, Rotondo je naveo da ga roditelji nisu uzdržavali, hranili ga niti mu prali veš, no inzistirao je da su mu omogućavali da kod njih stanuje, temeljem čega je tražio još šest mjeseci da pronađe novo mjesto za život. Kasnije se ispostavilo da mu je tih šest mjeseci trebalo da bi dobio status “siromašne osobe”, što bi kao netko tko može plaćati smještaj teško dobio, a temeljem statusa bi dobio određene socijalne povlastice.

Iznervirani sudac je u jednom trenutku spomenuo da postoji i Airbnb kako bi ukazao Rotondu kako je jednostavno u kratkom roku naći novi smještaj.

Nakon suđenja, Rotondo je rekao kako ima posao kojim bi se uzdržavao. No kad su ga pitali koji, rekao je “Moj posao je moj posao”. Nakon suđenja, vratio se u kuću roditelja.

Ispostavilo se da je Rotondo prije osam godina, kako je u SAD običaj kad se postane punoljetan, odselio od roditelja i živio u svom stanu nešto preko godinu dana, postao otac djeteta s djevojkom s kojom nije bio u vezi, a imao je i posao ali je ubrzo dobio otkaz. Kasnije više nije tražio drugi posao, skrbništvo nad sinom je kao nezaposlen izgubio, i vratio se roditeljima.

Dan nakon presude, lanac picerija je ponudio Rotondu posao, za jedan dolar više nego što su mu roditelji nudili da iseli, 1101 dolar, rekavši kako brinu za “milenijalse”, vjerojatno zbog publiciteta, no on se o toj ponudi nije očitovao. Uložio je međutim žalbu sudu rekavši kako nema novca za kutije koje mu trebaju za preseljenje.

Razlog za brigu u ovom slučaje međutim što je Rotondo već ranije osuđivan, 2009., za praćenje i dosađivanje jednoj ženi (“stalking”), te slanje prijetećih poruka, i što ima oružje koje ne želi prodati, a koje mu je bilo privremeno zaplijenjeno nakon spomenutog slučaja.

Izvor: narod.hr