Mlijeko iz BiH ovog tjedna u Hrvatskoj, Šarović poziva na suradnju

Foto: Melissa Wiese, flickr

Mljekare iz Bosne i Hercegovine počet će izvoz svojih proizvoda na tržište Europske unije, a prije svega na hrvatsko, već za dan ili dva, a prijepor koji je zbog toga nastao između Sarajeva i Zagreba ne bi smio utjecati na jačanje političkih ali i trgovinskih veza dvije države, izjavio je u srijedu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

“BiH je od četvrtka ponovo na popisu zemalja kojima je dopušten izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU”, kazao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Za četiri mljekare iz BiH tržište Europske unije otvoreno je na temelju odluke Stalnog odbora za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Europske komisije, donesene ranije tijekom dana u Bruxellesu.

“Praktično, vraćamo se tamo gdje smo bili prije desetak dana i naše četiri mljekare mogu nesmetano izvoziti mlijeko i mliječne proizvode. Ovo je dobra vijest i dobar stimulans za mljekarski sektor u BiH”, kazao je Šarović.

Hrvatska je primarno tržište mljekara iz BiH, a oni su do sredine 2013. godine na hrvatsko tržište godišnje plasirali do 40 milijuna litara mlijeka.

Za sada, kako ističe Šarović, se planira znatno manji izvoz i trebat će vremena da se dosegne taj omjer izvoza.

“Za sada je važno da krenu prvi kontingenti za izvoz. Očekujem da će se prva pošiljka Livanjskog sira za dan-dva naći na policama trgovina u Hrvatskoj”, kazao je ministar vanjske trgovine BiH.

Najavio je kako će se nastaviti s naporima za ispunjavanje uvjeta kako bi mljekare iz BiH dospjele na izvozne liste A i B Europske unije, koje znače dopuštenje izvoza i za druge proizvode poput svježeg mlijeka i tzv. bijelih sireva.

Izvoz termički obrađenog mlijeka i Livanjskog sira iz BiH u EU trebao je početi 26. kolovoza, no privremeno je zaustavljen zbog prigovora Hrvatske.

Prigovor se temeljio na procjeni kako mljekare iz BiH još ne ispunjavaju standarde koje vrijede u EU, no hrvatski premijer Zoran Milanović naknadno je potvrdio kako je problem i u tome što BiH godinama “zavlači” Hrvatsku odbijajući pristati na primjenu režima tzv. tradicionalne trgovine, odnosno na raspodjelu izvoznih kvota koje vrijede za Uniju i na Hrvatsku.

Šarović je u srijedu konstatirao kako je rasprava o izvozu mlijeka “nepotrebno podigla tenzije” između Hrvatske i BiH.

“Ovoga puta odlučivalo se samo o žalbi Hrvatske na temelju razloga koje su oni naveli. Sve ostalo nema nikakve veze. Ostala se pitanja tiču pregovora s Europskom unijom, a ne s pojedinačnim članicama”, kazao je u srijedu Šarović.

Istaknuo je kako se u ovom mljekarskom “mini ratu” osobno trudio da bira riječi te kako je kako je važno da dvije države nastave suradnju koja je u obostranom interesu.

“Nadam se da nećemo imati zapreka ni od jedne članice EU pa tako ni od Hrvatske, s kojom želimo dobre i političke i gospodarske kao i trgovinske odnose. Jedni drugima smo najvažniji trgovinski partneri”, kazao je Šarović.

Kazao je i kako očekuje neće biti daljnjih zapreka u odnosima s Hrvatskom te kako se nada potpori iz Zagreba nastojanjima BiH da ispuni uvjete za izvoz drugih proizvoda na tržište EU.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Melissa Wiese, flickr