Pacijentima u zdravstvenim ustanovama u Kanadi liječnici agresivno nameću eutanaziju

Foto: Getty Images, montaža narod.hr

U zdravstvenim ustanovama Fraser Healtha (FHA), jedne od javno financiranih zdravstvenih agencija u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija, liječnici pacijentima nude eutanaziju bez prethodnog traženja ili upita od strane pacijenata, objavljeno je u B. C. Catholic, službeno glasilo nadbiskupije Vancouvera.

Pacijenti, zabrinuti građani i medicinsko osoblje rekli su za B.C. Catholic, koji je i javno razotkrio FHA, da medicinsko osoblje u Fraser Healthu često predlažu eutanaziju, odnosno „medicinsku pomoć pri umiranju“ (engl. Medical Assistance in Dying – MaiD), kako se službeno naziva u Kanadi – prije nego što pacijenti pitaju za to ili sami zatraže.

Prema odgovoru koji je Fraser Health uputio B. C. Catholic-u na njihov zahtjev za pristup informacijama, čini se da takav proaktivni, promotivni pristup eutanaziji krši i njihovu vlastitu politiku prema pacijentima, prema kojoj bi eutanazija trebala biti „u potpunosti vođena od strane pacijenta“. 

Naime, B. C. Catholic je od FHA zatražio informacije o praksi nuđenja eutanazije pacijentima nakon što im se javila jedna pacijentica kojoj je medicinsko osoblje, dok se borila za oporavak od teške bolesti u bolnici pod njihovom upravom, više puta reklo kako uvijek može zatražiti eutanaziju. Za B.C. Catholic izjavila je kako se osjećala uznemiravano, pritisnuto i obeshrabreno u trenutku kad joj je bila potrebna snaga za oporavak.

Čak i samo puko uvođenje mogućnosti potpomognutog samoubojstva vrši pretjerani pritisak na pacijente kada su oni najugroženiji“, rekao je za B.C. Catholic dr. Williard Johnston, obiteljski liječnik koji je ujedno i šef ogranka Koalicije za prevenciju eutanazije Britanske Kolumbije.

Istaknuo je i kako je Fraser Health „prilično agresivno počeo nametati eutanaziju u sve dijelove“ svog poslovanja, od bolnica do hospicija, ubrzo nakon legalizacije eutanazije u Kanadi u lipnju 2016. godine – a koju je Fraser Health tada snažno zagovarao.

U javnost od tada s različitih strana pristižu svjedočanstva pacijenata i njihovih obitelji o pritiscima medicinskog osoblja u ustanovama FHA-a na pacijente da zatraže eutanaziju.

Televizijska mreža CBC (engl. Canadian Broadcasting Corporation) je još 2017. godine izvijestila da je majka Sheila Elson bila uznemirena kad je liječnik, bez ikakvog poticaja, rekao da je eutanazija mogućnost za njezinu 25-godišnju kćer  Candice koja boluje od spina bifide i cerebralne paralize. „Bila sam šokirana i rekla: ‘Pa, zapravo me to ne zanima’“, rekla je Sharon Elson za CBC,”i rekao mi je da sam sebična”.

Također, LifeSiteNews je sredinom veljače ove godine objavio da je dr. Corrina Iampen, liječnica opće prakse koja je paralizirana u nesreći i koja se načelno ne protivi eutanaziji, bila uznemirena kad je liječnik iznenada predstavio mogućnost da se eutanazira. „Trenutak je bio stvarno loše izabran“ i „neprikladan“, izjavila je Iampen.

U veljači je i organizacija Compassionate Community Care sa sjedištem u Ontariju zamolila Kanađane da podijele svoja iskustva zloupotreba povezanih s eutanazijom te je navela nekoliko već poznatih slučajeva:

  • Roger Foley, muškarac iz Ontarija koji pati od neurološke bolesti, 2018. novinarima je pružio audio snimke za koje je rekao da dokazuju kako je bolničko osoblje promoviralo eutanaziju
  • Alan Nichols, mentalno bolestan muškarac eutanaziran je u općoj bolnici Chilliwack 2019. godine, iako je njegova obitelj rekla da nije bio kritično bolestan. 

Prema pisanju B.C. Catholica, takve zloupotrebe i pritisci na pacijente da zatraže eutanaziju mogu postati još gore budući da je izgledno da će se kanadski, već ionako liberalan, zakon o eutanaziji uskoro dodatno liberalizirati na temelju prijedloga izmjena kaznenog zakona koji je trenutno u proceduri u kanadskom parlamentu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr