SAD objavio smjernice za vize za stanovnike šest muslimanskih zemalja

Foto: Fah

Tražitelji viza iz šest zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom i migranti morat će dokazati da su u bliskom rodu s osobama koje žive u Sjedinjenim Državama ili će morati imati poslovne i profesionalne veze u SAD-u da bi im se u skladu sa smjernicama što ih je u srijedu objavio State Department odobrila viza.

Već izdane vize neće biti ukinute, no u skladu sa smjernicama State Departmenta građani Sirije, Sudana, Somalije, Libije, Irana i Jemena koji žele otputovati u Sjedinjene Države, morat će dokazati da ondje imaju roditelja, supružnika, brata, sestru, sina, kćer, zeta, snahu, posinka, pokćerku, polubrata ili polusestru i slične bliske rođake.

No u dokumentu stoji i da među blisku rodbinu “ne spadaju bake, djedovi, unuci, tete, strine, ujaci, stričevi, nećakinje i nećaci, bratići i sestrične, šogori i šogorice, kao ni zaručnici ili zaručnice te ostali članovi koji čine proširenu obitelj”.

Isti kriterij vrijedit će i za izbjeglice koji čekaju da im se odobri viza.

Kada su posrijedi poslovni razlozi za putovanje u Sjedinjene Države, State Department navodi da razlog mora biti “formalan, valjan, dokumentiran i kreiran uobičajenim putem, a ne zato da bi se izbjegla zabrana”.

Novinari, studenti, profesori i radnici s važećim pozivnicama ili ugovorima o radu u SAD-u bit će izuzeti od zabrane.

Konzularno osoblje imat će pravo vizu izdati i onim građanima iz šest spomenutih zemalja “koji su otprije uspostavili važne kontakte u Sjedinjenim Državama” ili ukoliko je riječ o djetetu, o usvojenom djetetu i osobi kojoj je potrebna hitna medicinska njega.

Novi propisi na snazi će biti do konačne odluke Vrhovnog suda Sjedinjenih Država.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/mš