SDA poziva na upostavu ‘širokih koalicija’, moguće različite kombinacije

Foto: fah

Stranka demokratske akcije (SDA), koja je na proteklim izborima u Bosni i Hercegovini pojedinačno dobila najveći broj mandata u budućem sazivu Zastupničkog doma parlamenta BiH, u srijedu je potencijalne partnere pozvala na brzu uspostavu vlasti kroz “široke koalicije”, no bez ikakvih uvjetovanja kako bi se što prije nastavilo s provedbom reformi u zemlji.

“Stabiliziranje prilika i ubrzan razvoj BiH koji je u interesu države i svakog čovjeka u ovoj zemlji, mogu donijeti samo široke programske koalicije, sastavljene od pobjedničkih stranaka na svim razinama, od državne preko entitetskih do županijskih. Pri tome ne smije biti nikakvih uvjetovanja, a sebični stranački interesi, osobni animoziteti pa i ideološke razlike moraju biti gurnute u drugi plan”, stoji u priopćenju SDA objavljenom nakon što je okončano prebrojavanje glasova s redovitih biračkih mjesta u BiH.

Hrvatska republikanska stranka poslala poruku HDZ-u BiH: ‘Neka zahvale Željku Komšiću’

Tko je Wolfgang Petritsch – međunarodni predstavnik, zaslužan za izborni zakon BiH, kojemu je Komšić sjajan izbor

Veleposlanstvo SAD-a BiH odbija Čovićev zahtjev da se prije uspostave vlasti dogovore izmjene izbornog zakona

Ti rezultati koji ne uključuju glasove oko 70 tisuća birača prispjele poštom iz inozemstva i koji se još prebrojavaju, pokazuju kako je SDA stranka za koju je u utrci za državni parlament iz Federacije BiH glasovalo 247 tisuća birača, što je oko 25 posto onih koji su sudjelovali na izborima. Druga po snazi je Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), koja je osvojila oko 139 tisuća glasova ili 14,4 posto, a slijedi koalicija okupljena oko HDZ BiH, za koju je glasovalo oko 134 tisuće birača ili nešto manje od 14 posto.

Ulazak u državni parlament za sada je izborilo je još šest stranaka iz Federacije BiH koje su prešle izborni prag od tri posto, a postoji mogućnost da im se na temelju dodjele kompenzacijskih mandata pridruži i HDZ 1990 s jednim zastupnikom.

Među strankama iz Republike Srpske najviše glasova, njih gotovo 250 tisuća ili 39 posto dobio je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorada Dodika. Slijedi koalicija okupljena oko Dodiku suprotstavljene Srpske demokratske stranke (SDS), sa 158 tisuća osvojenih glasova ili oko 25 posto te Partija demokratskog progresa (PDP), također Dodikov protivnik, za koju je glasovalo 82 tisuće birača ili njih 13 posto.

U Zastupničkom domu parlamenta BiH su 42 mjesta, pri čemu se 28 zastupnika bira iz Federacije BiH, a 14 iz Republike Srpske. U državni parlament iz RS ući će još dvije manje stranke koje su ranije koalirale sa SNSD-om na entitetskoj razini pa je izvjesno kako će Dodik okupiti većinu zastupnika iz tog entiteta i time presudno utjecati na uspostavu državne vlasti odnosno Vijeća ministara BiH. On već sada može računati na sigurnih 8 od 14 mandata, no sam je najavio kako mu je cilj okupiti njih 10, što bi mu prema postojećim procedurama omogućilo potpunu kontrolu nad donošenjem svih odluka, uključujući imenovanje Vijeća ministara.

U Federaciji BiH raspored snaga pri ulasku u parlament BiH puno je kompliciraniji. Najjednostavnija je kombinacija vladajuće koalicije čiju bi okosnicu činile SDA i HDZ BiH.
SDA vjerojatno može računati na 9 zastupničkih mjesta, a HDZ BiH na 5, koliko bi trebao dobiti i SDP BiH pa je matematički moguće da ta stranka okupi zastupnike iz drugih manjih stranaka koji bi onda predstavljali alternativu za SDA.

Na isti je način “alternativnu” koaliciju bez SDA moguće formirati i u Federaciji BiH, no od presudnog značaja i dalje je uspostava federalnog Doma naroda. O tome koja će stranka odnosno politički blok imati većinu svojih zastupnika-delegata u tom domu ovisit će uspostava izvršne vlasti na entitetskoj razini, ali i sastav budućeg Doma naroda parlamenta BiH koji mora potvrditi svaki zakon donesen u Zastupničkom domu.

U Narodnoj skupštini RS Dodik je u poziciji nastaviti kontrolirati vlast, no nužno je da mu u tome potporu nastavi pružati Demokratski narodni savez (DNS), dosadašnji koalicijski partner koji je na proteklim izborima zabilježio rast popularnosti među biračima i sada na tom tragu traži poziciju entitetskog premijera, na što Dodik nije spreman pristati. Predsjednik DNS-a Marko Pavić i Dodik u utorak su započeli pregovore o budućem koaliranju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv