Srbijanska inačica događaja u Jasenovcu: Spremaju se uložiti 20 milijuna eura u film

Foto: Fah

Srbija je spremila 20 milijuna eura za filmski projekt o stradanju Srba, Židova i Roma u ustaškom logoru Jasenovac, a planirano je i angažiranje poznatih glumačkih imena iz Hollywooda, piše u utorak beogradski tisak.

> (VIDEO) Glasnović: ‘Zašto se nastavlja s manipulacijom broja žrtava II. svjetskog rata?’

Vlada Srbije spremna je, “na inicijativu predsjednika države Aleksandra Vučića, financirati grandiozni filmski projekt” o stradanju Srba, Židova i Roma u Jasenovcu, objavile su Večernje novosti.

> Stipo Pilić: Na službenom popisu stradalih u Jasenovcu nalaze se i žrtve Križnog puta

Neimenovani sugovornici “bliski državnom vrhu”, na koje se pozivaju Večernje novosti, objašnjavaju kako se “Srbija na ovaj korak odlučuje sada, prije svega jer je konačno, zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji, moguće izdvojiti novac za ovako zahtjevan posao”, te da ova ideja “ima i vrijednosne elemente”.

> (VIDEO) Nikola Banić o Jasenovcu: ‘Više od 12.000 imena s popisa je duplicirano, a Plenković je bio na pogrebu jedne ‘žrtve”

“Do sada se nitko u našoj kinematografiji nije usudio estetski oblikovati jasenovačku tragediju, koja nadilazi granice ovog podneblja. Uz to, konstantni pokušaji da se razmjere stradanja umanje ili da se oskvrne uspomena na žrtve, iziskuju ovaj civilizacijski napor”, navodi list.

> Nikola Banić i M. Koić: Plenković na pogrebu dječje jasenovačke žrtve

Večernje novosti podsjećaju da ideja o ekranizaciji stradanja u ustaškom logoru nije nova, jer se prije nekoliko godina tog posla htio prihvatiti glumac Tihomir Stanić, a za redatelja je izabrao Đorđa Kadijevića.

> Svjedok logora Jasenovac Zvonko Pajur: “Udba me prisiljavala da potpišem stvari kojih tamo nije bilo”

“Projekt je trebala financirati Republika Srpska, ali je Stanić morao odustati zbog prijetnji iz Hrvatske. Ovakav film potrebniji je danas više nego ikad i odavno je morao biti snimljen. Ali tu temu je teško sineastički obraditi tako da bude umjetnički promatrana, bez upadanja u zamku šovinizma”, ustvrdio je za Večernje novosti Kadijević navodeći da je Jasenovac, po njegovom uvjerenju, “tragedija koja se, kada je riječ o ljudskom zlu, ni sa čim na svijetu ne može usporediti” te da su “strahote u tom logoru bile su gore od onih u Auschwitzu”.

> Matković i Pilić: Postojanje poslijeratnog logora Jasenovac potvrdili su objavljeni dokumenti

Premda je milijunima dosad plaćano snimanje ratnih epopeja iz drugog svjetskog rata u Jugoslaviji, povjesničar Milan Koljanin kaže za Večernje novosti kako film o Jasenovcu dosad nije snimljen “zato što to nije bio njemački, već ustaški logor, pa se priča nije uklapala u ideološku matricu da su okupatori krivi za sve”.

> Roman Leljak: Postoji dokument s potpisom Tita da se Jasenovac zatvori 21. kolovoza 1948.!

“U Jasenovcu su pripadnici jednog jugoslavenskog naroda ubijali pripadnike drugog – Srbe, Židove i Rome”, tvrdi Koljanin.

> Poznati zagrebački ljevičar lažno uvršten u popis žrtava Jasenovca

Večernje novosti podsjećaju da je u filmske priče o Titu i partizanima u nekadašnjoj Jugoslaviji ulagan ogroman novac, a uvjerljivo najviše glumaca iz inozemstva igralo je u filmu “Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića: Orson Welles, Yul Bryunner, Sergej Bondarčuk, Franco Nerro i Silva Koscina. U “Sutjesci” Stipe Delića tadašanja svjetska glumačka zvjezda Richard Burton igrao je Tita, a koscenarist filma bio je Bondarčuk.

> Povjesničari Blanka Matković i Stipo Pilić: Navod Ivice Đikića o logoru Jasenovac najobičnija je laž!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt