Što je Daytonski sporazum kojeg Bakir Izetbegović naziva ‘luđačkom košuljom’?

Foto: javno vlasništvo

Hrvatska je jedan od jamaca Daytona. Dayton je način da se završi rat, da opstane BiH, u tome su Hrvati dali ogroman utjecaj, s obzirom na našu brojnost, nesrazmjerno velik. Hrvati kao malobrojan narod u BiH ne žele biti manjina, imati status manjine. Biti manjina nije sramota, nije nikakva tuga. Hrvatska ima manjine, te manjine voljom političara i naroda uživaju status kakav nemaju ni u jednoj europskoj državi, i Srbi, i Mađari… Međutim, za njihove predstavnike glasaju pripadnici tih naroda. Srbi za predstavnike Srba, Mađari za predstavnike Mađara. U Hrvatskoj postoji red”, kazao je iz Mostara u petak hrvatski predsjednik Zoran Milanović tijekom obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ministar Medved na obilježavanju 30. obljetnice HVO-a: Slobodne i neovisne BiH ne bi bilo bez HVO-a

> Starešina: ‘BiH postaje slaba točka hrvatske sigurnosti, kao što je 90-ih bila meki trbuh hrvatske opstojnosti’

Političari u BiH ovog su tjedna opet propitivali Daytonski sporazum. Prvo je Gabriel Escobar, američki diplomat zadužen za zapadni Balkan rekao da je SAD privržena Daytonskom sporazumu koji podrazumijeva da je BiH jedna država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a da se o građanskom konceptu BiH može razgovarati tek kada BiH postane članicom EU. Njegovu izjavu potom je komentirao Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, koji je rekao kako ne misli da su to stajališta SAD-a već da je riječ o “disonantnoj izjavi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi znamo američku politiku. Ona je kao buldožer – vodi polako stvari u pravom smjeru, s povremenim usporavanjima. Ali to je politika koja stoji iza BiH”, kazao je Izetbegović za N1 televiziju, kako je prenio Hrvatski medijski servis.

> Izetbegović: ‘Dayton sputava probosanske snage kojih je 58 posto’

> HNS BiH: ‘Izetbegović napada i pokušava rušiti Daytonski sporazum’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Što je Daytonski sporazum, kojeg Dodik potkopava?

Izetbegović: “Dayton je problem”

“Daytonski mirovni sporazum je luđačka košulja na rukama patriotski i proeuropski orijentirane većine. Sputava glavnu snagu u BiH. 58 posto ruku je probosanskih stranaka, tradicionalno bošnjačkih, koje su za stabilnost, mir, protiv kriza, za europski i NATO put. I tih 58 posto Dayton gura u 1/3. Daytonski sporazum je omogućio aparthejd i Dodiku i otvorio šansu da radi to što radi. Da se to pretvori u realnom životu u srpski entitet, da Bošnjaci i Hrvati žive u agoniji koja traje desetljećima. Dao u šake jednoj grupi okupljenoj oko HNS, koja ima 150.000 glasova, da bude jednaka kao grupacija koja ima pet-šest puta više glasova. Sve je to Dayton. Escobar nije u pravu kada kaže da nije problem Dayton, jest problem”, rekao je Izetbegović.

Na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je “Daytonski mirovni sporazum luđačka košulja na rukama patriotski i proeuropski orijentirane većine.”, reagirao je Hrvatski Narodni Sabor BiH koji su istaknuli:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poltronske, tobože lijeve političke opcije”

“Posljednji medijski istupi gospodina Izetbegovića su otvoreni napad i pokušaj rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma. Uz to, njegovi nasrtaji na izjave specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan su nedvojbeno protivljenje politici SAD-a koja je naš strateški partner.”, prenosi Hrvatski medijski servis.

– Gospodin Escobar provodi politiku institucija SAD-a koja se očito ne dopada bošnjačkim političkim strankama. Štoviše, stječe se dojam da će takvi nasrtaji biti pojačani od strane Izetbegovića i poltronskih, tobože lijevih političkih opcija, koje se uvijek nađu da posluže kao alibi Izetbegovićevim opstrukcijama, naveo je HNS u četvrtak u priopćenju za javnost.

Hrvatski narodni sabor BiH istaknuo je kako su “tri konstitutivna naroda i njihova legitimna politička volja izvor suverenosti, stabilnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

HNS daje snažnu potporu pristupu SAD-a i Escobaru

-Iza loših spinova o većinama i manjinama kriju se otvorene namjere političkog dokidanja prava hrvatskom konstitutivnom narodu i svih ljudskih i građanskih prava koje jamči upravo Daytonski mirovni sporazum, upozorili su iz HNS BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je Daytonski sporazum?

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini ili Daytonski sporazum naziv je mirovnoga dogovora iz baze zračnih snaga Wright-Patterson u Daytonu, SAD, o uređenju Bosne i Hercegovine nakon rata 1992.-1995.

Na temelju dogovora uspostavljen je mir u Bosni i Hercegovini, određen ustroj Bosne i Hercegovine, a i manje-više određen je kompletan politički život u BiH nakon rata.

Taj rat obilježila su brojna stradanja djece, žena i starijih osoba, progoni, masovna ubojstva i etničko čišćenje. Sporazum iz Daytona, potpisan 1995. godine, označio je konačan kraj rata i omogućio temelje napretka i oporavka ratom razrušene Bosne i Hercegovine.

Tko ga je potpisao?

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, predsjednik BiH Alija Izetbegović i predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević potpisali su u Parizu Daytonski sporazum.

Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači, 14. prosinca 1995. godine.

Što je sporazumom određeno?

Današnja politička podjela i struktura vlasti u Bosni i Hercegovini dogovoreni su kao dio Daytonskog sporazuma. Sastavni dio tog dokumenta je i ustav temeljem kojeg funkcionira današnja Bosna i Hercegovina.

Sporazumom je određeno da će svaki od tri konstitutivna naroda birati svog člana u Predsjedništvo BiH. Također je određeno i teritorijalno ustrojstvo od dva entiteta: hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH (već ustrojene Washingtonskim sporazumom) na 51 posto teritorija i Republike Srpske na 49 posto teritorija.

Od Brčkog je napravljen distrikt koji povezuje oba entiteta. Od napravljenih teritorijalnih izmjena koje su uslijedile važno je napomenuti povlačenje HV-a i HVO-a koji su bili pred Banja Lukom, povlačenje VRS-a iz prostora oko Sarajeva i ustupanje koridora do Goražda Armiji BiH. Od okupiranih hrvatskih područja u Bosanskoj Posavini vraćen je samo Odžak.

Washingtonski sporazum

U Republici Srpskoj, koja je etnički očišćena, tj. ubijeno ili protjerano je 94 posto Hrvata i nesrba, ostao je i simbol genocida – Srebrenica.

Ono što je utvrđeno Washingtonskim sporazumom, tj. mirovnim sporazumom između Hrvata i Bošnjaka unešeno je u Daytonski sporazum, a to su utapanje Hrvatske Republike Herceg-Bosne i dijela BiH koji se zvao Republika BiH (dio pod bošnjačkom kontrolom) u Federaciju BiH i uspostavljanje 10 županija u istoj.

Za provedbu sporazuma zadužen je Ured visokog predstavnika koji ima široke ovlasti, a tog predstavnika postavlja međunarodna zajednica koja tako nad BiH ima protektorat.

Najvažnije u tome, a to je ishod rata je takav da nijedna od strane nije pobijedila u ratu u BiH.

Izvornik zagubljen

Ni nakon dva desetljeća primjerci Sporazuma koji su se nalazili u Hrvatskoj i BiH nisu prevedeni, jer ne postoji politička volja.

Prema članovima izaslanstva RS u Daytonu, inačica na engleskome jeziku potpisana u Parizu 14. prosinca 1995. godine po povratku srpskog izaslanstva iz Pariza, bila je pohranjena u sefu tadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića ili predsjednika Narodne skupštine Momčila Krajišnika. Hrvatsko i bošnjačko izaslanstvo dobili su također svoje primjerke. u veljači 2008. godine doznalo se da je izvorni primjerak Općeg okvirnog sporazuma za mir zagubljen. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić otkrio je da je bosanskohercegovački primjerak izvornika nestao iz Arhiva BiH, a slično se ponovilo s izvornikom Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini.

Na to je Županijsko tužiteljstvo pokrenulo istragu o ovom slučaju, i za njim se tragalo u arhivu Ministarstva vanjskih poslova i Arhivu BiH. Otkriveno je da nema ni jednog primjerka, ni hrvatskog, ni bošnjačkog ni srpskog. Zbog toga je na zahtjev Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH Ministarstvo vanjskih poslova Francuske preko Ministarstva vanjskih poslova BiH krajem 2009. dostavila ovjerenu presliku izvornika Daytonskog sporazuma sa svim aneksima.

Na štetu Hrvata

Sporazum je postao izvor nesuglasja triju strana. Tumačio se na razne načine. Donio je ustavne i pravne odredbe koje vrijede i danas. U mnogim odredbama postao je kočnica suživota.

Mijenjao se tiho i prešutno kroz 20 godina, često na štetu Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda.

Biskupi Biskupske konferencije BiH (BK BiH) pozvali su nakon trodnevna zasjedanja u Sarajevu 2009. na promjenu rješenja iz Daytonskog sporazuma koje smatraju nepravednim za Hrvate, a hrvatske političare na ustrajnost u potpori Kreševskoj deklaraciji u kojoj se za sva tri naroda traže jednaka prava, navodi dnevnik.hr.

Zamke preranog zazivanja revizije Daytonskog sporazuma

Ovlašteni tumač Daytonskog sporazuma je, naravno, Ured visokog predstavnika (OHR), drugim riječima, mnogi, ne bez osnova, BiH smatraju državom pod protektoratom međunarodne zajednice, posebno kada znamo da su politička podjela i struktura vlasti u Bosni i Hercegovini dogovoreni kao dio Daytonskog sporazuma.

Za BiH se mnoge stvari jednostavno nameću i ne proizlaze iz volje tri konstitutivna naroda.

Više od dva desetljeća generator je nezadovoljstva i frustracija. Ali svatko je nezadovoljan iz svojih političkih razloga i svatko bi ga izmijenio na svoj način, koji se međusobno isključuju.

Hrvati bi ga izmijenili tako da (ponovno) ostvare svoju konstitutivnost, osiguraju svoju federalnu jedinicu i poštivanje svojih prava u drugim federalnim jedinicama.

Bošnjaci bi ga izmijenili tako da institucionalno potpuno istisnu Hrvate iz (po Daytonu) zajedničke Federacije i učine Republiku Srpsku opcijom za dugoročno (demografsko) osvajanje.

Srbi bi ga promijenili tako da Republiku Srpsku i formalno učine državom, zadržavši sve efekte ratnog etničkog čišćenja, istaknula je Višnja Starešina analizirajući trenutačno stanje u BiH, te “novu inicijativu” predsjednice RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.