Švicarci na referendumu nisu uspjeli zaštititi brak kao zajednicu žene i muškarca

lgbt
Foto: GettyImages

Švicarci su u nedjelju izašli na referendum o zaštiti braka kao zajednice žene i muškarca odnosno o istospolnim parovima i njihovoj mogućnosti da se “vjenčaju”. Prema službenim rezultatima 64,1% glasača glasovalo je za omogućavanje “braka istospolnim parovima”.

U svih 26 kantona Švicarci su podržali izmjenu definicije braka. Švicarska je odobrila istospolna građanska partnerstva još 2007. godine. Pobornici očuvanja braka kao zajednice muškarca i žene ističu da će izjednačavanje istospolnih parova s heteroseksualnim moglo dovesti do toga da im se omogući posvajanje djece.

U prosincu prošle godine švicarski parlament dopustio je formalizaciju ‘istospolnih veza’, međutim, u svibnju je premijer objavio da su kritičari zakona prikupili 61.027 potpisa kako bi to pitanje iznijeli na nacionalno glasovanje. Sporni Zakon izglasovan u prosincu prošle godine također je lezbijskim parovima omogućio pristup darivateljima sperme.

U Švicarskoj, zemlji s oko 8,5 milijuna stanovnika, zakoni koji su već doneseni mogu se osporiti referendumom nakon skupljanja 50 tisuća potpisa. Za prijedloge zbog kojih bi se trebao mijenjati ustav potrebno je 100 tisuća potpisa.

Većina zemalja u zapadnoj Europi priznaje istospolne brakove, za razliku od većine država u srednjoj i istočnoj Europi koje ne dopuštaju sklapanje braka između dva muškarca ili dvije žene.

Švicarci su u nedjelju također odbacili prijedlog ljevičarskih skupina za povećanje poreza na povrat od ulaganja i kapitala, poput dividendi ili prihoda od najma nekretnina u Švicarskoj. Rezultati su pokazali da je 64,9% glasovalo protiv povećanja poreza, odnosno da nijedan kanton nije podržao takav prijedlog, prenosi npr.org.

Hrvatska 2013. stala u zaštitu braka i obitelji

Podsjetimo kako je 1. prosinca 2013., 23 godine od osamostaljenja Republike Hrvatske, održan prvi narodni referendum – referendum koji su pokrenuli i omogućili samo građani.

Protiv najdemokratskijeg načina izjašnjavanja birača – referenduma – o referendumskom pitanju „Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?“– bili su tadašnji premijer Milanović i cijela njegova vlada sa svim ministrima, s njima povezane tzv. civilne udruge, tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović. Predsjednik RH se tada suprotno demokratskoj praksi i smjernicama Venecijanske komisije, pojavio na naslovnici Jutarnjeg lista uz naslov:“Ja ću glasati protiv, a vi?“, a gotovo 90 % medijskih izvješća bilo je protiv referenduma i prava birača da u demokratskom ozračju odlučuju o tako važnom pitanju kao što su brak, obitelj, posvajanje i podizanje djece.

Unatoč mučnoj atmosferi punoj političkog i medijskog pritiska, zastrašivanja i etiketiranja, 66% birača izjasnilo se ZA ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/npr.org