Trump slavi nove statistike, plaće rastu a nezaposlenost među crncima rekordno niska

Foto fah

Danas su objavljene nove brojke, koje, kao i sve dosadašnje statistike otkad je Trump predsjednik, govore nešto posve drugo od onog što govore mediji. Trump nije manijak bez mozga, već čovjek koji jako dobro zna što radi, i od čijih politika najveće koristi imaju upravo radnici i srednja klasa.

U svibnju ove godine otvoreno je 223.000 poslova, što je osjetno više od onog što su stručnjaci predviđali, ali najsvjetlija točka izvješća je nezaposlenost među crncima.  Ona je sad na samo 5,9 posto, a već prošlog mjeseca je bila na rekordno niskih 6,6%! Washington post je napisao, “nezaposlenost među crncima nikad nije bila bliža nezaposlenosti među bijelcima. … Napredak ostvaren u zaposlenosti nakon završetka recesije je jedna stvar, ali nezaposlenost među crncima je oduvijek bila barem 66 posto veća nego među bijelcima“.

To je najbolja potvrda Trumpovih riječi iz predizborne kampanje, kad je pozvao crnce da glasaju za njega jer, rekao je, što mogu izgubiti? Obamine politike, rekao je, crnim amerikancima nisu donijele ništa osim socijale i markica za hranu, a on je obećao upravo ono što sad i radi – skinuti crnce sa socijale i zaposliti ih. “Živite u bijedi, vaše škole nisu dobre, nemate posla, 58 posto vaših mladih je nezaposleno – što dovraga imate izgubiti ako glasate za mene?”, upitao ih je.

Trump se posebno time pohvalio: “Nešto na što sam jako ponosan: nezaposlenost Afro Amerikanaca je najniža ikad zabilježena u povijesti, a isto tako i nezaposlenost hispano Amerikanaca“, poručio je gospodarskoj komori.

A nezaposlenost crnaca nije jedino čime se Trump ima pohvaliti. Nezaposlenost je u cijelosti najniža u zadnji 18 godina – još od Clintona. Samo 3,8 posto, što je pad s 3,9 prethodnog mjeseca i – ispod stope “prirodne nezaposlenosti”, što znači da u Americi nedostaje radnika i da postoji veliki pritisak na rast plaća. Procjena FED-a je bila da će nezaposlenost dostići tu razinu tek na kraju ove ili početkom iduće godine. Godišnji realan rast plaća – kad se oduzme inflacija – je 2,7 posto, ali se ubzrava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr