Vrhovni sud SAD-a poništio presudu protiv cvjećarice koja je odbila dekorirati proslavu ‘istospolnog vjenčanja’

Foto: Narod.hr

Vrhovni sud SAD-a vratio je na ponovno suđenje Vrhovnom sudu države Washington slučaj Arlene’s Flowers protiv države Washington. Proces se vodi protiv vlasnice cvjećarnice Barronelle Stutzman koju je istospolni par tužio jer je odbila narudžbu za dekoriranje njihovog ‘vjenčanja’.

Ta odluka dolazi nakon što je prije nekoliko tjedana Vrhovni sud SAD donio odluku u korist slastičara Jacka Phillipsa iz Colorada koji je odbio ispeći tortu po narudžbi za proslavu  ‘vjenčanja’ istospolnog para. Tada se sumnjalo da su ciljano išli tamo kako bi imali temelja za tužbu, znajući da odbija raditi išta što se kosi s njegovim uvjerenjima, jer je ‘vjenčanje’ bilo u – drugoj saveznoj državi. Phillips im je pristao prodati bilo što iz dućana, ali je odbio raditi tortu jer je, branio se na sudu, to zapravo njegova umjetnička kreacija a ne samo običan posao pa je time prisila da radi nešto u što ne vjeruje udar na slobodu govora.

Vrhovni sud SAD-a odbacio tužbu homoseksualnog para protiv slastičara koji im je odbio napraviti tortu za ‘vjenčanje’

“Odluka vraćanja predmeta gospođe Barronelle Stutzman na sud koji je presudio protiv nje, upućuje na to da je [slučaj Phillips]  omogućio mnogo snažniju zaštitu nego što su to mnogi komentatori mislili u početku,” izjavio je za Daily Signal Ryan T. Anderson, viši znanstveni suradnik pri Zakladi Heritage.

Stutzman, 73-godišnjoj baki, i dalje prijete velike novčane kazne zbog kršenja zakona države Washington protiv diskriminacije, gubitak obiteljske cvjećarnice te obiteljskog doma jer je odbila prihvatiti narudžbu za izradu cvjetnih dekoracija za ‘vjenčanje’ svog dugogodišnjeg kupca s njegovim partnerom. Stutzman, baš kao i Philips, drži da je brak zajednica između jednog muškarca i jedne žene.

“Oni žele moju kuću, žele moj posao, žele moj novac kako bi dali primjer onima koji ne žele šutjeti” – Barronelle Stutzman

Vrhovni sud „poništio je odluku države Colorado da se slastičar Jack Phillips treba kazniti jer živi i radi u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima o braku, baš kao što je i Stutzman nastojala činiti sve dok nije postala meta pravnog napada glavnog državnog odvjetnika u Washingtonu i Američkog saveza za zaštitu građanskih sloboda“ stoji u priopćenju udruge Alliance Defending Freedom koja ju zastupa pro bono.

Otmica znanosti: Kako funkcionira konsenzus da „nema razlika” između istospolnih i heteroseksualnih kućanstava s djecom

Potpredsjednica udruge Kristen K. Waggoner, bila je glavna odvjetnica u slučaju Stutzman, Arlene’s Flowers protiv države Washington, kao i u slučaju Phillips, Masterpiece Cakeshop protiv Komisije za ljudska prava Colorada.

Slučaj Stutzman datira iz ožujka 2013. godine, kada je kupac Rob Ingersoll tražio Stutzman da izradi cvjetne aranžmane za njegovo ‘vjenčanje’ s drugim muškarcem, Curtom Freedom.

Njemački SPD za “istospolne brakove”, demokršćani se protive

„Barronelle Stutzman bila je na usluzi dotičnom homoseksualnom paru gotovo čitavo desetljeće kada bi naručivali cvijeće za rođendane ili brz oporavak, no nije mogla izraditi cvjetne aranžmane za njihovo vjenčanje,“ rekao je Anderson za Daily Signal, dodavši:

Umjesto da poštuje njenu savjest i prava na vjersku slobodu, glavni državni odvjetnik [Ferguson] ju je napao. Ovo neslaganje o pitanju braka ne predstavlja diskriminaciju i vlada ne bi trebala kažnjavati ljude samo zato što postupaju u skladu sa svojim uvjerenjem da  je brak zajednica između muža i žene.”

Svatko ima svoja uvjerenja i treba po njima smjeti živjeti

Sama gospođa Stutzman je rekla, “Svatko od nas ima svoja uvjerenja, i želimo da naši životi odražavaju ta uvjerenja. Svi mi gledamo pronaći posao koji nam ne samo omogućava pristojan život, nego nas i ispunjava radošću. Svi mi želimo raditi ono što volimo.

Trump u prvom predsjedničkom intervjuu progovorio o pobačaju, tzv. ‘istospolnim brakovima’…

Do prije pet godina, mislila sam da imam sve to. Ali zato jer sam pokušavala raditi svoj posao na način koji odražava moja vjerska uvjerenja, moja država Washington je izokrenula moj život naglavačke. Od onda sam na sudu s državom, jer sam odbila, iz vjerskih razloga, jedan zahtjev jedne gay stranke – inače mog prijatelja po imenu Rob, koji je na moje zadovoljstvo godinama bio moja stalna mušterija.

Vrhovni sud u Washingtonu je lani presudio protiv mene presudom koja bi mene i supruga upropastila i odvela u stečaj. No Vrhovni sud SAD je ovog tjedna udahnuo nov život u moj slučaj, poslavši ga na novo razmatranje.

To dolazi na krilima odluke Vrhovnog suda u slučaju Masterpiece slastičarnice protiv Komisije za građanska prava Colorada. Vrhovni sud je preokrenuo presudu Jacku Phillipsu u tom slučaju. A ja i moji odvjetnici iz “Udruge za obranu sloboda”, koji zastupaju i mene i Jacka, sad imamo više nade nego ikad prije da će naša sloboda biti zaštićena.”

Stutzman i Phillipsa besplatno zastupa udruga za obranu građanskih i vjerskih sloboda,  Alliance Defending Freedom. U oba se slučaja ova udruga pozivala na prvi amandman, tvrdeći da, prema njemu, Vlada nema pravo prisiljavati američke građane da koriste svoje stvaralačke talente za prenošenje poruka s kojima se ne slažukao što je u ovom slučaju sklapanje braka između dvije osobe istog spola.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr